Kristián Bezák dostal cenu Fra Angelica

thumbnail

Ocenili spolutvorcu prelomového triptychu o solúnskych bratoch. Pozoruhodný dokument RTVS Misia bratov Konštantína a Metoda sa stal jedným z výrazných argumentov pre ocenenie jeho spolutvorcu, dokumentaristu Kristiána BEZÁKA. Rada pre vedu, vzdelanie a kultúru pri Konferencii biskupov Slovenska mu udelila výročnú cenu Fra Angelica, patróna umelcov. Talianskeho maliara a dominikánskeho kňaza Fra Angelica (1395 ‒ 1455) v roku 1982 oficiálne vyhlásil za blahoslaveného Ján Pavol II.

Filmový dokument, za ktorý K. Bezák získal poctu, je dobre známy aj čitateľom SNN. Náš týždenník sa venoval jeho príprave, písal o práci jeho tvorcov aj o ohlasoch na vysielanie. Je nepopierateľné, že film vyvolal nadšenie odbornej i laickej verejnosti. Bol to prvý dokument, ktorý zaviedol slovenského diváka do dovtedy neprístupných vatikánskych priestorov. Zároveň mu priblížil aj kvalifikované názory popredných odborníkov, o. i. z Maďarska a Nemecka. Tým tvorcovia vniesli do cyrilo-metodskej problematiky významný vklad.

VYTRVALOSŤ  TVORCOV

Film je mimoriadny aj vytrvalosťou tvorcov, ktorí až po výmene vedenia presadili jeho finalizáciu – film sa totiž nevysielal v roku 1 150. výročia byzantskej misie v roku 2013, ale až v roku 2014. Aj to patrí medzi mimoriadne počiny spojené s týmto filmom, hoci pred divákom zostávajú skryté. A to bola tiež jedna z príčin, prečo mu SNN venovali toľko pozornosti. Naším úsilím bolo povzbudiť tvorcov pri príprave diela, aké doteraz ešte na pôde slovenskej televízie nikdy nevzniklo. Kristián Bezák patrí medzi výrazných tvorcov, v archíve RTVS možno pod jeho menom nájsť vyše tisíc filmov a relácií. Je priekopníkom televízneho manažmentu pri vytváraní organizačných štruktúr redakcie duchovného vysielania, ktoré istý čas aj viedol.

NEKONČIACI PRÍBEH

Medzi ocenenými bola aj generálna riaditeľka Pamiatkového ústavu Slovenskej republiky Katarína Kosová. Laureátka o. i. pokračuje v diele svojej matky Márie Kosovej, výkonnej redaktorky doteraz neprekonaného Súpisu pamiatok na Slovensku z rokov 1967 ‒ 1969. Nekonečný a nekončiaci príbeh pamiatkovej starostlivosti naplnil mnohostranne aj životné dielo K. Kosovej tak doma, ako i na medzinárodných projektoch, európskych fórach, v práci pre UNESCO či celkovom organizačnom i legislatívnom formovaní pamiatkovej starostlivosti. Verejnosť jej bohatú činnosť spoznáva, keď sa ambície Slovenska na zastúpení v Zozname svetového kultúrneho dedičstva stávajú úspešnou realitou.

SILNÉ OKAMIHY

Tohtoročnú slávnosť odovzdávania cien Fra Angelica za rok 2014 urobil nezabudnuteľnou Jozef Halmo, Mníchovčan, rodom z Bošian, všestranný hudobník a popri inom aj autor vianočnej omše Radostná zvesť. Ocenená bola aj dramaturgička Helena Slavíková-Rabarová, dirigent a hudobný pedagóg, flautista Bartolomej Buráš, za filmovú tvorbu a mediálnu tvorbu pre mládež filmár Ondrej Krajňák, historička umenia Alena Piatrová, akademický sochár Juraj Gavula a filmový tvorca Ján Oparty. Janka Bednáriková prevzala cenu pre spevácke teleso Schola cantorum Katolíckej univerzity v Ružomberku. (O bohatej činnosti jednotlivých osobností poinformujeme v budúcich vydaniach SNN.)

„Umelec ako tvorca kultúry je človek, ktorý dostal talenty, aby jeho tvorba bola prínosom pre spoločnosť a pre svet. Na to je dnes však potrebná odvaha ísť proti prúdu,“  zdôraznil vojenský ordinár Mons. František Rábek, predseda Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru pri KBS. V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca za prítomnosti predstaviteľov cirkevného, politického a kultúrneho života slávnostne ocenili deväť osobností – umelcov ‒ a jeden spevácky zbor za prínos v šírení kresťanských hodnôt. Cena Fra Angelico, ktorú Rada pre vedu, vzdelanie a kultúru pri KBS udeľuje popredným umelcom a vedcom, je prejavom uznania umeleckej obci zo strany Katolíckej cirkvi.

 Dušan D. KERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.