Kto za pravdu horí v svätej obeti...

thumbnail

Veľmi emotívne sa v Hurbanovej sieni Národnej rady Slovenskej republiky  prvého septembra začal deň otvorených dverí parlamentu, ale aj slávnostný program, ktorý pripravilo vedenie parlamentu ku Dňu ústavy. A nie náhodou hneď v jeho úvode zazneli slová hymnickej básne Karola Kuzmányho Kto za pravdu horí... To už boli na vstup do priestorov parlamentu pripravené stovky návštevníkov. Pre verejnosť bol otvorený nielen parlament na Dubčekovom námestí, ale aj susediaci Bratislavský hrad. Okrem stretnutia s vedením parlamentu či s viacerými poslancami mohli ľudia nazrieť do priestorov, ktoré bývajú mimo takýchto príležitostí verejnosti a tiež aj médiám neprístupné.

■ ODKAZ Z MINULOSTI

Karol Kuzmány bol významný slovenský spisovateľ, novinár a estetik, priekopník slovenskej prekladovej literatúry, spoluzakladateľ a v rokoch 1863 – 1866 podpredseda Matice slovenskej. Založil opatrovňu, prispieval do Slovenských národných novín a bol predsedom Spolku všeobecnej vzdelanosti. V marci 1849 bol členom slovenskej deputácie u cisára. Jeho hymnická pieseň Kto za pravdu horí... v priestoroch parlamentu stála za zamyslenie. Najmä medzi poslancami, z ktorých mnohí – ukázal prieskum – nevedia, ako sa základný zákon nášho štátu začína, koľko má hláv, a dokonca – nevedia ani len to, kedy hlasovali za nateraz poslednú novelizáciu Ústavy SR. Vyvstáva otázka, za akú a čiu  pravdu „horlia“? Pre koho, za koho a za čo hlasujú?

■ JE TO NÁŠ DEŇ

„Je to váš deň, sme tu pre vás a cíťte sa tu ako doma. Lebo ste tu doma,“ oslovil prítomných predseda parlamentu Andrej Danko. Zároveň zdôraznil potrebu pripomínať si prijatie slovenskej ústavy. „Sme malý národ a stáročia sme bojovali o svoju štátnosť. Často sme žili v područí iných národov. Ale dnes sme národ, ktorý má vlastný štát. Nie každý národ má to šťastie,“ zdôraznil A. Danko.

Dvadsaťpäť rokov od prijatia slovenskej ústavy si prišli pripomenúť aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič, ako aj takmer všetci bývalí predsedovia parlamentu od roku 1989. Prítomný bol Jozef Migaš, Pavol Hrušovský, Pavol Paška a Peter Pellegrini. Richard Sulík vopred oznámil, že sa nezúčastní, a František Mikloško mal byť na dovolenke.

■ SLÁVNOSTNÉ ZASADNUTIE

V Deň Ústavy SR sa uskutočnilo aj slávnostné zasadnutie parlamentu. S príhovorom na ňom vystúpil prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a predseda vlády Robert Fico. Prezident republiky pripomenul, že ústavu by sme mali povýšiť nad spory, politici s výkonnou a zákonodarnou mocou by mali k sviatku Dňa ústavy pristupovať so zvlášť veľkou pokorou. „Dnešný deň ústavy oslavujeme preto, lebo jej prijatie položilo základ slobodného demokratického Slovenska. Žijeme v krajine, v ktorej každodenný občiansky život a spravovanie vecí verejných diktuje a rámcuje Ústava Slovenskej republiky,“ pripomenula prítomným hlava štátu.

„Máme svoj štát, ktorý vie zabezpečiť dôstojný život aj národnostným menšinám. Hlboko si občanov vážime. Je pravda, veľa vecí treba zmeniť. Ale na to sme tu. Aby sme veci, ktoré nefungujú, napravili,“ povedal predseda parlamentu Andrej Danko a prízvukoval, že Slovensko sa musí rozvíjať ďalej. „Potrebujeme dlhodobú víziu rozvoja, strategické plánovanie, rozvíjať slovenský vidiek, podporovať tradičnú rodinu, zastaviť vyľudňovanie, prejavovať väčšiu úctu k slovenským podnikateľom,“ odkázal prítomným v auditóriu Andrej Danko. Premiér Robert Fico zdôraznil, že nikdy neoľutoval, že v ten deň sa postavil a povedal, že je „za“ prijatie ústavy.

■ POZDRAV Z USA

Ku Dňu ústavy blahoželal Slovensku a jeho občanom minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson.  „V mene vlády Spojených štátov amerických blahoželám občanom Slovenskej republiky ku Dňu ústavy. Pri príležitosti osláv tohto jedinečného dňa vám prajem všetko najlepšie,“ napísal v posolstve Rex Tillerson. „Naše priateľstvo je pevné a založené na úzkych vzťahoch medzi našimi občanmi, spoločnom záväzku voči ľudským právam a snahe o ekonomickú prosperitu v oboch krajinách,“ konštatoval v pozdrave Slovensku americký diplomat.

Pri príležitosti dvadsiateho piateho výročia prijatia slovenskej ústavy sa večer v deň štátneho sviatku uskutočnil galaprogram Zem spieva na hrade. Oslavy ukončili slávnostné salvy a ohňostroj.

Štefan ZLATOŠ – Foto: archív SNN

.  



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.