Kyjev zvolil politiku nátlaku

thumbnail

Ukrajina sa domáha dodávok plynu zo Slovenska podľa vlastných predstáv. Ukrajinský prezident neočakávane a náhle zrušil stretnutie krajín V4 o energetickej efektívnosti. Slovenská strana aj za účasti eurokomisára pre energetiku Maroša Šefčoviča pripravovala toto rokovanie niekoľko mesiacov. Rokovanie sa malo uskutočniť v Ukrajine v meste Ivano-Frankovsk. Ukrajinský premiér Arsenij Petrovyč Jaceňuk napadol Slovensko za dohodu s Gazpromom. Urobil to nediplomaticky, podľa pozorovateľov až arogantne. Ukrajina zašla až tak ďaleko, že vyslovila na adresu Slovenska obvinenie z toho, že porušujeme zákony Európskej únie. Zrejme aj to je vysvetlenie pre neohlásenú neúčasť predstaviteľa Ukrajiny na konferencii GLOBSEC v Bratislave. Ten istý A. Jaceňuk s predsedom slovenskej vlády R. Ficom spustil vlani na jeseň reverzný tok plynu do Ukrajiny. Bolo to ústretové rozhodnutie Slovenska voči susedovi na východe, ktorý bol v núdzi, aj keď existovalo vážne riziko zhoršenia diplomatických vzťahov s  naším tradičným energetickým partnerom.

■  ZREJMÁ NESPOĽAHLIVOSŤ

Slovensko minulý rok v septembri napriek tlaku Gazpromu, ktorý bezdôvodne znížil dodávky aj k nám o päťdesiat percent, spustilo reverzný tok plynu cez Vojany do Ukrajiny. V zimnom čase a v čase nedostatku energetických surovín tak Ukrajina mala k dispozícii takmer pätnásť miliárd kubíkov plynu, čo sú takmer tri štvrtiny jej celoštátnej sezónnej potreby. Ukrajinskí odberatelia však nikdy maximálny objem možných dodávok nevyužili. Teraz sa vláda Arsenija Jaceňuka podľa agentúry Reuters obrátila na úrady EÚ s tým, že slovenský plynový operátor Eustream svojou dohodou s Gazpromom bráni veľkému reverzu plynu cez kľúčový slovenský plynovod na Slovensko.

„Ukrajina opakovane požiadala Slovensko, aby jej povolilo reverz cez  jednu zo štyroch tranzitných plynovodných staníc (Užhorod ‒ Veľké Kapušany) na ukrajinsko-slovenských hraniciach, ale Eustream to odmietol s odkazom na dohodu s ruským dodávateľom Gazpromu,“ napísala agentúra Reuters. Pripomeňme, že už existujúci reverz cez Vojany nie je kapacitne využitý. Prezident Jaceňuk však argumentuje tým, že „... úplný slovenský reverz by pomohol Ukrajine ukončiť závislosť od Gazpromu, a prípadne dovážať všetok plyn z EÚ“.

■ ZDRŽANLIVÝ POSTOJ

Slovenská diplomacia nateraz nereaguje na kritiku Ukrajiny. Uprednostňuje rokovania, za prospešné sa považuje možné stretnutie zástupcov Ukrajiny, Európskej komisie, Gazpromu a Eustreamu v zmysle minuloročnej dohody z Veľkých Kapušian. Slovenský prepravca plynu Eustream má záujem na konštruktívnom riešení situácie. Reaguje tak na list ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, adresovaný orgánom EÚ. „Eustream je pripravený pristúpiť k týmto rokovaniam a v maximálnej miere podporiť ukrajinskú stranu, súčasne ale musí brať do úvahy svoju zodpovednosť za zaistenie prepravy plynu do množstva štátov Európskej únie,“ povedal pre médiá hovorca firmy Vahram Chuguryan. Zároveň upozornil, že sťažnosť Ukrajiny na prepravný kontrakt Eustreamu s ruskou stranou je neopodstatnená. Prevádzka meracej stanice totiž nie je upravená v tejto zmluve, ale v samostatných kontraktoch, upravujúcich technické podmienky prepravy. Ukrajina má v súčasnosti k dispozícii fyzický reverzný tok cez plynovod Vojany ‒ Užhorod (Budince), pripomenul vo vyhlásení Vahram Chuguryan. Jeho celková kapacita je štyridsať miliónov kubických metrov denne, ukrajinská strana ho pritom využíva len na polovicu.

■ ROZPOR V NÁZOROCH?

Ešte nedávno pre internetový portál „slovenskoukrajina“ chargé d’affaires Ukrajiny v SR I. I. Cholostenko vyhlásil: „Nevyužité rezervy vidíme aj v spolupráci v oblasti tranzitu energonosičov, keďže obe naše krajiny sú kľúčovými tranzitnými prepravcami plynu a ropy do ďalších európskych krajín. Podľa nášho názoru mohol by byť rozpracovaný ukrajinsko-slovenský projekt výstavby zásobníkov plynu, podobný schválenému projektu vytvorenia kapacít na úschovu veľkých strategických zásob zemného plynu na území Českej republiky v regióne Moravy, ktoré by Slovensko mohlo využívať. Takéto zásobníky by mohli byť aj na území Ukrajiny neďaleko hraníc so Slovenskou republikou. Financovanie výstavby môže očakávať zapojenie finančných prostriedkov Európskej banky pre rekonštrukciu a rozvoj, ktorá má v úmysle zdvojnásobiť svoje investície do projektov energetickej efektívnosti a bezpečnosti, ktoré sa realizujú v SR. Realizácia takýchto projektov, ktoré plne zodpovedajú stratégii energetickej bezpečnosti Európskej únie, by sa mala stať podstatným činiteľom prehĺbenia partnerských vzťahov medzi Ukrajinou a Slovenskom.“ Zostáva dúfať, že Arsenij Jaceňuk mal iba chvíľku zlú náladu.

Ivan BROŽÍK - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.