Kým nie je neskoro...

thumbnail

Keby Ľudovít Štúr žil, mimovládne organizácie so sídlom na Slovensku by žiadali Špeciálnu prokuratúru, aby na neho uvalila väzbu za zločin extrémizmu a antisemitizmu a kukláči NAKA by ho celkom iste prepadli v modranskom byte a obvinili ako agenta Moskvy pre jeho „extrémistický“ spis Das Slawenthum und die Welt der Zukunft ‒ Slovanstvo a svet budúcnosti. Zdá sa to niekomu pritiahnuté za vlasy? Skúsme sa cez toto ironické zveličovanie preniesť z dejepisu do politickej súčasnosti. Po roku 1848 bola na hlavy buričov Štúra, Hurbana a Hodžu vypísaná odmena. Výzva pre udavačov znela takto: „Kdo nadzminěnych buričow lapi a prisluchajucej vrchnosti odevzdá, dostane odplatu 100 zl. w strjebre.“ Podpísaný „Ludewji Benicsky, krajinsky Commisár“.

Bolo to márne ‒ na Slovensku sa vtedy nenašiel jediný udavač. Dnes, pravdaže, nemáme v našich končinách „buriča a extrémistu“ duchovnej veľkosti Ľudovíta Štúra, zato „slušných udavačov“ sa nám okotilo nemálo. A našla by sa aj zhoda priezvisk hlavných prenasledovateľov Slovákov za názor a politické presvedčenie: Benicsky – Benčík. Jeden Ludewij druhý Štefan. Podrobnosti o činnosti oboch pánov, jedného zo zabudnutej histórie a druhého zo súčasnosti, uznávaného palácovou vrchnosťou, predstavovať netreba.

Vtáka poznáš po perí, udavača po hlase. Systém sledovania a udávania je prastarý nástroj, ako udržiavať ľudské stádo v strachu z kriminalizácie, strachu o svoj sociálny status, o svoje živobytie a v extrémnych prípadoch aj strachu o život. Historických príkladov fungovania tohto systému by sme našli dostatok všade vo svete, nielen u nás doma. Byrokracia Európskej únie má iné páky sledovacieho systému, prijaté legitímnou väčšinou,  ktorý spočíva  v monitorovaní dodržiavania nariadení a zákonov EÚ, ktoré sú povýšené nad ústavné zákony jednotlivých národných štátov. Monitoring ‒ to je moderné slovo, za ktorým sa skrývajú právne postihy neposlušných. Nepochybne, na pranieri eurobyrokratov by sa ocitol nielen Ľudovít Štúr, ak by žil a prezentoval sa svojimi názormi, ale po ňom aj ďalší slovenskí vlastenci.

Európsky parlament a Rada Európy majú stovky výborov, komisií a monitorovacích orgánov určených na dohľad a kontrolu dodržiavania konkrétnych záväzkov jednotlivých členských štátov. Možno by táto neprehľadná sieť monitoringu nestála za reč, keby sa niektoré momentálne vnucované dokumenty Európskej únie nedotýkali suverenity našej ústavy, nášho právneho poriadku aj rozhodovacích právomocí Národnej rady Slovenskej republiky. O vnucovaní Istanbulského dohovoru o tom, že sme povinní ratifikovať tento dohovor ‒ ako nás presviedčajú radikálne feministky Európskeho parlamentu a naše mimovládne organizácie ‒ sa presviedčame takmer denne. Ide o demagógiu. Bez súhlasu slovenského parlamentu nie je možné ratifikovať Istanbulský dohovor, ktorý vzbudzuje pochybnosti skrytou genderovou agendou. Nemá zmysel rozoberať v krátkej glose jednotlivé články dokumentu, diskutovalo sa o tom dosť a popísali sa haldy statí expertov rozličného razenia. Mali by sme si všímať aj to, čo sa píše v dodatku dohovoru.

Málokto z bežných občanov vie, čo je GREVIO a čo obsahuje Dodatok o výsadách a imunitách takto označených členov kontrolnej (monitorovacej) komisie s veľkými výsadami, ktoré zaručujú úplnú slobodu a nezávislosť pri kontrole dodržiavania Istanbulského dohovoru a absolútnu (doživotnú) imunitu voči právnym konaniam jednotlivých členských štátov. V dodatku sa doslova píše: „Dokumenty týkajúce sa hodnotenia uplatňovania dohovoru vykonávaného členmi GREVIO a ďalšími členmi delegácie, navštevujúcimi štát, sú nedotknuteľné...!“ Slovo „nedotknuteľné“ musí byť alarmujúce pre všetky štáty, ktoré sa podpísali a podpíšu pod tento kontroverzný dokument. Na čo ešte čaká aktuálna vláda, keď poslanci NR SR ústavnou väčšinou už dvakrát odporučili vláde Petra Pellegríniho pozastaviť ratifikáciu Istanbulského dohovoru?! Alebo slovenský parlament a vôľa ľudu nič neznamená a dôležité je len to, čo hlásajú „neziskovky“ a trubači progresívno-liberálnej ideológie?

Ľudovít ŠTEVKO



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.