Kytica farieb a krásnych jubileí

thumbnail

Dr. Eva ĽUPTÁKOVÁ, riaditeľka Oravskej galérie, laureátka Ceny ministra kultúry

,,Myslím si, že tohtoroční laureáti v tejto zostave tvoria naozaj skvelú reprezentáciu slovenskej kultúry či generačne, svojím celoživotným dielom alebo vynikajúcimi výsledkami v minulom roku. Ukazujú na to, že slovenská kultúra je veľmi kvalitná a veľmi silná,“ povedal minister kultúry SR Marek Maďarič počas tohtoročného udeľovania Ceny ministra kultúry koncom mája tohto roku. Medzi ocenenými osobnosťami kultúry bola aj historička umenia a kurátorka PhDr. Eva ĽUPTÁKOVÁ, riaditeľka Oravskej galérie v Dolnom Kubíne, ktorá túto poctu získala za výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia a architektúry.

  • Tuším, ako zareagujete na nasledujúcu otázku – že to nie je len vaše vyznamenanie, ale ocenenie celého kolektívu Oravskej galérie, ktorú už roky vediete. Ale predsa len, pri všetkej skromnosti, tá v ministrovom gratulačnom prejave konštatovaná dramaturgická vynachádzavosť prezentácií galérie s medzinárodným presahom je z veľkej časti vaša zásluha. Spomeňte aspoň posledné expozičné a výstavné perly, ktoré tak vynachádzavo spájate do príťažlivého návštevníckeho náhrdelníka.

Pripravovať výstavné tituly v galérii, ktorá ochraňuje a stará sa o vyše osemtisíc štyristo výtvarných diel v ôsmich výtvarných disciplínach z obdobia od 15. do 20. storočia je veľká výzva. Nemôžeme si dovoliť prezentovať umenie, ktoré neznesie vysoké kvalitatívne kritériá, pretože stačí v našom prípade zbehnúť o poschodie nižšie do stálych expozícií a porovnanie je nekompromisné. Usilujeme sa predstavovať najmä slovenské výtvarné umenie, ťažiskovo orientované na druhú polovicu 20. storočia, na umelcov stredného prúdu a nezabúdame ani na mladú generáciu. Ale neobchádzame ani zahraničné umenie – české, poľské a maďarské. V nedávnej minulosti sme predstavili zo zbierok Oravskej galérie výberovú maliarsku kolekciu v Sliezskom múzeu v Katoviciach. Divácky príťažlivé sú už tradične výstavy umeleckých sklárskych výtvarníkov, najmä Pavla Macha a Patrika Illu. Parametre našich výstavných siení sú veľmi dobre využiteľné pre mladé umenie. Povestný 4. ateliér profesora Ivana Csudaia sa predstavil kolektívne, ale priestor dostali aj mladí maliari v sólovej prezentácii. Dobre a s citom nainštalované výstavy sú naozaj návštevníckym zážitkom. Takými boli aj výstavy profesora Rudolfa Filu, Laca Terena, Táne Hojčovej, Milana Lukáča, Viktora Hulíka, Juraja Čuteka, Jiřího Načeradského, Jany Hojstričovej... Výstava šperkárov, manželov Jany a Petra Machatovcov rezonovala ešte dlho po skončení. Výpočet mien by bol dlhý, pre nás je však dôležité poznanie, že návštevnosť Oravskej galérie je pozitívnym signálom, že sme vybrali dobre a návštevníci sa vracajú. Do roka pripravíme v Župnom dome minimálne desať krátkodobých výstav v dvoch výstavných priestoroch.

  • V kytici farieb, krásnych jubileí a aj gratulácií zaiste nemôže chýbať Slanický ostrov umenia, kde sa začala ďalšia výstavná sezóna. Od roku 1971 tamojšie zbierky ľudového umenia Oravy navštívilo 1,5 milióna návštevníkov. Čo robíte pre to, aby ich na tento unikátny „ostrov umenia, pokoja a meditácie“ prišlo ešte raz toľko?

Slanickému ostrovu vravia aj oravský Stonehenge. Je to veľmi náročná expozícia, kde prezentujeme tradičnú oravskú ľudovú plastiku, maľbu a kamenársku tvorbu 18. a 19. storočia. Je sezónna a dopraviť sa sem dá len loďou, ktorú prevádzkujeme. Celú sezónu od 15. mája do 15. septembra musí byť ten kus pevniny, ktorá s barokovo-klasicistickým Kostolom Povýšenia Svätého Kríža je jedinou pripomienkou na päť v roku 1953 zatopených obcí uprostred Oravskej priehrady (Oravského mora), upravený, opravený, čistý a vykosený. Od roku 1973 je to aj prírodná pamiatka a jedno z najkrajších miest na Slovensku. Všetko, čo pôsobí tak jednoducho a samozrejme, je v skutočnosti niekoľkomesačné vysoké pracovné nasadenie. Aj v tejto vysunutej expozícii platí zásada, ktorú v Oravskej galérii preferujeme – poskytovať kvalitné služby, byť dôveryhodní a prezentovať naše kultúrne dedičstvo citlivo a vhodným spôsobom.

  • A ďalší kvietok vo vienku je storočnica Márie Medveckej a tridsiata piata sezóna v jej galérii v Tvrdošíne. Zas tam vidno veľký diel vašej erudície a príčinlivosti, ale môžeme zostať aj v rovine akademických konštatovaní – čím novým osloví jej stála expozícia návštevníkov?

Významné jubileum tejto umelkyne sa stalo primárnym podnetom na vydanie rozsiahleho obrazového sprievodcu po expozícii Galérie Márie Medveckej, ktorá je organizačne začlenená tiež medzi vysunuté expozície Oravskej galérie. Dohromady deväť stálych expozícií, lokalizovaných v Župnom dome v Dolnom Kubíne, Tvrdošíne a Slanickom ostrove umenia na Oravskej priehrade vytvára ucelený obraz o výtvarnom umení tohto rázovitého regiónu a prispieva k poznaniu výtvarného umenia na Slovensku od stredoveku až po súčasnosť. Ich konštantnou súčasťou je už tridsaťpäť rokov expozícia venovaná dielu Márie Medveckej, ktorá sa natrvalo zapísala do dejín slovenského výtvarného umenia 20. storočia nielen ako predstaviteľka realistickej maľby, ale najmä ako vnímavá pozorovateľka oravských ľudí, odpradávna pripútaných k zemi živiteľke. Spomínaná publikácia vychádza pri príležitosti stého výročia narodenia Márie Medveckej so zámerom zachovať a predstaviť dielo a previesť návštevníka expozíciou, v ktorej možno opakovane objavovať zakódované inotaje krajiny a ľudí. Návštevník nájde v galérii aj množstvo upomienkových predmetov, akými sú záložky do kníh alebo magnetky s reprodukciami diel Márie Medveckej.

Zhováral sa Emil SEMANCO – Foto: archív E. Ľ.

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.