Ličartovčania nadväzujú na tradíciu

thumbnail

Na sklonku roka, keď sa skladajú účty a Nový rok takmer klope na dvere, stretli sa na matičných hodoch v Ličartovciach členovia tamojšieho MO MS, aby bilancovali uplynulé obdobie, plánovali aktivity v roku 2015 a nakoniec sa aj trochu zabavili.

A dôvodov na veselosť bolo dosť, lebo ličartovskí matičiari nadväzujú na úspešnú tradíciu  a ďalej ju obohacujú. Miestna folklórna skupina Rozmarín, o ktorej sme už v SNN písali, ale do článku sme vtedy zaradili nesprávny obrázok, za čo sa im ospravedlňujeme, zaspievala šarišské koledy a potom na dobrú náladu a na potešenie srdca hral Tatrín z Prešova, ktorý má za sebou vyše sedemdesiat rokov účinkovania na rôznych scénach po celom Slovensku i v zahraničí. Aj tentoraz sa postaral o takmer silvestrovskú veselicu.

V Ličartovciach tradične práve pri tejto príležitosti kolektívne gratulujú jubilujúcim členom. Životné medzníky si spoločne pripomenuli so štyridsiatnikmi, ale aj s najstaršími matičiarmi, ktorí sa dožili požehnaných osemdesiatich piatich rokov. Keďže čas si našiel aj staronový starosta Viliam Jurko, mohol poblahoželať nielen im, ale aj Ľudmile Bandurovej, Márii Feketiovej a Jánovi Kokindovi, ktorí ako noví členovia rozšírili rady Matice slovenskej.

A čo plánujú ličartovskí matičiari na rok 2015? Určite nebudú chýbať medzi pútnikmi, ktorí pôjdu po stopách nášho velikána Ľudovíta Štúra na Devín alebo do Modry uctiť si jeho dvestoročnicu narodenia. Pravdaže, už o pár dní  si budú v tamojšom kultúrnom dome pripomínať sedemdesiate výročie skončenia druhej svetovej vojny a Dargovskú operáciu, počas ktorej sa práve v tomto regióne zvádzali tvrdé boje s nemeckými fašistami. Padlo v nich až dvadsaťtisíc vojakov Červenej armády, čo dokumentuje pamätný komplex a inštalovaná vojenská technika v Dargovskom priesmyku. Ličartovce vojnové hrôzy neobišli. Obyvatelia sa počas bojov ukrývali v pivniciach, kde tiež počuli paľbu kaťuší a kanónov a viacero striel a mín zasiahlo obec. Spoločne s okolitými obcami Ličartovčania pripravujú návrat  na najstaršie historické miesto v okolí ‒ hrádok nad Obišovcami, ktorý aj za pomoci zahraničných dobrovoľníkov vlani v lete prešiel čiastočnou opravou.

 TEXT a FOTO: Mária MURDZIKOVÁ, predsedníčka MO MS Ličartovce

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.