Ľudský život za štvrť milióna eur

thumbnail

Brusel  koná čoraz neurotickejšie – jeden spornejší návrh za druhým. Európska komisia rozhodla, že zásadne zmení európsky azylový systém tak, aby sa zmiernil tlak migrantov na niektoré krajiny. Členské krajiny, ktoré odmietnu mechanizmus prerozdeľovania migrantov, budú musieť platiť finančné kompenzácie, a to dvestopäťdesiattisíc eur za jedného neprijatého utečenca. Návrh komisie ráta so zachovaním hlavnej zásady súčasného systému, že krajina, cez ktorú migranti prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie, musí sama zvládnuť spracovanie žiadosti o azyl. V prípade, že niektorá krajina na vonkajších hraniciach EÚ nebude nápor migrantov zvládať, mali by si ich prerozdeliť ostatné členské štáty EÚ. Slovensko podľa informácií by malo prijať asi tisícpäťsto utečencov. Ak sa vláda rozhodla ich neprijať, podľa sankcie dvestopäťdesiattisíc eur za jedného utečenca, by sme zaplatili až tristosedemdesiatpäť miliónov eur. Okrem iného sa vnucuje otázka, do akej miery spravila EK týmto rozhodnutím z ľudského života tovar, ktorý má stanovenú obchodovateľnú cenu.

■ HROZBY ODMIETAME

Slovensko nepodporí najnovší návrh Európskej komisie, ktorý hovorí o finančných kompenzáciách pre členské krajiny za odmietnutie utečencov. V reakcii na rozhodnutie komisie to po zasadnutí vlády uviedol jej podpredseda a minister vnútra Robert Kaliňák. Návrh označil za spiatočnícky krok, ktorý nerešpektuje realitu. „To vám poviem rovno, že Slovensko návrh nepodporí, ale vždy sa snažíme o to, aby počet krajín, ktoré budú hľadať rozumné riešenie, bol čo najväčší,“ zdôraznil. „Myslím si, že tento návrh nenájde veľkú podporu ani u ostatných krajín,“ domnieva sa minister vnútra.

■ VYDIERANIE ZÁPADU

Západné krajiny v tejto súvislosti  nepriamo označili členské krajiny z východu Európy za „parazitov“,  ktorí spoločenstvo iba využívajú prostredníctvom fondov.  Krajiny V4 tiež reagovali a poslali do Bruselu svoje stanovisko, v ktorom označili návrh EK za vydieranie. Podľa českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka nemala EK predkladať niečo, čo Európu rozdeľuje. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó návrh označil za neprípustný. Šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski povedal, že si stále nie je istý, či EK svoj návrh myslí vážne. Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak zasa vyhlásil, že návrhu chýba akýkoľvek zmysel a je v rozpore s právami členských krajín EÚ. Návrh však musí prejsť ešte hlasovaním v Európskom parlamente.

■ ÚSTUPKY TURKOM

Európska komisia prijala ďalšie dve sporné a diskutabilné rozhodnutia. Ide o liberalizáciu krátkodobých víz pre Turecko na najviac trojmesačný pobyt v EÚ. A nielen to. Komisia tiež odporučila Európskemu parlamentu a Rade EÚ, aby odhlasovali návrh, podľa ktorého budú môcť Kosovčania s biometrickými pasmi stráviť v schengenskom priestore deväťdesiat dní bez udelených víz. Informovala o tom agentúra Reuters. Slovensko doteraz neuznalo Kosovo ako samostatný štát a ani to nemá v úmysle v najbližšom období urobiť.

Jan ČERNÝ – Ilustrácia: R. KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.