Maďarskí nacionalisti útočili na Slovákov

thumbnail

Priebeh slávnostného položenia základného kameňa pamätníka Ľudovíta Štúra v Štúrove 28. októbra sprevádzali národnostné incidenty. Ráno v deň odhalenia základného kameňa členovia Miestneho odboru Matice slovenskej v Štúrove zistili, že kameň bol zasypaný kopou konského hnoja. Na druhý deň po odhalení, z neho ukradli informačnú tabuľku s nápisom: PAMÄTNÁ TABUĽA S NÁPISOM BUSTA Ľ. ŠTÚRA A DÁTUMOM JEJ OSADENIA NA ZÁKLADNOM KAMENI NEVYDRŽALA ANI DO NASLEDUJÚCEHO DŇA. A najnovšie z nedele na pondelok kameň vyvalili z osadenia a ukradli rámik tabuľky.

Polícia nechala Maďarov rušiť slávnosť
Privolaní príslušníci Policajného zboru SR urobili o incidente zápis. Následne matičiari upravili priestor a pripravili ho na popoludňajšiu slávnosť, riadne oznámenú úradom. „Slávnosť bola sústavne narúšaná zo strany miestnych občanov maďarskej národnosti hanlivými a zosmiešňujúcimi pokrikmi proti Slovensku, Slovákom aj samotnému Ľudovítovi Štúrovi. K tomu sa pridalo spievanie maďarských piesní, ktorými sa usilovali prehlušiť slávnosť.

Poklepávanie základného kameňa. (Foto: archív)
Poklepávanie základného kameňa. (Foto: Pavol Privalinec)

To všetko sa dialo za prizerania sa príslušníkov štátnej i mestskej polície, ktorí proti zrejme neohlásenému zhromaždeniu príslušníkov maďarskej národnosti vôbec nezasiahli,“ opísal priebeh slávnosti predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

Provokácia v roku Ľudovíta Štúra

„Matica slovenská protestuje proti takejto netolerancii príslušníkov maďarskej národnosti, keďže je za spoluprácu a priateľské spolužitie Slovákov a všetkých občanov našej vlasti. Protestujeme aj proti zrejmému nekonaniu si povinností zo strany príslušníkov štátnej i mestskej polície.

Osobitne nás mrzí, že to všetko sa udialo presne v deň 200. výročia narodenia velikána slovenského národa Ľudovíta Štúra, v Roku Ľudovíta Štúra vyhláseného vládou Slovenskej republiky. Matica slovenská sa v tejto veci obráti na príslušné štátne orgány, aby vo veci konali,“ informoval Tkáč.

Foto: Pavol Privalinec
Foto: Pavol Privalinec
 

PODĽA PÔVODNÝCH ZÁMEROV INICIÁTOROV PAMÄTNÍKA MALA BYŤ BUSTA Ľ. ŠTÚRA, SPOLU S PODSTAVCOM VYSOKÁ ZHRUBA 3,5 METRA, UMIESTNENÁ NA NÁMESTÍ.

Mesto Štúrovo však na jej situovanie na tomto mieste nedalo súhlas. „Podali sme žiadosť o povolenie pamätníka na komisiu vzdelávania, kultúry a športu.

Našu žiadosť zamietli s odôvodnením, že nie sú kompetentní sa k umiestneniu pamätníka vyjadriť a odporučili nás na komisiu výstavby. Tam sme už žiadosť neposielali, pretože sme získali súhlas na umiestnenie pamätníka na pozemku Verejných prístavov,“ povedala Margaréta Vyšná z MO MS v Štúrove. Podľa jej slov vytvorenie pamätníka Ľ. Štúrovi podporuje minimálne 30 percent obyvateľov mesta vrátane primátora, s ktorým sa matičiari rozchádzajú len v názore na miesto, kde by mala byť busta umiestnená.

Primátor Štúrova Eugen Szabó však proti jej vyhláseniu protestuje s tým, že „postavenie pamätníka nie je šťastnou voľbou, nakoľko môže narušiť súčasný pokojný stav medzi národnosťami žijúcimi v meste, poprípade sa môže stať aj predmetom viacerých nezrovnalostí v budúcnosti“.

Domnieva sa, že „aj keď v prípade Ľudovíta Štúra ide o osobnosť, ktorá podporovala viac pokrokových ideí a stála aj na čele oblasti vzdelávania a kultúry, nemá ani historické, ani žiadne iné spojenie s naším mestom“.To, že je po ňom od roku 1948 pomenované mesto, radnica neberie ako argument.

Náklady na vybudovanie busty odhaduje Vyšná na 6 000 eur, ktoré chce Matica získať zo sponzorských príspevkov. Primátor zdôraznil, že mesto Štúrovo na financovanie sochy neprispelo.

Predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec, ktorého predstavitelia sa tiež zúčastnili slávnosti, vyzýva policajtov, aby si konali svoju povinnosť a proti skupine narúšajúcej pokojnú slávnosť zakročili. (Foto: Pavol Privalinec)
Predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec, ktorého predstavitelia sa tiež zúčastnili odhalenia základného kameňa, vyzýva policajtov, aby si konali svoju povinnosť a proti skupine narúšajúcej pokojnú slávnosť zakročili. (Foto: Pavol Privalinec)

 

Zdroj: (SNN, TASR, na palete.sk) - Foto: SHO


 

Na margo agresivity niektorých etnických Maďarov na zmiešanom území SLovenska sa vyjadril aj šéfredaktor SNN Maroš SMOLEC:

SLOVO O SLOVENSKU

Maďarskí nacionalisti sa opäť vyznamenali. Pri odhaľovaní základného kameňa pomníka Ľudovíta Štúra 28. októbra v Štúrove agresívnymi pokrikmi a osočovaním prerušovali tento pokojný slávnostný akt, ktorý pripravil Miestny odbor Matice slovenskej v Štúrove. Nejde len o hŕstku pokrikujúcich maďarských prihlúplych iredentistov so zástavou Felvidék (rozumej Horné Uhorsko), ale o to, kto tento protest zorganizoval,  ako zasiahli na mieste provokácie štúrovskí policajti a čo na celý incident hovorí primátor Štúrova.  Organizátorom mohla byť pokojne mimoparlamentná menšinová etnická strana. Medzi prestarnutými provokatérmi sa totiž objavil muž, ktorý pripomínal predsedu Rady SMK L. Szigetiho. Mestskí policajti sa správali viac ako vlažne.  Prítomní matičiari mali vážne obavy, či by ich maďarsky komunikujúci policajti chránili pred agresormi. A primátor Štúrova E. Szabó sa tiež vyznamenal. Poklepanie základného kameňa zhodnotil ako zbytočnú provokáciu zo strany Matice, ktorá narúša pokojné vzťahy medzi Maďarmi a Slovákmi. Podľa neho Ľudovít Štúr nemal so Štúrovom nijaké vzťahy.

Ak ide o menšinové práva Maďarov na Slovensku, etnickí politici, tretí sektor a korporátne médiá  ich majú plné ústa. Ak však ide o práva Slovákov žijúcich v menšine na zvrchovanom území Slovenskej republiky, všetci cudne mlčia. V Štúrove totiž žije aj tridsať percent Slovákov. Aj tí majú svoje práva a požiadavky. A takýmto základným právom je uctiť si dvojsté výročie narodenia Ľudovíta Štúra.  Štúrovskí Slováci chcú mať vo svojom meste, ktoré nesie jeho meno, aspoň jednu sochu kodifikátora slovenčiny, a menšinoví Maďari im v tom bránia.

História takýchto incidentov hovorí sama za seba.  Kto vždy zneuctil slovenské štátne symboly na zmiešanom území? Kto útočil na sochu Cyrila a Metoda v Komárne? Slováci určite nie. Aj teraz páchatelia svoju hlúposť prezentovali znečistením základného kameňa konským hnojom a následne odcudzením tabuľky z kameňa. Matičiari podali trestné oznámenie. Uvidíme, ako s ním naložia policajti a ako sa k tomuto incidentu vyjadrí štátna správa...

K udalosti pripájame aj spracovaný video filmy z TV MATICA

Fotodokumentácia ako maďarskí iredentisti od osadenia základného kameňa sochy Ľudovíta Štúra v Štúrove dňa 28.10.2015 do dnešného dňa trikrát znehodnotili spomienku na Ľudovíta Štúra.

kameň_osadenie_28.10.2015
Osadenie 28.10.2015.
kameň_poškodenie_1_29.10.2015
Prvý útok - krádež informačnej tabuľky, 29.10.2015
kameň_poškodenie_2_1.11.2015
Druhý útok - odkopnutie základného kameňa, 1.11.2015.
 


Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.