Maďarsko nikdy nebolo Uhorskom

thumbnail

Výročie Trianonu sprevádzali urážlivé demonštrácie. Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá po prvej svetovej vojne vymedzila hranice Maďarska a Česko-Slovenska po rozpade Rakúsko-Uhorska, podpísali 4. júna 1920 mocnosti Dohody (Veľká Británia, USA, Francúzsko a Taliansko) a predstavitelia Maďarska v paláci Grand Trianon vo Versailles na predmestí Paríža. Aj keď Maďarsko podpísalo a ratifikovalo Trianonskú mierovú zmluvu, s novým stavom sa nezmierilo. Trianon sa v Maďarsku dodnes chápe ako krivda spáchaná na maďarskom národe. Nový pohľad zaznel iba ak nedávno.

  • HISTORICKÉ HRIECHY

„Za Trianonskú mierovú zmluvu, podpísanú pred deväťdesiatimi piatimi rokmi, nesú zodpovednosť aj Maďari,“ vyhlásil podpredseda maďarskej vlády, zodpovedný za národnú politiku, Zsolt Semjén na nedávnom podujatí v rámci Dňa národnej spolupatričnosti v Budapešti. Podľa jeho slov medzi príčinami Trianonu sú aj vtedajšie hriechy (Uhorska) voči menšinám. „Priznajme si, že Trianon bol zapríčinený aj našou chybou, chybou maďarského štátu. Možno to boli až hriechy voči menšinám.“ Tak znie presný citát. Vyhlásenie podpredsedu maďarskej vlády je v Maďarsku politickou novinkou. Tak to vidí (vo svetle nejasností okolo štátneho občianstva) nie celkom legitímny predseda nie celkom legitímnej SMK József Berényi – vo svojej politickej krátkozrakosti zjavne zaskočený novým prístupom maďarskej strany. Výročie Trianonu však v Maďarsku sprevádzali aj vulgárne  protesty ultranacionalistickej a fašizujúcej organizácie Jobik.

„Slovenská národná strana nemôže nepozdvihnúť svoj hlas proti divokej iredentistickej manifestácii 7. júna 2015 pred oficiálnym zastupiteľským úradom SR v Budapešti a odsúdiť ju. Hlúpe urážky, hanobenie nášho štátu a národa určite neprospievajú dobrým susedským vzťahom medzi našimi národmi, najmä keď sa takéhoto konania dopúšťajú mladí ľudia. Isto, všade sa nájdu extrémisti, ktorí si často ani neuvedomujú, čo svojím konaním spôsobujú,“ hovorí sa vo vyhlásení SNS, ktoré podpísal jej podpredseda a historik Anton Hrnko.  Ďalej vo vyhlásení tvrdí, že štáty a vlády by im nemali dávať priestor a podnecovať ich konanie, napríklad výchovou a vzdelávaním, ktoré skresľujú význam udalostí z minulosti.

  • VÍŤAZI A PORAZENÍ

Slovensko a Maďarsko spoločne i samostatne čelia výzvam, ktoré v niektorých smeroch pripomínajú výzvy spojené s osmanským nebezpečenstvom po roku 1526. Napokon, v dejinách sa dajú vždy pomerne ľahko nájsť víťazi a porazení, oveľa ťažšie sa však v nich hľadá spravodlivosť. Trianon znamenal pre Maďarov tragédiu a frustráciu, pre nás šancu, ktorú sme využili. Bolo to však už takmer pred sto rokmi.

Ján ČERNÝ

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.