Majstra Štefana KVIETIKA poctili Radom Martina Rázusa

thumbnail

Zaslúžené ocenenie velikána slovenského herectva. Štefan Kvietik, herecká divadelná, filmová a televízna legenda a tiež poslanec parlamentu za Slovenskú národnú stranu v rokoch 1990 ‒ 1994, je historicky prvý nositeľ Radu Martina Rázusa. Udelil mu ho v sobotu 31. januára v Liptovskom Mikuláši predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Ani nie pred rokom sme v našich Slovenských národných novinách konštatovali, že „vyše jedno desaťročie sa nestretávane s ním na scéne divadla, nenakrúca filmy ani televízne inscenácie. Zaiste, chýba nám jeho jedinečné a neopakovateľné herecké umenie, jeho aktívna prítomnosť na teréne národnej kultúry. Keď si však aspoň letmo zrekapitulujeme, čo na tomto teréne od roku 1957 vykonal, ani sa tomu nemôžeme veľmi čudovať…“.

POSOLSTVO SŔDC

Rad Martina Rázusa je najvyššie stranícke vyznamenanie SNS a jeho udeľovanie schválilo predsedníctvo strany v septembri 2014 pred mimoriadnym snemom na Táľoch. „Je to pre mňa obrovská pocta. Získal som veľa umeleckých ocenení, ale toto bola výnimočná chvíľa a nevýslovne ma potešila. Ani som len nesníval, že sa dočkám pocty, ktorá ma bude spájať s týmto veľkým slovenským národným tribúnom,“ povedal pred prítomnými hosťami dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla majster Štefan Kvietik. Pripomenul tiež celoživotné zásady Martina Rázusa, kňaza, politika i básnika, dlhoročného predsedu SNS: čestnosť, spravodlivosť, človečenstvo, toleranciu, duchovnú rytierskosť, džentlmenstvo. „Je to nadčasové hodnotové posolstvo, ktoré by sme mali prevziať do svojich sŕdc. Ak sa nám to podarí, tieto atribúty budú ozdobou nás všetkých, celého nášho nádherného Slovenska,“ povedal Štefan Kvietik.

VZOR VLASTENCA

Predseda SNS Andrej Danko v príhovore pripomenul, že nie je mnoho takýchto osobností slovenskej kultúry, divadla, kinematografie, akou je práve majster Kvietik. ,,Tento nezabudnuteľný herec je zároveň veľkým človekom, milujúcim svoj národ, ktorý si vždy neochvejne stál za svojimi názormi. Je pre nás Slovákov vzorom, ako sa treba správať k svojej vlasti,“ dodal Andrej Danko. Majstrovi zaspieval na záver slávnostnej ceremónie jeho najobľúbenejšiu pieseň Prší, prší sólista opery SND Ivan Ožvát.

Herectvom tej najvyššej úrovne, ale aj svojím osobnostným čarom patrí Štefan Kvietik medzi výnimočné postavy našej slovenskej a národnej kultúry. Pôsobivým svedectvom o živote a diele herca je kniha Život bez opony, v ktorej spisovateľ Ján Čomaj prerozprával Kvietikove spomienky na svoj život a profesionálnu dráhu.

                                                                                                        Ivan BROŽÍK - Foto: SNS



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.