Mali by výraznejšie pridať v boji za občana

thumbnail

Slovenskí europoslanci jazýčkom na váhach pre ľudovocov?

Mali by výraznejšie pridať v boji za občana

Jan ČERNÝ – Foto: archív- Karikatúra: Andrej MIŠANEK

V Európskej únii by sa nemali vytvárať nové deliace čiary ani medzi severom a juhom, ani medzi Východom a Západom. „Neakceptujem, aby sme členské štáty delili na nové a staré,“ povedal v Bratislave kandidát Európskej ľudovej strany (EPP) na post predsedu Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Zároveň upozornil, že v nadchádzajúcich eurovoľbách sa bude po prvý raz voliť na základe Lisabonskej zmluvy.

„Nachádzame sa v situácii, keď je na tom socialistická strana, pokiaľ ide o vyhliadky, približne podobne ako EPP. Ale chceme, aby sa EPP stala víťazom volieb,“ vyhlásil Jean-Claude Juncker s tým, že jazýčkom na váhach pri získaní tesnej väčšiny môžu byť práve slovenskí europoslanci. Dodal, že sa mení aj spôsob výberu predsedu Európskej komisie, keď už členovia Európskej rady budú povinní pri jeho nominácii rešpektovať výsledok eurovolieb.

„Ľudia rozhodnú o tom, ktorým smerom sa bude uberať politika zamestnanosti EÚ. Ľudové strany sú za konsolidáciu verejných financií, zároveň však treba robiť politiku zamestnanosti. Je potrebné, aby sme na to vynakladali viac peňazí ako doteraz a aby sme použili aj ďalšie nástroje,“ konštatoval Juncker na margo piatich priorít ľudovcov v týchto voľbách. Zároveň však dodal, že väčšinu – deväťdesiat percent – novovzniknutých pracovných miest vytvárajú v Európe malé a stredné podniky. Európa sa usiluje vytvoriť nové a kvalitnejšie pracovné miesta, ktoré tvoria základ dynamickej znalostnej spoločnosti. Žiada si to investície do vzdelávania, vedy a politík zamestnanosti, ktoré musia držať krok so súčasnými zmenami, a pomôcť EÚ v hospodárskej kríze.

■ VÍZIA ZAMESTNANOSTI

euro smutnéÚnia a vlády jej členských štátov majú spoločnú zodpovednosť za politiku v oblasti zamestnanosti, sociálnych záležitostí a začlenenia. Spoločenstvo totiž koordinuje a monitoruje vnútroštátne politiky, podporuje výmenu osvedčených postupov v oblastiach ako zamestnanosť, dôchodky a boj proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu, prijíma právne predpisy a monitoruje ich uplatňovanie napríklad v oblastiach práv na pracovisku a koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia.

Pre novú zamestnaneckú politiku Európskej únie je najdôležitejšia tvorba nových pracovných miest, oživenie a zabezpečenie lepšej rovnováhy pracovných trhov, ako aj monitorovanie politík zamestnanosti členských štátov EÚ. Únia už podnikla konkrétne kroky v oblasti práv na pracovisku. V súčasnosti v Únii platia európske predpisy, ktoré upravujú počet odpracovaných hodín alebo zabezpečujú bezpečnejšie pracovné podmienky a náhradu škody v prípade pracovných úrazov. EÚ spolupracuje s celým radom partnerov, vrátane zamestnávateľov a odborových zväzov, aby zabezpečila, že tieto predpisy skutočne riešia tie najpálčivejšie problémy.

Brusel podporuje posilnenie sociálnej ochrany a začlenenia prostredníctvom koordinácie, podpory a financovania úsilia členských štátov zameraného na investovanie do ľudí v oblastiach, ako sú vzdelávanie, starostlivosť o deti, zdravotná starostlivosť, odborná príprava, pomoc pri hľadaní zamestnania a návrat do bežného života, a prostredníctvom reformy ich systémov. EÚ a jej členské štáty taktiež spolupracujú na uľahčení podmienok na život a prácu ľudí v zahraničí prostredníctvom koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia a možnosti poberania dôchodkov a sociálnych dávok v zahraničí.

■ PODNETY Z KORTEŠAČKY

„Zodpovednosť za oblasť zamestnanosti a sociálnej politiky nesú v prvom rade národné vlády. Cieľom financovania Únie v tejto oblasti je podporovať a dopĺňať opatrenia na vnútroštátnej úrovni. Východný plyn príliš zdražel, treba prejsť na iné zdroje,“ dodal Jean-Claude Juncker. Počas svojej predvolebnej agitácie v Bratislave okrem iného povedal, že na Slovensku bol niekoľkokrát, prvýkrát v roku 1997, keď padlo rozhodnutie, že Slovensko zatiaľ nebude prizvané k rokovaniam o vstupe do EÚ. „Mal som vtedy veľmi vzrušujúce stretnutie s vtedajším premiérom Mečiarom. Snažil sa mi zabrániť, aby som sa mohol stretnúť s predstaviteľmi opozície,“ spomenul.

Je nepochybné, že jeho návšteva na Slovensku je súčasťou eurovolebnej kampane kandidátov za ľudové strany u nás. Napriek tomu, mnohé z toho, čo v hlavnom meste Slovenska najnovšie povedal, možno vnímať aj ako upozornenie pre našich politikov, aby sa aktívnejšie zaoberali vážnymi celoeurópskymi témami. Teda takými témami, ktoré najviac zaujímajú, ak nie trápia nás občanov. Zaujímavé a pre slovenskú politiku je príznačné, že s touto témou akosi neprichádzajú socialisti. Určite je im bližšia ako ľudovcom.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.