Matičiarsky maratón u slovenských politikov

thumbnail

Z mládeže sa vytráca vlastenectvo. Po tom, ako sa národnej ustanovizni podarilo počas konsolidačného roka 2014 vyrovnať sa s hospodárskymi a finančnými problémami a stabilizovať situáciu, začali jej vrcholní predstavitelia navštevovať predstaviteľov vlády SR a Národnej rady SR. Slovenskí politici totiž majú záujem, aby Matica slovenská prežila, aby si našla svoje miesto v modernej slovenskej spoločnosti 21. storočia.Ešte koncom  januára prijal podpredseda parlamentu Miroslav Číž prvého podpredsedu MS Jozefa Šimonoviča a správcu MS Maroša Smolca. Informovali ho o konsolidácii a pripravovanej vízii ustanovizne na najbližšie roky. O tomto stretnutí sme už v SNN, ako aj na webovej stránke novín informovali. Správca Matice podpredsedu NR SR, ktorý je aj členom Výboru NR SR pre kultúru a médiá, požiadal, aby mohol predstúpiť pred poslancov tohto výboru a informovať ich o pomerne náročnej, no úspešnej konsolidácii.

  • U MINISTRA KULTÚRY

maďarič 300x200Správca Matice následne 10. februára navštívil ministra kultúry Mareka Maďariča. „Minister kultúry nás prijal za posledný polrok už druhýkrát. Je to evidentne pozitívny signál, keď Matica začína intenzívnejšie komunikovať s predstaviteľmi štátu, ktorý na jej chod prispieva účelovou dotáciou. Ministra som informoval o reštrukturalizácii, ako aj o schválení vyrovnaného rozpočtu na rok 2015. Minister nás vyzval, aby sme si našli miesto v slovenskej spoločnosti.  Diskutovali sme teda o vízii Matice na najbližšie roky, ktorú chceme predložiť do konca polroku 2015,“ uviedol M. Smolec. V rámci prípravy tohto dokumentu sa bude v marci konať konferencia na tému, čo môže Matica ponúknuť slovenskej spoločnosti v 21. storočí. Medzi jej priority bude patriť podpora slovenského vlastenectva, ale modernou, atraktívnou metódou, nenásilne, prostredníctvom športových alebo kultúrnych podujatí – predovšetkým pre mladšiu a strednú vekovú kategóriu. Vlastenectvo sa totiž pomaly z mladých ľudí vytráca. Na druhej strane si ho niektorí mylne zamieňajú s prehnaným nacionalizmom, xenofóbiou, prípadne rasizmom. S ministrom kultúry diskutovali aj o výraznejšie podpore matičnej vedy od roku 2016.

  • U PREDSEDU NR SR

Aj novozvolený predseda parlamentu Peter Pellegrini prijal 17. februára predsedu Matice Mariána Tkáča  a správcu Maroša Smolca. Okrem informácii o stave  Matice bola aj témou stretnutia zákonná úloha ustanovizne pri tvorbe a tlači slovenských učebníc, ako aj podpora matičných podujatí v rámci Roku Ľudovíta Štúra zo strany najvyšších predstaviteľov parlamentu.  „So stretnutím som veľmi spokojný. Politikov chceme informovať o aktuálnej situácii v ustanovizni a o prekonaní istých finančných problémov. Aktuálne pripravujeme stretnutie s novým ministrom školstva Jurajom Draxlerom na tému spolupráce ministerstva s Maticou slovenskou. Verím, že bude rovnako úspešné ako ostatné doterajšie,“ uviedol pre SNN predseda Matice Marián Tkáč.

 Pavol JAVORSKÝ ‒ Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.