Markušovi hrozí väzenie

thumbnail

Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš zamestnáva generálnu prokuratúru. Ide o zvlášť závažný trestný čin Spis bývalého predsedu Matice slovenskej Jozefa Markuša je na Generálnej prokuratúre SR. To je dobrá správa pre spravodlivosť. Zlou správou však zostáva, že okrem morálneho odsúdenia bývalého vrcholného predstaviteľa Matice sa jej poškodení členovia zrejme nikdy nedočkajú aj hmotného vyrovnania.

Matičný fond

Keďže v súvislosti s osobou Jozefa M a jej konaním bolo zo strany súčasného vedenia Matice slovenskej podaných viacero trestných oznámení, treba vysvetliť, že na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky sa momentálne nachádza spis, ktorý sa venuje vyšetrovaniu pravdepodobného podvodu v súvislosti s takzvaným Matičným fondom. Matičný fond. Ten zastupoval Jozef M. v podstate ako súkromný podnikateľský subjekt.

markuš kari webHospodárenie fondu, nesúceho meno Matice, sa teda odohrávalo mimo akéhokoľvek vplyvu samotnej Matice, ktorá v ňom mala iba tridsať percent čisto formálneho a nefunkčného podielu. Firma Neografia, a. s., reprezentovaná vtedajším predsedom dozornej rady Jozefom M., patriaca Matici slovenskej, požičala 4. 7. 2010 Matičnému fondu, spravovanému tým istým Jozefom M., dvadsaťpäťtisíc eur s lehotou splatnosti tri mesiace. Peniaze vrátené v časovom limite neboli. Rovnako nepriehľadne údajne zariadil Jozef M. aj prevzatie dlhu dvestotridsaťtisíc eur investičnej spoločnosti Konštantín voči Matičnému fondu Maticou slovenskou za pomoci dividend Neografie! Bez toho, že by sa tým zaoberal výbor Matice slovenskej. Že by predsa?

Rieši to generálna prokuratúra

Prípad bývalého predsedu Matice slovenskej Jozefa Markuša je teda konečne momentálne na Generálnej prokuratúre SR. Polícia ho vlani v septembri na základe pokynu bratislavského krajského prokurátora obvinila zo zvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku za skutok, ktorý údajne spáchal ako predseda a štatutárny orgán Matice slovenskej. „Bolo uznesením vyšetrovateľa vznesené obvinenie inžinierovi Jozefovi M. pre zvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, ktorý mal spáchať ako predseda a štatutárny orgán Matice slovenskej,“ povedal pre médiá hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček. Vyšetrovateľ Markuša obvinil 22. septembra 2014. Polícia Jozefa M. obviňuje z toho, že jeho podpisom si Matica na seba prevzala miliónový dlh od Matičného fondu, ktorý vznikol v čase prvého kola kupónovej privatizácie a svoje kupóny doň vložili mnohí členovia Matice. Matica tento dlh uhradila z vlastnej pokladnice a tieto peniaze už údajne nikdy viac nevidela.  Nezvratná škoda „Keby bol nepodpísal dobrovoľne bez súhlasu matičných orgánov zmluvu medzi Maticou a Matičným fondom, tak by Matica mala dnes v korunách o šesť miliónov plus úroky viac,“ povedal už dávnejšie súčasný predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. Jeho predchodca čelí aj podozreniam súvisiacim s Národným pokladom. Veľká časť z neho totiž skončila v skrachovanej nebankovke.

Zločinecká skupina

Matica boj nevzdáva Asi najviac trestných podaní padlo v súvislosti s finančnými machináciami bývalého vedenia Matice slovenskej ešte v roku 2011. Súčasný predseda Marián Tkáč podal v roku 2013 na generálnu prokuratúru aj trestné oznámenie na zločineckú skupinu, ktorá má stáť za zmiznutím Národného pokladu. „Nejde mi o to, aby niekto bol vo väzení alebo trpel, ale určite ide celému národu o to, aby pravda okolo takej vznešenej veci, ako je Národný poklad, vyšla najavo,“ vyhlásil vtedy Marián Tkáč s tým, že viac sa k tejto téme nechce vyjadrovať.  Števo Zlatoš



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.