Matica chce kovovú a obrazovú časť Národného pokladu venovať Slovákom

thumbnail

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky vykonali 8. septembra poslanecký prieskum v Matici slovenskej. Dôvodom ich kontrolnej návštevy boli medializované informácie, že ustanovizeň nemá dostatok  finančných prostriedkov, je zadlžená, uvažuje o odpredaji akcií tlačiarní Neografia, a. s., a nerieši problematiku straty  Národného pokladu. Členovia výboru pre kultúru a médiá na čele s predsedom výboru D. Jarjabkom (SMER-SD) sa v Matici zdržali takmer celý deň. Okrem predsedu výboru prišli poslanci J. Viskupič (OĽaNO), ktorý prieskum inicioval, M. Vášáryová (nezávislá), P. Abrhám (KDH) a nečlen výboru J. Mičovský (OĽaNO).

  • OTÁZKY NA TELO

Poslanci predstaviteľov Matice nešetrili. Ich otázky skutočne riešili závažné problémy Matice. Spoločne ich položili vyše tridsať. Najviac sa týkali finančných problémov a nakladania so zdrojmi štátu. „Ako správca som poslancom vysvetlil, že Matica nakladá so štátnymi zdrojmi poskytnutými z ministerstva kultúry tak, ako jej ukladá zákon a zmluva s ministerstvom. Tieto zdroje dokonca šetríme. Za prvý polrok 2014 sme v čerpaní na úrovni štyridsiatich siedmich percent. Reštrukturalizácia, ktorú som naštartoval pred dvoma mesiacmi, začína prinášať  ovocie. Na mzdách v druhom polroku ušetríme vyše tridsaťtisíc eur. Žiadame ich použiť na rozvojové programy – vydavateľské a členské aktivity. Problém máme s nedostatkom vlastných, matičných zdrojov, ktoré sme v minulosti minuli. Výpadok vyplatenia dividend z Neografie zapríčinil deficit v tomto roku na úrovni štyristotisíc eur. S tým aktuálne bojujeme. Preto nemáme ani schválený rozpočet na rok 2014, lebo by nebol vyrovnaný,“ uviedol pre SNN správca Matice slovenskej Maroš Smolec.

  • NÁRODNÝ POKLAD

Predseda Matice slovenskej a zástupca osemdesiatich ôsmich percent akcií v tlačiarni Neografia, a. s., Marián Tkáč poslancov ubezpečil, že Matica neuvažuje o predaji Neografie. „Neografia nie je na predaj,“ doslova uviedol. Podľa neho však bude Matica – ako majoritný majiteľ – žiadať od nezávislého manažmentu tlačiarní, aby začali generovať zisky už v roku 2015. Výpadok ich dividend pre ustanovizeň je podstatou matičných problémov.

Podpredseda MS J. Šimonovič poslancov následne informoval o stave riešenia straty Národného pokladu. Matica podala trestné oznámenie na tri konkrétne osoby (bývalých predstaviteľov Matice) za zosnovanie zločineckej skupiny, ktorej činnosť smerovala k podvodu a defraudácii vložených peňazí Matice do Podielového družstva slovenské investície (PDSI). Podnet skúma prokuratúra. Zdôraznil, že kovová časť pokladu, ako aj obrazová je uložená v budove Matice. Nárokuje si na ňu však Nadácia Matice slovenskej, ktorá nemá s ustanovizňou nič spoločné. Poslancov vyzval, aby pripravili zákon, kto má teda poklad spravovať. Matica slovenská chce kovovú a obrazovú časť Národného pokladu venovať štátu, všetkým Slovákom.

poslanci NR RS_výbor kultúry
Poslanci NR SR na kontrole v Matici slovenskej - zľava: D. Jarjabek, J. Viskupič, M. Vášaryová.

Poslanci vo všeobecnosti vyjadrili spokojnosť s podaním vysvetlenia. Matičiarov vyzvali, aby sa Matica uchádzala o dôstojné miesto v slovenskej spoločnosti a svoje zákonné povinnosti začala realizovať v novom, modernom ponímaní. M. Vášáryová zdôraznila aj pre Slovenské národné noviny, aby sa už nezaoberali len minulosťou a hľadeli dopredu.  J. Viskupič kritizoval, že Matica nemá prijatý rozpočet.  Spolu s J. Mičovským na záver navštívili archív MS, ktorý sa pripravuje na digitalizáciu, a vyjadrili spokojnosť so stavom príprav objektov na digitalizovanie.

  • ZODPOVEDNOSŤ

Po vystúpení prvého podpredsedu J. Šimonoviča sa poslanci dotkli aj osobnej zodpovednosti predsedu Matice slovenskej M. Tkáča za súčasný  stav ustanovizne. „Za predsedu Matice som nastupoval s víziou oživiť ju,  zbaviť negatívnych posudkov, vysporiadať sa s kauzami z minulosti, ako napr. stratou Národného pokladu. Je nepochybné, že Matica sa nanovo stala súčasťou slovenského verejného života, vinou objektívnych i subjektívnych faktorov chýbajú jej však peniaze. V rámci sebareflexie zaiste vidím chyby, ktoré sa udiali najmä v hospodárení Matice. Dnes však nie je vhodný čas na zásadne rozhodnutie, napríklad na moje odstúpenie z funkcie. Aktuálne sme za posledné mesiace naštartovali proces ´čistenia stola´ v Matici, čo je úloha náramne zložitá, a ja nechcem od nej utekať. Pokiaľ by sa nepodarilo tento proces dotiahnuť do konca, vyvodím z toho dôsledky aj voči sebe,“ uviedol pre SNN predseda matičiarov.

Pavol JAVORSKÝ – Foto: Marek HANUSKA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.