Matica je duchovný zdroj života Slovákov

thumbnail

Ľubica LAŠŠÁKOVÁ: Verím, že ministerka prehodnotí postoj voči Matici slovenskej. Súčasné vedenie ministerstva kultúry sa stavia odmietavo voči Matici slovenskej. Okrem okresania výšky účelovej štátnej dotácie chce „prehodnotiť“ aj jej doterajšiu činnosť. Viac o tejto problematike sme sa porozprávali s bývalou šéfkou MK SR a súčasnou poslankyňou Národnej rady SR Ľubicou LAŠŠÁKOVOU.

  • Ako bývalá ministerka kultúry ste podporovali činnosť Matice slovenskej. Ako vnímate aktivity súčasného vedenia rezortu voči najstaršej národnej ustanovizni Slovákov?

Začala by som tým, že po štyroch mesiacoch tejto vlády mám pocit, akoby ministerstvo kultúry nemalo pána. Chaotické skákanie z témy do témy, bez konkrétnych cieľov, vízií a najmä krokov, ako k týmto cieľom dôjsť. Matica slovenská a prístup k nej zo strany nového vedenia je toho príkladom. Po prvé si treba uvedomiť, že MS je verejnoprávna inštitúcia, ktorá má vlastné orgány, vlastné predsedníctvo, dozorný výbor, je zriadená osobitným zákonom. Predchádzajúce vedenia jej neurobili dobré meno, ale pred troma rokmi si členovia zvolili nového predsedu, ktorý robí výrazné ozdravné kroky. Mrzí ma, že ministerka siaha na Maticu slovenskú. Je to duchovný zdroj života Slovákov a ona sa pokojne prizerá na nekultúrny dialóg, ktorý sa o Matici vedie. Hovorí o inklinácii k histórii, ale správa sa úplne opačne.

  • Jedným z cieľov súčasnej ministerky kultúry Natálie Milanovej je prehodnotiť výšku účelovej štátnej dotácie pre Maticu slovenskú. Myslíte si, že jej prípadné zníženie by bolo tým vhodným riešením?

Nie. Ak je zníženie účelovej dotácie  jednou z proklamovaných foriem „úspory“ v rezorte kultúry – je to zlý krok. Verím, že ministerka ho prehodnotí a zváži  historický, morálny a intelektuálny význam Matice slovenskej pre našu národnú kultúru, pre jej súčasnosť i budúcnosť.

  • Ďalším z argumentov ministerky Milanovej je, že súčasné vedenie Matice slovenskej ju ani po spoločnom stretnutí nedokázalo presvedčiť o zmysluplnom poslaní tejto inštitúcie v 21. storočí. Myslíte si, že súčasné vedenie ministerstva je v tomto smere objektívne?

Je otázne, do akej miery bola pani ministerka ochotná počúvať argumenty nového vedenia. Má súčasná šéfka rezortu prehľad o celkovom pôsobení Matice doma i v zahraničí? Má dostatok informácií o historických aspektoch a osobnostiach, ktoré zohrali významnú úlohu pri formovaní nášho slovenského povedomia? Je otázne, či naozaj vníma Maticu slovenskú ako nadstranícku inštitúciu, ktorá má výrazný národný základ.

  • Podľa Natálie Milanovej Slovenské národné noviny vulgarizujú verejný diskurz. Prečo súčasnému vedeniu rezortu kultúry podľa vás prekáža vydávanie tohto matičného týždenníka?

Ak rezortu prekáža samotná Matica slovenská, potom je pochopiteľné, že prekáža aj matičné periodikum. Slovenské národné noviny by mohli byť významným prvkom rozsiahlych diskusií o podstate a dôležitosti Matice slovenskej – a ako vidíme – to nie je momentálne žiaduce.

  • Ministerstvo kultúry prednedávnom označilo matičnú vedu ako duplicitnú. Ste rovnakého názoru?

Vedecká činnosť Matice slovenskej to je veľmi široká škála projektov, ktoré majú presný cieľ. Slovenskú históriu, našu  slovenskú literatúru, etnológiu, jazykovú vedu, činnosť krajanských spolkov. Pre našich rodákov a ich potomkov žijúcich v zahraničí je často Matica slovenská jediným spojivom s kolískou ich predkov. Bola som príjemne prekvapená, ako krásne dokážu naši krajania vo Vojvodine aj po viac ako dvesto rokoch udržiavať čistú, krásnu slovenčinu a bohatstvo trojrozmerných dobových tradičných predmetov, ktoré by im mohlo závidieť nejedno múzeum na Slovensku.  Matičná veda to  je historický i literárny ústav, bohatý a hodnotný archív Matice, Stredisko národnostných vzťahov aj Krajanské múzeum. Každá z týchto inštitúcií  sa venuje danej problematike do hĺbky a podrobne. Nemyslím si, že táto činnosť je duplicitná. Je špecifická a špecializovaná, a to si treba vážiť. Rovnako ako Matica aj matičná veda má pre Slovákov svoj historický význam. Netvrdím, že všetko je ideálne a zodpovedá súčasným potrebám doby, ale skúsme hľadať formy, ako to zlepšiť. Máme dosť múdrych ľudí, ktorí riešenia majú, ale nikto sa ich nepýta.

  • Jedným z cieľov Natálie Milanovej je prehodnotiť aj súčasné znenie zákona o Matici slovenskej. Myslíte si, že je potrebné meniť túto legislatívu?

Netvrdím, že nie. Ale seriózne a profesionálne. Nie na základe „dojmológie“.

  • Ako bývalá ministerka kultúry spolu s expremiérom Petrom Pellegrinim zakladáte nový politický subjekt. Aký postoj má k Matici slovenskej novovznikajúca strana Hlas – sociálna demokracia?

Sme hlasom sociálnej demokracie. Národná hrdosť, hrdosť na našu históriu je významnou súčasťou tejto filozofie. Ctíme si korene, tradície, národnú svojbytnosť a spolupatričnosť. Matica slovenská udržiava národné tradície, a preto si zaslúži našu pozornosť.

  • Ako hodnotíte celkové doterajšie pôsobenie ministerky kultúry Natálie Milanovej?

Ministerstvo kultúry stíchlo.  Na internete sa síce prezentuje veľkolepé PR takmer dennodenne, ale to je virtuálny svet. Ľudia však žijú reálny život. Zatiaľ všade počúvam len... musíme prehodnotiť, musíme zriadiť komisiu, musíme urobiť audit, prehodnotíme, poradíme sa, uvidíme... Ministerstvo kultúry zlyhalo pri pomoci oslabeným inštitúciám. Namiesto reálnej pomoci som zachytila snahu organizáciám ministerstva kultúry znížiť výdavky o desať percent. Pravdepodobne sa to bude týkať aj počtu zamestnancov. Takže pomoc nijaká, skôr opačný efekt bude realitou. Sledujem aj európsky kultúrny kontext. Celková sociálna a ekonomická pomoc u nás  je jedna z najslabších, najpomalších a najkomplikovanejších. Namiesto pomoci prichádza šéfka rezortu s pompéznou ideou ušetriť devätnásť miliónov. Tu spomeniem myšlienku, ktorú som uviedla v rozprave v národnom parlamente v čase, keď vláda predstavovala programové vyhlásenie – nereálne. Pravda – ak nechceme kultúru na Slovensku zraziť na kolená. Namiesto rýchlych opatrení, ktoré by pomohli zajtra, o týždeň, o mesiac – nejaké neurčité dlhodobé vízie.  Bohužiaľ, pre kultúru likvidačné.

Exministerka kultúry Ľ. Laššáková sa snažila Matici slovenskej pomáhať.

Zhováral sa Matej MINDÁR – Foto: SNN

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.