Matica podporuje ministra kultúry

thumbnail

Politika, hospodárstvo a kultúra sú obsahom aj piliermi svetových i národných dejín. Tak sa o tom učí na školách, pričom v slovenskom príbehu hovoríme o veľkomoravskej kultúre, bernolákovských a štúrovských kultúrnych tradíciách, na ktorých sú postavené naše základné štátoprávne dokumenty a ustanovizne.

Kultúra je však príliš široký pojem, ktorý jeden zo štúrovcov vo svojich pohľadoch zúžil na literatúru, umenie a vedu. O konzervovanie takto ponímanej národnej kultúry sa usiluje Matica slovenská od začiatkov svojej existencie až po súčasnosť. Ale to je len jej duchovný rozmer, lebo kultúrne dedičstvo zahrňuje aj materiálne záležitosti, industriálne a prírodné pamiatky. A potom sú tu národné kultúrne inštitúcie, ktoré sa zväčša zrodili v Matici – múzeum, divadlo, knižnica, archív, galéria, a ktoré v plnom rozsahu zriaďuje a financuje štát, ale podporuje aj početné verejnoprávne ustanovizne na čele s rozhlasom a televíziou. A existujú tisícky ďalších inštitucionálnych a iných aspektov kultúry a kultúrnosti, ktorá, priznajme si, najviac absentuje v súvekej rozháranej spoločnosti na Slovensku aj v porovnaní s okolitými štátmi. Preto Matica slovenská v plnom rozsahu podporuje ministra kultúry Mareka Maďariča v úsiliach o revíziu prvého návrhu štátneho rozpočtu jeho rezortu. Slovenská kultúra, jej minulosť, prítomnosť i budúcnosť si to právom zaslúži i v dnešných časoch všeobecnej krízy. A nepochybne prostriedky investované do kultúry skôr či neskôr prinesú Slovensku aj politický a hospodársky efekt, upevnia povedomie štátnosti a hrdosti na naše kultúrne hodnoty.

Za Maticu slovenskú

Marián TKÁČ, predseda

Maroš SMOLEC, správca

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.