Matica slovenská vyzýva k účasti na referende

thumbnail

Vrcholoví predstavitelia Matice slovenskej (MS) na svojom rokovaní Predsedníctva MS rozhodli, že ustanovizeň sa aktívne zapojí do kampane na podporu blížiaceho sa referenda za rodinu. Ako SNN informoval riaditeľ Informačného ústredia MS Jozef Fajták, Matica tým zareagovala na stupňujúce sa útoky voči organizátorom plebiscitu, ako aj ľudí, ktorí ho verejne podporujú. Ako príklad uviedol nevyberané útoky na moderátorku RTVS, ktorá sa objavila v propagačnom spote Deti v tom majú jasno na podporu účasti v priamom hlasovaní, ktoré sa bude konať dňa 7.2.2014. "Nie je možné, aby bol niekto v dobe slobody prenasledovaný za svoj názor," dodal J. Fajták.

Matičiari prijali toto vyhlásenie:

„Celé dejiny sú v službách ducha, alebo inými slovami, pôsobia a vplývajú na ne duchovné záujmy, ako napríklad náboženstvo a štát, umenie a veda. Prostredníctvom tohto všetkého sa má ľudský rod stále viac a viac zušľachťovať, oslobodzovať a dospievať k vedomiu samého seba, má sa čoraz viac približovať k ideálu ľudského života.“
Ľudovít Štúr: Slovanstvo a svet budúcnosti

Matica slovenská s rozhorčením sleduje, ako sa v slovenskej spoločnosti neférovými marketingovými kampaňami brojí proti účasti slovenskej verejnosti na blížiacom sa referende za ochranu tradičnej rodiny, ktoré sa uskutoční  7. februára 2015. Všeľudové hlasovanie považuje Matica slovenská za vrchol priamej demokracie, v ktorej občania môžu rozhodnúť o potrebných zmenách v spoločenskom systéme. Odmietame teda akékoľvek protiofenzívy a nabádanie voličov, aby sa na referende nezúčastnili. Je to v priamom rozpore s demokraciou nového sveta.
Najskôr vplyvné televízie ‒ vrátane verejnoprávnej (!!!) ‒ odmietli propagačné spoty organizátorov plebiscitu Aliancie za rodinu, potom televízna časť verejnoprávnej RTVS nátlakovo začala konať voči svojej moderátorke Natálii Žembovej za jej účinkovanie v propagačnom spote, popritom médiá ustavične útočia na cirkev, že podporuje konanie referenda, a  politici pred svojím blížiacim sa politickým prepadom vyzývajú občanov, aby sa na ňom nezúčastnili. Je zrejmé, že tieto útoky proti referendu sa budú stupňovať.
Matica slovenská, ktorá bola založená na tisíce výročie príchodu svätých bratov Cyrila a Metoda na naše územie k našim slovenským predkom je povinná zachovávať ich odkaz. Medzi základné atribúty ľudskej existencie, ale aj nášho štátu patrí rodina, ktorú Matica slovenská ako významná a historicky osvedčená ustanovizeň slovenského národa vždy podporovala, podporuje a bude podporovať.

Z týchto dôvodov Matica slovenská preto podporuje referendum o ochrane rodiny a vyzýva svojich členov, Slovákov a všetkých obyvateľov Slovenskej republiky i zahraničných Slovákov, aby si pomocou elektronického systému vybavili voličské preukazy, a aby sme spoločne 7. februára 2015  podporili svojimi súhlasnými odpoveďami tradičnú rodinu."

Predsedníctvo Matice slovenskej,
Dunajská Streda 21. januára 2015

Foto: Aliancia za rodinu



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.