Matičiari Liptovského Mikuláša si pripomenuli jubilejné výročie SNP

thumbnail

Matica zostáva verná odkazu povstania

V Liptovskom Mikuláši prebiehali oslavy osemdesiateho výročia SNP od skorých ranných hodín 28. augusta 2024. Aktívne sa na nich zúčastnili aj členovia Miestneho odboru MS. Riaditeľ Domu MS v Liptovskom Mikuláši a podpredseda MS Marek Nemec sa predpoludním zúčastnil na kladení vencov k pamätnej tabuli padlých povstalcov z mestskej časti Palúdzka. Matičiari spolu s obyvateľmi mesta v dopoludňajších hodinách položili vence k pamätníku na hoteli Kriváň, kde padol partizán Majerík a stal sa tak jedným z prvých obetí SNP v našom meste. Predseda KR MS Žilinského samosprávneho kraja Milan Stromko sa zúčastnil na oslavách osemdesiateho výročia SNP v mestskej časti Okoličné...

V popoludňajších hodinách oslavy pokračovali položením vencov na vrchu Háj-Nicovô, kde stojí pamätník padlým v druhej svetovej vojne najmä z radov príslušníkov Prvého československého armádneho zboru. Odtiaľ sa účastníci pobrali do mesta, kde na Námestí osloboditeľov pokračovali centrálne oslavy. Na týchto oslavách zastupoval Maticu slovenskú jej podpredseda Marek Nemec. Najprv boli položené vence k pamätníku Červenej armády a k pamätníku dvadsiatich ôsmich obyvateľov mesta, ktorí padli v druhej svetovej vojne v povstaní a v zahraničnom odboji. Na Námestí osloboditeľov sa potom zúčastnili stovky obyvateľov na slávnostnom programe. Ako prvý vystúpil poslanec NR SR a primátor mesta Ján Blcháč, ktorý v príhovore zhodnotil udalosti počas SNP v našom meste, ktoré bolo, žiaľ, už 5. septembra 1944 obsadené nemeckou armádou a veľa jeho obyvateľov  sa uchýlilo do okolitých hôr. Po ňom sa slova ujal podpredseda Oblastného výboru SZPB Ľubomír Švec. Obšírne priblížil najdôležitejšie momenty povstania. Veľmi pôsobivé bolo vystúpenie zborového farára evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Liptovskom Mikuláši Mariána Bochnička. Ten pripomenul zástoj evanjelickej cirkvi a najmä jej kňazov v SNP, rodákov z Liptovského Mikuláša. Po slávnostných príhovoroch nasledoval kultúrny program, v ktorom vystúpila mužská spevácka skupina Smadné karky a Folklórny súbor Zemplín z partnerského mesta Michalovce.  Na oslavách sa zúčastnilo mnoho členov z vyše dvestočlenného MO MS v Liptovskom Mikuláši. Svojou účasťou vzdali úctu všetkým, ktorí neváhali položiť životy za slobodu nášho národa. Matica nezabúda, Matica zostáva verná odkazu Slovenského národného povstania.

Text a foto: Peter VRLÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.