Matičiari rozobrali celý komplex problémov

thumbnail

Živá diskusia s predstaviteľmi Matice slovenskej J. Šimonovičom a M. Smolcom. Dom Matice slovenskej v Prievidzi zorganizoval v stredu 27. mája 2015 besedu s prvým podpredsedom Matice slovenskej Jozefom Šimonovičom a so správcom Matice slovenskej a šéfredaktorom Slovenských národných novín Marošom Smolcom. Hostí srdečne privítal a besedu otvoril riaditeľ Domu MS Vlastimil Uhlár. V otvorenej diskusii sa matičiari zaujímali nielen o detaily vyšetrovania matičných káuz, ale vyjadrili aj značné znepokojenie nad tým, ako sa vo verejnoprávnej slovenskej televízii nedodržujú zákonom stanovené princípy verejnoprávnosti. Zaznelo aj rozhorčenie nad častým porušovaním noriem spisovného jazyka v mediálnom prostredí, ktoré ovplyvňuje najmä mladú generáciu. Z pléna zazneli viaceré konštruktívne pripomienky a návrhy riešení, ktoré si predstavitelia vedenia MS so záujmom vypočuli.

Správca MS M. Smolec prítomných tiež informoval o úsporných opatreniach, vďaka ktorým sa podarilo stabilizovať situáciu Matice, a predstavil víziu fungovania MS a jej smerovanie v najbližších rokoch. Jozef Šimonovič sa obrátil na matičiarov s výzvou Pomôžme si sami!, v rámci ktorej môže každý darovať Matici slovenskej príspevok vo výške desať eur. Dodal, že vyzbierané finančné príspevky a dary budú použité výlučne na potreby regionálnej kultúry, teda matičného života v regiónoch po celom Slovensku. Takmer dvojhodinovú plodnú diskusiu spestril  Jozef Šimonovič recitáciou poézie.

Pri príležitosti stosedemdesiateho výročia založenia Slovenských národných novín sa v ten istý deň uskutočnila v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi aj prednáška a prezentácia SNN v podaní ich šéfredaktora  Maroša Smolca. Štúrovské texty a texty v bernolákovčine pritom opäť predniesol Jozef Šimonovič.

(red)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.