Matičiari z Dojča opatrujú studničky

thumbnail

Na kraji lesa v Dojči pri ceste smerom na Štefanov je lesná studnička, ktorej dobrú vodu si pamätajú mnohí. Po takmer dvadsiatich rokoch jej zanedbávania však už bolo málo takých, ktorí by ju vedeli nájsť. Miestny odbor Matice slovenskej v Dojči vyzval svojich členov aj priaznivcov, aby okolie studničky upravili.

K prameňu sa museli predierať takmer pralesom – cez popadané stromy aj vysoký porast. Úprava terénu si vyžiadala od dvanástich dobrovoľníkov veľa fyzickej námahy. Okrem vyčistenia okolia bolo totiž potrebné na niekoľkých desiatkach metrov aj prekopať odtok a odstrániť porast i bahno, aby voda mohla odtekať. Výsledok však stál zato. Po sobotňajšej brigáde sa v nedeľu pri studničke stretlo ešte viac ľudí. Pribudli deti a prišiel aj najstarší účastník – deväťdesiatštyri ročný Jozef Komárek, ktorý ako najstarší občan v obci poznal históriu studničky od roku 1929, keď v jej blízkosti bolo futbalové ihrisko a hráči sa tu chodili napiť počas zápasov. Voda osviežovala aj pútnikov, pracovníkov na poliach; traduje sa, že bola dobrá na rýchle uvarenie fazuľovej polievky, ale aj pre zver v okolitých lesoch. Tiež ľudia pri konci života si priali ešte sa napiť zo studničky, ktorej miestni dali názov Hučák. Posedenie pri studničke a piknik z vlastných zdrojov bol odmenou za vynaloženú námahu. K matičiarom z Dojča patria aj členovia zo Štefanova, a práve oni prišli s nápadom priniesť sem kamene a studničku nadstaviť, aby sa neznečisťovala a mohla mať odtok vyššie nad zemou. Oživenie studničky rozšírilo počet akcií, ktoré tunajší MO MS v poslednom období úspešne pripravil. Je ďalším z radu podujatí na oživenie miestnych pamätihodností a ľudových tradícií. Poďakovanie si zaslúžia všetci, čo pritom pomohli a vykonali kus užitočnej práce bez nároku na akúkoľvek odmenu. V Dojči majú najbližšie v pláne návštevu našich krajanov v Báčskom Petrovci a už v auguste chcú v chotári zmapovať a pokúsiť sa obnoviť niektorú ďalšiu studničku.

Pavol KUBÍK

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.