Matičná ochrana národného dedičstva

thumbnail

Predseda a správca Matice slovenskej hovorili s ministerkou kultúry o národnej kultúre. Stretnutie najvyšších predstaviteľov Matice slovenskej a Ministerstva kultúry SR vo februrái na pôde rezortu sa nieslo v znamení národnej kultúry a vedy. Predseda MS Marián Gešper a správca MS Maroš Smolec diskutovali s ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou o  matičných aktivitách v rámci slovenskej národnej kultúry, ako aj o nových víziách a spolupráci s ministerstvom, konkrétne pri aktivitách týkajúcich sa osadzovania búst a pamätných tabúľ po Slovensku.„Vítame iniciatívu ministerky kultúry a pozitívne hodnotíme, že sa naozaj aktívne a konkrétne venuje takým dôležitým kultúrnym témam, ako je práve národná kultúra a slovenské tradície i folklór. Národná kultúra nesmie byť v úzadí, veď každý sebavedomý národ je na tú svoju hrdý a stráži si ju. Aj my ju musíme podporovať a rozvíjať, aby sme posilňovali kolektívnu historickú pamäť národa, na čo dbá najmä Matica slovenská a tisíce jej členov po celom Slovensku,“ vyjadril sa predseda ustanovizne Marián Gešper.

  • PAMÄTNÉ TABULE

V rozhovore s ministerkou sa venovali pamätným tabuliam a bustám významných slovenských osobností, udalostí a inštitúcií, pri ktorých inštalácii by mala byť nápomocná práve Matica slovenská, ktorá má s takouto agendou dlhoročné skúsenosti. „Je správne, že ministerstvo s touto otázkou oslovilo práve Maticu. Osadili sme desiatky búst či pamätných tabúľ po Slovensku. Máme s tým skúsenosti.  Osadenie si vyžaduje viacero súhlasov v rámci  povoľovacích konaní, vyriešenie majetkových otázok, ale aj kvalitné stvárnenie ‒ najmä búst,“ doplnil správca MS Maroš Smolec. S ministerkou analyzovali aj rozpočtové otázky Matice na rok  2019.  „Ešte pred týmto stretnutím sme spolu s predsedom MS M. Gešperom navštívili ministerstvo financií a rokovali so štátnym tajomníkom MF SR pre rozpočet s R. Kurucom. Požiadali sme o navýšenie zdrojov, keďže dotácia pre ustanovizeň sa od roka 2010 nezvýšila. Medzitým sa však niekoľkokrát zvyšovala minimálna mzda. Ekonomika rástla a s tým aj spotreba obyvateľstva, ale i ceny za služby. A Matica mala stále rovnaký príjem dotácie od štátu. Preto sme museli napríklad prepúšťať a znižovať náklady. Fungovať takto  ďalej by bolo pre nás veľmi komplikované. Preto sme sa obrátili na kompetentné ministerstvá i na orgány parlamentu so žiadosťou o navýšenie dotácie na rok 2019 a ďalšie roky. S ministerstvami naďalej rokujeme. Vyzerá to sľubne,“ dodal správca MS.

  • ÚPADOK TRADÍCIÍ

„Uvedomujem si, že dnešná doba trpí úpadkom tradícií a nesmierne ma teší záujem Matice slovenskej o aktivity a podujatia národného charakteru, ktoré majú osloviť všetky generácie a majú posilniť vzťah k Slovensku a jeho kultúrnemu dedičstvu. Výkladnou skriňou tejto inštitúcie je vyše dvestoštyridsať folklórnych a umeleckých kolektívov. Len tak ďalej!“ uviedla po stretnutí ministerka kultúry Ľubica Laššáková na sociálnej sieti. Slovenské národné noviny zaujímal vzťah slovenských politikov k Matici slovenskej ‒ predovšetkým zástupcov kompetentných ministerstiev. „Oproti minulosti je to značný pokrok vo vzťahu Matice slovenskej a Ministerstva kultúry SR, veľmi vítame aktívny záujem pani ministerky o pomoc ustanovizni. Matica nemala už dlhé roky valorizovanú štátnu dotáciu, no naše zákonné a historické úlohy sú rovnaké a ich realizácia je naliehavá v súčasnosti. Samozrejme, možné je to zvýšením materiálnej podpory MS, o čom sme detailne pracovne rokovali, potešujúce je, že MS dostala aj konkrétnu úlohu vo veci osádzania tabúľ a búst pre rok 2019,“ reagoval predseda MS M. Gešper.

Matica slovenská sa v roku 2019 zameriava na storočnicu svojho oživotvorenia z roka 1919, ako aj na najdôležitejšie výročia osobností a udalostí slovenských dejín.

Veronika MATUŠKOVÁ, Pavol JAVORSKÝ ‒ Foto: MK SR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.