Matičné oslavy v Štúrove

thumbnail

Matici slovenskej v Štúrove sa opäť podarilo zorganizovať zaujímavé oslavy napriek problémom s ozvučením, ktoré sa pri ich prípravách vyskytli. Májové stretnutie patrí medzi najkvalitnejšie, aké Miestny odbor MS v meste môže zorganizovať vzhľadom na podmienky a pomery, aké tu sú.

Na podujatí vystúpili spevácke súbory z Gbeliec, zo Štúrova, z pilíšskych Mlynkov a zo Santova z Maďarska, folklórny súbor z Dolného Ohája a sólista Opery SND Ivan Ožvát. Len škoda, že technické zabezpečenie kultúrneho domu neustále zlyháva práve na matičných podujatiach najmä pri vystúpeniach profesionálnych interpretov, napríklad vlani na oslavách sv. Cyrila a Metoda nastala podobná situácia, keď bolo ozvučenie objednané, ale na pešiu zónu dorazilo s výrazným oneskorením a v akejsi zredukovanej podobe. Plagát  Miestneho odboru Matice slovenskej (MO MS), starostlivo nalepený (organizátori rokmi poučení) na pódiu deň  pred podujatím, bol strhnutý, takže bolo treba lepiť nový. Tradičné májové podujatie je aj príležitosťou na stretnutie juhoslovenských Slovákov s pilíšskymi Slovákmi, ktoré prebieha teraz už veľmi intenzívne raz na slovenskej strane Dunaja, inokedy na pilíšskej strane.

Na podujatí sa zúčastnil predseda SNS A. Danko a ďalší predstavitelia okresnej a krajskej pobočky SNS. Účasť okolo dvesto divákov bola dostačujúca. Podujatie finančne podporili SNS, MO MS v Štúrove, mesto Štúrovo, VÚC v Nitre a ďalší sponzori.

Text a foto: Peter JAVOR

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.