Matičné sídlo v Prievidzi

Región hornej Nitry si zaslúži profesionálne pracovisko MS. Výbor Matice slovenskej na svojom rokovaní 31. januára 2015 schválil zriadenie Domu Matice slovenskej v Prievidzi. Toto rozhodnutie bolo prirodzeným vyústením riešenia absencie profesionálneho matičného strediska s právnou subjektivitou nielen v tomto regióne, ale aj celom Trenčianskom kraji.

Región hornej Nitry patrí z pohľadu matičnej činnosti medzi najaktívnejšie. Na území dvoch okresov funguje tretina všetkých aktívnych miestnych odborov v kraji, čo predstavuje takmer polovicu členskej základne. Profesionálne matičné pracovisko dlhodobo suploval Miestny odbor MS Prievidza s použitím vlastných finančných prostriedkov. V roku 2011 tu bolo vytvorené Oblastné pracovisko MS, ktoré výrazne pomohlo k napĺňaniu cieľov najstaršej slovenskej ustanovizne a vytvorilo podmienky na ďalší rozvoj matičnej základne. Vysoká úroveň matičnej činnosti v Prievidzi, dlhoročná tradícia a vzťah k národným aktivitám sú predpokladom dobre fungujúceho D MS.

O zriadenie matičného domu žiadala Oblastná rada pre okresy Prievidza a Partizánske ešte v januári minulého roku. Keď bol o pár mesiacov neskôr z ekonomických dôvodov zrušený Dom MS v Dubnici nad Váhom, zriadenie Domu MS v Prievidzi sa tak stalo ešte aktuálnejším. Ďalším kladným faktorom bola možnosť využiť priestory už spomínaného MO MS v Prievidzi, čo výrazne zníži náklady na jeho prevádzkovanie.

(red)

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.