Meno nového ministra zaznelo v Košiciach

thumbnail

Príprava budúcoročného rozpočtu si žiada jasno vo vedení rezortu financií. Novým ministrom financií Slovenskej republiky bude poslanec Národnej rady SR Ladislav Kamenický. Po odchode ministra financií Petra Kažimíra na post guvernéra Národnej banky Slovenska navrhol Robert Fico na predsedníctve strany za jeho nástupcu v rezorte financií Ladislava Kamenického. Ladislav Kamenický bol aktuálne poslancom za koaličnú stranu Smer-SD. Je aj predsedom Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Pôvodne predseda vlády Peter Pellegrini avizoval, že by mohol nahradiť odchádzajúceho Petra Kažimíra a dočasne viesť aj ministerstvo financií. No už o pár dní neskôr predseda sociálnej demokracie Robert Fico navrhol predsedníctvu strany za nového ministra financií Ladislava Kamenického. Oznámil to počas spoločného vyhlásenia s premiérom Petrom Pellegrinim v Košiciach. O novom ministrovi má ešte rozhodnúť predsedníctvo strany. Do jeho vymenovania má viesť rezort financií premiér. Nový minister by mal nastúpiť po Veľkej noci, informoval Robert Fico.

Na snímke predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický (SMER-SD) počas rokovania v utorok 26. apríla 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann

Post ministra financií sa uvoľňuje v súvislosti s tým, že súčasný šéf rezortu Peter Kažimír nastúpi do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska.  Peter Kažimír mal podať demisiu v Prezidentskom paláci vo štvrtok minulý týždeň, už po našej uzávierke. Robert Fico v Košiciach pripomenul, že prezident nemôže odmietnuť návrh na nového ministra, ktorý premiér predloží. Dodal, že stranícke procedúry sú v jeho rukách. Prezident takisto musí vymenovať nového guvernéra národnej banky.

 ■ STRANÍCKA DOHODA

Na novom členovi vládneho kabinetu sa zhodli obe špičky koaličnej strany, ktorej rezort v rámci dohôd prislúcha. Podľa Roberta Fica: „Nikto z nás nemá pochybnosti o tom, že je to človek, ktorý zvládne túto pozíciu tak, ako sme už boli navyknutí aj v prípade terajšieho ministra financií.“ Peter Pellegrini o nastupujúcom ministrovi zas povedal, že  „je to človek, ktorého ja osobne poznám a s ktorým som už mal tú česť spolupracovať. Myslím si, že je to človek, ktorý je pripravený a po odbornej stránke zdatný prevziať takúto dôležitú pozíciu vo vláde“. Na jar sa zvyčajne už intenzívne rozbieha príprava štátneho rozpočtu. Vo vnútri vládnej koalície sa má tiež rokovať o novom zozname opatrení, ktoré majú byť predložené na májovú schôdzu parlamentu. Má ísť o návrhy týkajúce sa daní, odvodov, materského, rodičovského či vianočných dôchodkov. Nový minister financií po svojom nástupe tak bude musieť dokončiť tieto opatrenia po technickej stránke a plnohodnotne prebrať riadenie rezortu.

 ■ ZMENY AJ V PARLAMENTE

Po vymenovaní Ladislava Kamenického za ministra  treba tiež nájsť za neho náhradu vo funkcii predsedu parlamentného finančného výboru. „Nie na každom rohu nájdete človeka, ktorý sa vyzná vo verejných financiách. Mám tri mená, ktoré budú predmetom našej diskusie,“ povedal k tejto téme Robert Fico. Kto obsadí túto funkciu, by malo byť známe  až po rokovaní predsedníctva strany Smer-SD.

Ján ČERNÝ ‒ Foto: hlavnespravy.sk – zdroj: TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.