Merkelová pod tlakom

thumbnail

Súčasný príliv utečencov a žiadateľov o azyl z Afriky a Blízkeho východu smeruje predovšetkým do Nemecka, ktoré je pre nich lákadlom svojimi sociálnymi vymoženosťami a záujmom o ďalšie pracovné sily a zlepšenie demografického zloženia obyvateľstva. Z týchto dôvodov dlhodobo zastáva nemecká kancelárka Angela Merkelová pozitívny postoj k multikulturalizmu a imigrácii obyvateľov z iných kontinentov napriek tomu, že mnohí v EÚ s týmto trendom nesúhlasia a vidia v ňom dokonca priame ohrozenie existencie Európy.

Migranti už spôsobili vážne problémy vo viacerých európskych štátoch, a preto nie je nijakým prekvapením, že aj samotní Nemci postavili pred svoju kancelárku naliehavú a nepríjemnú otázku: Ako veľmi sa zmení naše Nemecko, najmä keď príliv cudzincov ešte zosilnie a nevieme, kedy sa skončí?

Iba v júli tohto roka prišlo do Nemecka takmer osemdesiattritisíc utečencov a podľa oznámenia ministra vnútra Thomasa de Maiziére to má byť v tomto roku až osemstotisíc imigrantov. V súčasnosti pre nich pripravili asi štyridsaťpäťtisíc miest v zariadeniach prvého kontaktu, v ktorých uchádzači o azyl pobudnú spravidla tri mesiace. Armáda pripravila pre utečencov ubytovacie možnosti v šestnástich kasárňach na celom území štátu. Ale potrebná prestavba na útulky pre utečencov pre prísne stavebné  a protipožiarne predpisy trvá príliš dlho a je drahá.

MENIA NEMECKO

Podobný problém sa vyskytuje aj v civilnom sektore, kde stavba ubytovacích kapacít pre azylantov od určitej sumy musí spĺňať predpisy EÚ. Minister hospodárstva Sigmar Gabriel na zasadnutí svojej strany SPD konštatoval : „Utečenci zmenia náš štát.“ Obciam sa umožní využiť osobitné a výnimočné pravidlá, ktoré boli pôvodne zamýšľané pre prírodné katastrofy. Ministerstvo hodlá dosiahnuť určité výnimky od Európskej komisie a zriadi tiež horúcu linku pre spolupracovníkov miestnej správy z celej republiky.

Pre utečencov musia byť pripravené útulky, byty, pracovné miesta, zdravotnícke zariadenia, školy. Už  teraz je zrejmý veľký nedostatok učiteľov, a to nielen nemeckého jazyka, ale aj odborných predmetov. Len v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko je potrebných v nadchádzajúcich rokoch tisícsedemsto dodatočných odborných učiteľov. V mnohých klinikách chýbajú tlmočníci, takže lekári nemôžu komunikovať so zahraničnými pacientmi.

MERKELOVÁ smallV Sýrii a Afrike sa už vydali na cestu milióny ľudí. Medzi nimi je nadpriemerne veľa mladých mužov. Bezpečnostným problémom môže byť veľký počet nezamestnaných moslimov, niektorí sa môžu stať islamistickými extrémistami (ak už nimi nie sú, čo naznačujú odhalené prípady falšovania pasov). Ako a kde vytvoriť pracovné miesta pre také množstvo imigrantov? Pokým mnohí utečenci zo Sýrie majú dobré vzdelanie, podľa odhadov úradov je tretina Afričanov analfabetmi.

ČINNOSŤ DOBROVOĽNÍKOV

Výraznú časť problémov s imigrantmi v Nemecku nerieši štát, ale dobrovoľníci, ktorí im prinášajú potraviny a šatstvo, poskytujú informácie, dokonca ich ubytujú. To však nie je trvalé riešenie, najmä preto nie, lebo situácia sa bude ďalej vyostrovať. Minister hospodárstva Gabriel upozorňuje, že nejde iba o nájdenie miesta v spoločnosti pre státisíce utečencov, ale veľká výzva spočíva aj v tom, zbaviť Nemcov strachu, že môžu byť poškodení a zasiahnutí od chrbta.

Kancelárka Merkelová sa do témy budúcnosť Nemecka s utečencami pustila iba veľmi váhavo. Spolková vláda – najmä kancelárka a minister vnútra – musí svojim občanom objasniť, že tu ide nielen o nepredvídaný problém, ale aj o úlohu, ktorá zamestná všetky politické sily na dlhé roky. Stalo sa nevyhnutnosťou, čo najrýchlejšie vytvoriť ideu o tom, ako má Nemecko vyzerať pri každoročnom integrovaní státisícov nových občanov z EÚ, Afriky a Blízkeho východu. Je otázkou, či spolková vláda dorástla na túto úlohu.

SVET V ÚZKOSTI

V každom prípade by však nemala ignorovať vážne hrozby z vyčíňania tzv. Islamského štátu, ktoré vydesili celý svet. Nebrať do úvahy priame vyhrážky západnej civilizácii a napriek tomu otvárať náruč pre prišelcov z týchto končín je nezodpovedné a sebazničujúce. Nemecká kancelárka Angela Merkelová, vystupujúca ako vedúca osobnosť celej EÚ, stále častejšie a viac sa stretáva s rastúcim odporom voči masovej imigrácii nielen v svojom štáte (najvýraznejším oponentom je nová politická strana Alternatíva pre Nemecko), ale už aj vo viacerých členských štátoch EÚ. Ak vedenie EÚ nebude chcieť alebo môcť postarať sa o bezpečnosť svojich občanov, potom spoločenstvo zanikne, resp. členstvo v ňom stratí svoje opodstatnenie.

Ivan LUŽÁK

Karikatúra:  Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.