Mestá sa strácajú v optickom smogu

thumbnail

VŠIMLI SME SI

V týchto dňoch sa pomerne často pretriasajú veľkoplošné reklamy v našom hlavnom meste, kde samospráva už dlhšie bez zjavnejšieho efektu lepí na nelegálne reklamné plochy upozornenia pre vlastníkov, aby ich odstránili. Čoraz častejšie sa do nášho slovníka v súvislosti s bezohľadným zaberaním plôch na reklamu presadzuje označenie optický smog.

Azda nikde na Slovensku ho nie je toľko ako v Žiline, kde z približne šesťtisíc reklamných bilbordov je len okolo dvesto legálnych! Žilinskej radnici sa za štyri roky podarilo odstrániť len čosi okolo stovky takýchto čiernych pútačov.

„Napriek vynaloženému úsiliu nie sú zatiaľ výsledky také viditeľné, ako by sme si želali,“ vyjadril sa o probléme žilinský primátor Igor Choma. „Naším zámerom je odstrániť minimálne polovicu všetkých nelegálnych reklamných a informačných zariadení a regulovať vznik nových. V súčasnosti vedieme niekoľko súdnych sporov na odstránenie neschválených reklám,“ doplnil. Aj keď nelegálne bilbordy stoja väčšinou na súkromných pozemkoch, podľa primátora Chomu ich majitelia nemajú povolenie zo stavebného úradu, súhlas architekta či vyjadrenie polície. Na mestských pozemkoch už podľa primátora nie je ani jedna nelegálna reklama. Kým v roku 2010, keď sa v Žiline urobili prvé kroky na nápravu stavu a „padlo“ prvých desať nelegálnych bilbordov, zarobilo mesto na prenájme reklamných miest osemdesiattisíc eur, v roku 2013 to už bolo skoro o polovicu menej eur, keďže radnica v roku 2011 vypovedala nájomné zmluvy na reklamné a informačné zariadenia a na podpisovanie nových zmlúv určila prísnejšie pravidlá.

Žilinský primátor verí, že vyčistiť krajské mesto, kde je aj podľa priloženého obrázka naozaj situácia s umiestňovaním reklám a informačných tabúľ viac ako akútna, pomôže od optického smogu vyčistiť nový stavebný zákon.

(se)

Snímka: archív autora

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.