Mikulec aj Matovič odolali, s odvolávaním je na rade premiér Heger

thumbnail

Odvolávanie ministrov alebo štvrtá cenová so starým gramofónom. „Národná rada Slovenskej republiky je jediným ústavodarným a zákonodarným orgánom Slovenskej republiky. Je orgánom štátnej moci a od jej primárneho postavenia v republike je odvodené postavenie ostatných štátnych orgánov. Ako volený orgán reprezentuje suverenitu štátu a ľudu.“ Píše sa na webovej stránke parlamentu. Je to naozaj nedôstojné, ale po dlhšom zvažovaní dávame aj na papier Slovenských národných novín: „Ty si primitív… ty si potkan,“ častovali sa obaja bývalí premiéri priamo v pléne národnej rady počas jej mimoriadnej schôdze s programom odvolať ministra vnútra. Je ťažké uhádnuť, čo či koho reprezentuje citovaná pasáž, ale ak štát alebo ľud, ako sám o sebe parlament píše, potom treba protestovať.

  • IGNORANCIA NORIEM

Stalo sa za uplynulý rok už zvykom, že predstaviteľov súčasnej moci sa nejaké zákony vrátane tých ústavných nijako netýkajú a neobmedzujú ich v ich „rozlete“. Minister Igor Matovič flagrantne porušil rokovací poriadok použitím „názornej pomôcky“ ‒ inak iba vulgárneho plagátu. Predseda parlamentu ho síce upozornil, ale to bolo všetko. Táto moc si to asi môže dovoliť. Tak ako neobmedzene sa rozpútalo na Slovensku zatýkanie, týranie s ignorovaním prezumpcie neviny a končiace aj úmrtím.

Koalícia nemala spoločnosti s voličom čo ponúknuť po hospodárskej či finančnej stránke. Tu im skôr vzala aj to, čo ešte mali. A tak prišla s plánom pozatvárať vysokých funkcionárov vymenovaných predstaviteľmi bývalej vlády a zneužíva na to trestné právo. Skonštatoval to predseda Smeru ‒ SD a expremiér Robert Fico v pléne Národnej rady SR počas odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Fico dodal, že na tento plán sa musel vytvoriť istý zločinecký systém. To zas pre súčasnú koaličnú moc a jej pohľad na demokraciu zas až taký problém nebol. Robert Fico poukázal na aktuálnu situáciu v bezpečnostných zložkách a podozrenia z manipulácie výpovedí takzvaných kajúcnikov. Pri odôvodnení odvolávania Mikulca hovoril aj o jeho pôsobení vo Vojenskom spravodajstve. Prečítať chcel správu SIS, ktorú poslancom na neverejnom rokovaní čítal šéf parlamentu Boris Kollár. Napriek tomu, že už obehla sociálne siete, parlament sa tvári, že je neverejná.

  • SYSTÉM NOVÝCH „NAŠICH“

„Na to, aby ste takýto diabolský plán – pozatvárať za každú cenu bez ohľadu na dôkazy a pravidlá predstaviteľov opozície – bolo treba vytvoriť systém ľudí, a predovšetkým ignorovať silnú politickú tradíciu, že trestné právo sa nepoužíva v politickom súboji. Dokonca ste to, dámy a páni z vládnej koalície, začali robiť s takou intenzitou, že u vás prevládlo presvedčenie, že zneužívanie trestného práva na politický súboj bude tolerované v duchu verejného záujmu,“ vyhlásil Robert Fico.

Polícia nemá rozviazané ruky, ale upadla do chaosu a anarchie. V pléne Národnej rady SR to vyhlásila exministerka vnútra a poslankyňa Denisa Saková. Počas diskusie k návrhu na odvolanie Romana Mikulca z funkcie tiež zdôraznila, že rezort vnútra je zodpovedný za ochranu občanov a ich životov. Kritizovala viaceré policajné zásahy z posledného obdobia. Namietala, že Mikulec doteraz nepovedal, ako chce situáciu riešiť, a že sa mu situácia v bezpečnostných zložkách rozpadá pod rukami.

  • VOJNA POLICAJTOV

„Polícia je v najhoršom stave za posledných tridsať rokov. Máme tu vojnu policajtov a dnes to musí byť jasné každému. Jediný, kto to nevidí alebo nechce vidieť, je minister vnútra. Polícia nemá rozviazané ruky, polícia upadla do chaosu a anarchie. Mikulcovi sa to rozpadá pod rukami,“ skonštatovala Denisa Saková. Poukázala na správu Slovenskej informačnej služby a podozrenia v nej o ovplyvňovaní svedkov zo strany akejsi skupiny v bezpečnostných zložkách. Možné konanie polície v súčinnosti s funkcionármi na prokuratúre pri manipulovaní vyšetrovania prirovnala k praktikám ŠTB.  Kritizovala Mikulcovo nekonanie a odmietla tvrdenia, že podozrenia SIS sú len spravodajskou informáciou a nemusia byť pravdivé. Potvrdzujú ich podľa nej viaceré rozhodnutia súdov. Denisa Saková kritizovala aj viaceré zásahy u rôznych ľudí, ktoré sa podľa nej diali len na základe výpovedí kajúcnikov, ktorí sami vykonávali trestnú činnosť. Ako príklad uviedla zásah u exšéfa NAKA Branislava Z., ktorý ani nebol doma a pri ktorom napokon prokuratúra zrušila uznesenie o vznesení obvinenia. „Polícia má vyšetrovať, nie vykopávať dvere bez rozmyslu,“ poznamenala s tým, že aj Mikulec priznal, že zásah u exšéfa NAKA nepovažoval za vhodný. „Nepočuli sme však, ako by chcel zamedziť tomu, aby sa takéto veci opakovali,“ dodala.

  • ROZVIAZANÉ, NIE VOĽNÉ

Verejnosť podľa bývalej ministerky vnútra počúva frázy o rozviazaných rukách. Rozdiel vidí v tom, či má polícia voľné ruky, alebo v nej vládne svojvôľa. „Polícia má pracovať, vyšetrovať, ale vždy podľa litery zákona,“ zdôraznila. Rovnako by podľa nej mala polícia fungovať pod dohľadom kompetentných orgánov a mala by mať oporu vo svojich vedúcich zložkách ‒ či už vo vedení rezortu, alebo vo vedení Policajného zboru.

Opozícii sa po dvojdňovej rozprave napokon ‒ aj podľa očakávania ‒ nepodarilo odvolať ministra vnútra Romana Mikulca. Za hlasovalo len 53 zo 135 prítomných poslancov. Na odvolanie člena vlády treba najmenej 76 hlasov. Poslanecký klub Sme rodina v dvoch prípadoch hlasoval za odvolanie, v niektorých sa zdržal a v ostatných nebol na hlasovaní prítomný. Predseda Hlasu Peter Pellegrini oznámil, že opozícia pripraví odvolávanie premiéra, čo by v prípade úspešného hlasovania viedlo k pádu celej vlády, čo je však opäť veľmi nereálny scenár.


  • MATOVIČ TO USTÁL TIEŽ

Nedávne odvolávanie ministra financií Igora Matoviča bolo v parlamente sprevádzané osobnými invektívami nielen medzi koalíciou a opozíciou, ale aj vo vnútri koalície. Dlhodobý spor s Richardom Sulíkom sa premietol aj v samotnom hlasovaní poslaneckého klubu SaS. Ako tretia najsilnejšia koaličná strana nehlasovala vyslovene proti opozičnému návrhu pozbaviť ministra financií jeho funkcie. Svojím rozhodnutím „zdržať sa“ hlasovania však na jednej strane prejavila nesúhlas s počínaním ministra financií, na druhej strane demonštrovala svoju vernosť koalícii, z ktorej isto pramení politický i ekonomický profit pre stranu.  Úsilím Richarda Sulíka je udržať vládu za každú cenu. Jeho primárnym záujmom zrejme nie je služba verejnosti, ale možno osobný ekonomický profit. Svedčia o tom jeho slová spred desiatich rokov, keď ešte ako predseda Národnej rady SR v čase Radičovej vlády sa nechal počuť, že jeseň svojho života plánuje prežiť mimo Slovenska. Jeho vysnívanou lokalitou je ďaleká Austrália.

Predseda opozičného Hlasu ‒ SD Peter Pellegrini na úvod mimoriadnej schôdze tvrdo skritizoval ministra financií, že dokáže urážať všetkých tých, ktorí nezdieľajú jeho chorý politický svet. Vyslovil názor, že jeho pričinením priviedol politiku marketingu a cielenej nenávisti bez vecného obsahu do dokonalosti. V pléne národnej rady mu vyčítal aj súčasný celospoločenský stav. Je presvedčený, že vinou Igora Matoviča sa dnes Slovensko nachádza v rozvrate a chaose, v akom za tridsať rokov nebolo.  Naopak, minister financií zhodnotil vystúpenie Petra Pellegriniho za nemastné-neslané. Okrem toho mu odkázal, aby sa viac učil od Roberta Fica, ktorého prejavy majú aspoň „grády“. Označil ho tiež za príživníka, ktorý verne slúžil tej najhoršej štátnej mafii. V prejave pred poslancami národnej rady ďalej povedal na jeho adresu, že je falošný, podlý a zákerný človek, ktorý v skutočnosti považuje ľudí za nuly a zneužíva ich na to, aby získal moc.

Predseda Smeru ‒ SD Robert Fico venoval pozornosť najmä kajúcnikom a zastrašovaním opozície. Obvinil Igora Matoviča z nápadu pozatvárať opozíciu, ktorý údajne pozná všetkých hlavných udavačov. K slovu sa dostali aj ďalší opoziční poslanci. Na konci mimoriadnej schôdze zo 135 prítomných poslancov za odvolanie Igora Matoviča hlasovalo len 51 poslancov, 67 bolo proti a zdržalo sa hlasovania 17. Spolu so stranou SaS sa zdržala aj polovica poslaneckého klubu Za ľudí. Po Márii Kolíkovej a Romanovi Mikulcovi sa Igor Matovič stal ďalším členom vlády, ktorý čelil odvolávaniu v Národnej rade SR a nezískal dôveru kvalifikovanej väčšiny sedemdesiatich šiestich zákonodarcov – teda celej koalície. Svedčí to o jej nejednotnosti v zásadných otázkach. Časť jej poslancov nehlasuje jednotne aj v iných prípadoch. Je namieste preto otázka, do akej miery je schopná dovládnuť celé funkčné obdobie?

Ivan BROŽÍK. Matej MINDÁR  – Foto: www.nrsr.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.