Mimo vojenskej služby

thumbnail

SLOVO O SLOVENSKU

V súvislosti s nejasnou situáciou v Ukrajine a otvorene spomínanou hrozbou veľkej vojny v Európe objavil sa na Slovensku nový jav. V januári sa u nás obrátilo na okresné úrady až dvanásťtisíc mužov, ktorí chcú byť mimo vojenskej služby a to nielen v prípade mobilizácie, ale aj v rámci výkonu mimoriadnej či náhradnej služby. Žiadatelia sa odvolávajú na svoje svedomie či náboženské vyznanie, čo sú jediné akceptovateľné dôvody na vyradenie z evidencie bojaschopných občanov. Vyhnúť sa však službe v inom ako bojovom zaradení celkom nemožno, pacifisti by museli slúžiť v iných zložkách, napríklad v zdravotníctve či civilnej obrane.

Ministerstvo obrany sa k veľkému výpadku mužov zatiaľ nevyjadruje, iba uviedlo, že oficiálne štatistiky ešte nemá. Opierať sa však môže o takmer milión mužov, ktorí by mohli kedykoľvek narukovať. „V súčasnosti evidujeme približne päťstosedemdesiattisíc vojakov v zálohe, ku ktorým patria bývalí profesionálni vojaci či muži, ktorí vykonali základnú vojenskú službu. Takisto máme vyše štyristotisíc registrovaných občanov, ktorí by boli odvedení v čase vojny alebo vojnového stavu,“ uviedla za rezort obrany Martina Balleková. Registrovaní občania sú tí muži, ktorým vznikla branná povinnosť. Podľa zákona sú to všetci, ktorí v roku vyhlásenia mimoriadnej služby dovŕšili devätnásť rokov a majú na Slovensku trvalý pobyt. Ak by vypukla vojna, štát by ich mohol povolať do zbrane.

Štát by sa pred krízovou situáciou mohol poistiť aj tým, že by zaviedol dobrovoľnú vojenskú službu. Minister obrany Martin Glváč to spomína už dlhšie. „Možnosť dobrovoľnej vojenčiny sa blíži. Hraničným termínom je jún, dovtedy by to malo byť v legislatívnom procese,“ povedal minister. Dátum stanovil tak, aby dobrovoľnú vojenčinu stihla prijať ešte táto vláda. Ostáva len dúfať, že nových vojakov potrebovať nebudeme...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.