Minister zdravotníctva sa vzdal funkcie

thumbnail

Reálna funkčnosť slovenského kabinetu je vážne ohrozená

Vláda, prezidentkou dočasne poverená obmedzeným výkonom právomocí, sa k septembrovým predčasným parlamentným voľbám doplazí v nevídaných troskách výkonnej moci. Po tom, čo prišla o ministra financií, poverenie vrátil najnovšie minister zdravotníctva. Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová akceptovala žiadosť dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nestraníckeho nominanta OĽaNO) o odchod z čela rezortu. Z vlády odišiel minister, ktorý pre slovenské zdravotníctvo v krízových časoch aj niečo urobil.  Exminister Lengvarský zdôraznil, že mu záleží na tom, aby sa dokončili rozpracované projekty v takom náročnom rezorte, akým je zdravotníctvo, ale bez politickej korupcie, čestne a pravdivo. Vládny kabinet má tak už druhé ministerstvo, ktoré môže byť obsadené iba zastupujúcim ministrom, pretože vláda ako celok je v demisii. Reálna funkčnosť slovenského kabinetu je vážne ohrozená.

  • CHAOS A KOLAPS

„Zdravotníctvo je v chaose a kolapse. A ľudia ho oprávnene označujú za verejný problém číslo jedna. Poveriť niektorého z členov vlády v demisii, aby sa tohto chaosu ujal, vyzerá ako jeden veľký žart. (...) Stále nie je čas na vymenovanie úradníckej vlády, ktorá by viedla k predčasným voľbám do 30. júna? Uvedomujete si, pani prezidentka, že beriete na seba plnú zodpovednosť za stav zdravotníctva? Nebolo by teraz zodpovednejšie vymenovať úradnícku vládu s ministrom zdravotníctva, ktorý by sa aspoň pokúsil situáciu stabilizovať? Alebo sa rozhodnete ísť cestou mŕtveho chrobáka a poveríte výkonom funkcie ministra zdravotníctva jedného z tých nešťastníkov v odvolanej vláde? Koho, preboha? Hegera? Remišovú? Káčera alebo Mikulca?“ spýtal sa Robert Fico v otvorenom liste prezidentke Zuzane Čaputovej.

  • POLITICKÁ KORUPCIA

Bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vo vyhlásení o dôvodoch odstúpenia kritizoval nátlak zo strany Úradu vlády SR a samotného Igora Matoviča a povedal okrem iného aj toto: „Nebudem ďalej pracovať pod tlakom v takomto prostredí, ktoré je v súčasnosti škodlivé, plné politickej korupcie a politickej neskúsenosti.“ Politická korupcia je z jeho pohľadu to,  že čelil straníckym i vládnym tlakom na dosadzovanie nekompetentných ľudí na zodpovedné posty.

Poverený predseda vlády v demisii a zároveň člen vlády poverený vedením ministerstva financií Eduard Heger k najbližším dňom na ministerstve zdravotníctva povedal, že na rezort nastupuje krízový manažment. Keďže vláda nemôže vymenovať ministra, vymenuje na ministerstve zdravotníctva nového štátneho tajomníka Michala Palkoviča z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou , ktorý, podľa Eduarda Hegera „by bol ministrom, keby...“. Preložené do slovenčiny ‒ ministerstvo čaká personálne zemetrasenie, o čo sa aj podľa náznakov exministra Lengvarského zrejme postará ultrakonzervatívne krídlo OĽaNO.

  • UROBIL DOBRE

Povedal to predseda Hlasu Peter Pellegrini: „Je úplne logické, že minister, ktorý nemá podporu vlastnej politickej strany, ministra financií, predsedu vlády, nemôže vykonávať zodpovedne túto funkciu, preto si myslím, že pán minister urobil dobre, ale mal toto gesto urobiť oveľa skôr,“ vyhlásil predseda Hlasu.

V tom zmysle komentoval aktuálnu situáciu na sociálnej sieti Milan Uhrík z hnutia Republika. „Rozpadnutá vláda sa ešte viac rozpadá, štát nefunguje, ľudia trpia. Zaujíma vôbec niekoho z vlády osud krajiny? Osud ľudí na Slovensku? Veď sa len na nich pozrite. Starajú sa už len o seba! Riešia len svoje intrigy, zlepence a  to, aby ešte nejako preliezli do parlamentu... Normálny prezident by už dávno konal a celú túto trápnu frašku dávno rozpustil. Prezidentka Čaputová to však len ‚citlivo vníma‘. Tým sa stáva spoluzodpovednou za túto tragédiu.“ Konštatoval europoslanec Milan Uhrík.

  • MATOVIČOV ÚTOK

Nebojme sa hovoriť pravdu, napísal po odchode Lengvarského z ministerstva zdravotníctva predseda OĽaNO Igor Matovič na sociá

lnej sieti. Nijako nereagoval na Lengvarského konštatovania o trafikantstve a korupcii zo strany OĽaNO, ale zaútočil rovno – ako inak – na SaS. „Lengvarský (konečne) končí, lebo na ministerstve dokorán otvoril dvere istej Janke Penta Cigánikovej. Žene, ktorej v zdravotníctve nezáleží na ničom inom ako na záujmoch Sulíkovho a jej priateľa Haščáka. Človeka, ktorý vytuneloval 440 miliónov eur zo zdravotného poistenia ... s tým, že na základe Pellegriniho a Ficovho požehnania zo 440 miliónov eur navyše nezaplatil ani 0 (nula) eur daní. Človeka, o ktorom v spise Gorila máme dôkazy, ako korumpoval politikov, ktorí mu pomáhali rozkrádať Slovensko,“  tak znie hodnotenie situácie podľa Igora Matoviča. V statuse ešte Lengvarskému vytkol, že za Krajčiho bolo menej úmrtí na covid ako za Lengvarského.

  • HLBOKÁ KRÍZA

Predlžovanie chaosu a politickej agónie Slovensku škodí a neskorší septembrový termín predčasných volieb môže spôsobiť vážne ekonomické a politické škody. V TASR TV to povedal predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Slovensko sa podľa neho nachádza v hlbokej ústavnej a politickej kríze. Dodajme, že práve z politického prostredia progresívcov vzišla súčasná prezidentka Čaputová. „Čím dlhšie bude tento stav pokračovať, tým väčšia šanca bude, že budúce voľby ovládne Robert Fico a extrémisti,“ tvrdí Šimečka. Progresívne Slovensko podľa neho podporuje júnový termín volieb, aj keď šanca na jeho schválenie v parlamente je každým dňom nižšia.

Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA


AKTUÁLNE

Trojjediný Heger

Miestom odídeného ministra zdravotníctva V. Lengvarského poverila prezidentka Z. Čaputová premiéra v demisii E. Hegera. Ten už okrem dočasného vládneho kabinetu riadi ministerstvo financií po I. Matovičovi a najnovšie teda aj rezort zdravotníctva. Asi podlieha falošnému pocitu nenahraditeľnosti a priam božskej dokonalosti. Je však evidentné, že nie je v silách jedného človeka riadiť vládu a ďalšie dva rezorty súčasne. Na Slovensku je však možné naozaj všetko... Predlžovanie fungovania odchádzajúcej vlády reálne ohrozuje chod samotného štátu. Prezidentka nemohla do kresla ministra zdravotníctva vymenovať nového ministra, lebo vláda stratila dôveru parlamentu. Mohla riadením tohto dôležitého rezortu len niekoho poveriť. Napríklad ministra obrany J. Naďa. Pre samotného Hegera sa rozhodla preto, aby bol osobne zodpovedný za plnenie plánu obnovy aj v oblasti zdravotníctva, keďže ešte ako minister financií v Matovičej vláde tento plán európskych dotačných zdrojov na rozvoj Slovenska rozbiehal.
Dnes je už viac-menej isté, že minimálne výstavbu staronovej bratislavskej nemocnice Rázsochy z fondu obnovy nepostavíme. Potvrdili to experti zo sekcie, ktorá čerpanie európskych miliárd riadi. Napriek tomu sa premiér a minister v jednom tvári, že to zvládne. „Nemocnica na bratislavských Rázsochách bude stáť. To, čo hovorí opozícia, je strašenie,“ uviedol Heger. Pritom súčasná vláda na mieste budúcej nemocnice neurobila vôbec nič.
Predseda vlády sa rozhodol, že krízovým riadením rezortu zdravotníctva poveril Michala Palkoviča z Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Je viac ako príznačné, že profesijne je patológ. Slovenské zdravotníctvo za tejto vlády definitívne vykrvácalo.

(mrs)

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.