Ministerka kultúry získala jedenásť miliónov na pomoc kultúre

thumbnail

Do mesiaca budú známe výzvy verejnoprávnych fondov na podporu umelcov. Ministerka kultúry Natália Milanová dôrazne odmieta, aby sa diskusia o neľahkej situácii v kultúrnom sektore zvrhla na dehonestujúce výroky o význame kultúry a „posielanie umelcov k lopate“. „Práve umenie a kultúra nám pomáha ostať v ťažkých časoch pri zdravom rozume a prináša nám optimizmus a najmä nádej,“ zdôraznila ministerka. Zároveň verí, že situáciu, ktorá ťaživo zasiahla veľký počet ľudí pracujúcich v kultúre ako samostatne zárobkovo činné osoby či prostredníctvom autorských zmlúv, pomôže zlepšiť avizovaná takmer jedenásťmiliónová injekcia. Priznala, že ju v tejto situácii nemilo prekvapili tvrdenia asociácií a združení nezriaďovanej kultúry o tom, že z pomoci bude benefitovať len malá časť umelcov.

  • ADRESNÁ POMOC

Ministerka kultúry poukázala na to, že adresnosť určia výzvy verejnoprávnych fondov, ktoré prostredníctvom štipendií budú prerozdeľovať financie. „Znenie výziev bude známe v septembri, vtedy bude jasné, kto a za akých podmienok sa bude môcť uchádzať o finančnú podporu. Fondy majú dobre nastavené mechanizmy poskytovania financií, existujúce štruktúry, navyše sú osvedčené a hlavne vedia pomerne rýchlo dostať peniaze k žiadateľom,“ informovala ministerka. Zdôraznila taktiež, že na základe rokovaní s rezortom financií sa podarilo získať vyše deväť miliónov eur na podporu organizácií zriaďovaných ministerstvom kultúry. „Aj tieto inštitúcie výrazne utrpeli počas prvej vlny pandémie,“ povedala Natália Milanová. Aj Matica je financovaná cez ministerstvo kultúry. Pandémia jej spôsobila nemalé straty. V tejto ťažkej situácii sa aktuálne na ministerstve diskutuje aj o znížení dotácie pre ustanovizeň. Rozhodne o tom dočasná pracovná skupina, ktorá začne fungovať od septembra. Ministerka pripomenula, že ministerstvo kultúry už od začiatku nástupu pandémie nového koronavírusu hľadá pomoc pre ľudí pracujúcich v kultúre a kreatívnom priemysle. „Netreba tiež zabúdať na legislatívne opatrenia zamerané na pomoc umelcom v podobe zdobrovoľnenia príspevkov do umeleckých fondov a na zjednodušenie situácie pre organizátorov kultúrnych podujatí,“ pripomenula ministerka.

  • NEZÁVISLÁ KULTÚRA

Natália Milanová sa tiež zasadzuje o to, aby organizovanie kultúrnych i športových akcií nelimitovali celoplošné zákazy v prípade, ak možno zasiahnuť proti vznikajúcim ohniskám ochorenia opatreniami lokálneho charakteru. Súčasná situácia v náraste počtu nakazených, žiaľ, smeruje v mnohých okolitých krajinách práve k obmedzovaniu počtu účastníkov hromadných podujatí či prípadne k ich úplnému zrušeniu.

Ministerstvo kultúry na prerozdelenie takmer jedenástich miliónov eur do nezávislej kultúry oslovilo verejnoprávne kultúrne fondy. Ide o Fond na podporu umenia, Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Audiovizuálny fond. Najväčší balík pomoci – 9,5 milióna eura – bude mať na starosti Fond na podporu umenia. Audiovizuálny fond prerozdelí sedemstotisíc eur, ktoré sú určené na sanáciu kín a podporu filmovej distribúcie. Zvyšných pol milióna eur rozdelí Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Na pandémiu doplatila aj Matica slovenská, ktorej výrazne klesli jej neštátne príjmy na dofinancovanie štátnej prevádzkovej dotácie. A, žiaľ, Matica má aj negatívne skúsenosti s prideľovaním grantov cez FPU. Viac sa dočítate aj na strane 9.

Ivan BROŽÍK – Foto: SNN

Ministerka prijala raz aj delegáciu MS. Diskutovali aj o jej financovaní. Matičiari ju však na stretnutí o svojich pozáciách nepresvedčili. Rozhodnúť o financovaní ustanovizne má dočasná pracovná komisia MK SR a MS.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.