Moc nerešpektuje demokratické pravidlá

thumbnail

Politický cirkus v parlamente prekročil predstaviteľné medze. „Zobrať deťom ich prídavky, daňové bonusy či krúžkovné si skorumpovaný Fico či Pellegrini nikdy netrúfnu. Ani voči sociálnemu cíteniu imúnny Riško. Áno, bolo to rýchle, bez zbytočných diskusií … tak trochu bágrom. Pardón. Prečo? Inak by sa to nikdy nepodarilo.“ Napísal doslova a bez nášho redakčného zásahu na tému novej „rodinnej“ legislatívy druhý deň ráno po jej odhlasovaní na sociálnej sieti minister financií a tieňový predseda vlády Igor Matovič. Poslanci parlamentu presunuli hlasovanie o zdanení mimoriadnych príjmov z ruskej ropy. Rafinéria Slovnaft by mala podľa návrhu zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou platiť mimoriadnu daň z cenovej výhody, ktorú jej prináša spracovanie ruskej ropy.

■ LEX UKRAJINA

Starostlivosť o deti aj odídencov so zdravotným postihnutím by mal podporiť tzv. Lex Ukrajina 3. Návrh zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny  SR o niektorých opatreniach v sociálnej oblasti v súvislosti so situáciou na Ukrajine schválila Národná rada SR hlasmi 105 zo 119 prítomných poslancov. Plénum o právnej norme rokovalo v tzv. zrýchlenom režime. Ide o riešenia problematických oblastí, ktoré sa usadením utečencov na území Slovenska vyskytli a nedali sa predvídať. Rezort práce preto prináša riešenia, ako poskytnúť ďalšiu pomoc. Postavenie ľudí so zdravotným postihnutím z Ukrajiny v SR sa podľa ministerstva práce zlepší tým, že získajú možnosť užívať vrátené kompenzačné pomôcky.

■ MINISTROV BAGER

Suma daňového bonusu sa zvýši. Zabezpečí sa tak vyšší čistý disponibilný príjem v domácnostiach s deťmi, kde pracuje aspoň jeden z rodičov. Zároveň sa zvýši prídavok na dieťa. Cieľom je najmä zmiernenie dosahov aktuálneho zdražovania. Počíta s tým návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne Ministerstva financií SR, ktorý schválilo plénum Národnej rady SR. O právnej norme parlament rokoval v tzv. zrýchlenom režime. Od júla tohto roka sa zároveň zvýši prídavok na dieťa na sumu 30 eur mesačne a od januára 2023 na 40 eur mesačne. Pôvodne sa mal zvýšiť od budúceho roka na 50 eur, na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov sa však táto suma znížila na 40 eur. Na voľnočasové aktivity dostanú deti od piatich do 18 rokov každý mesiac 60 eur. Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov. Za boli poslanci OĽaNO aj SME RODINA. Z nezaradených návrh podporili poslanci zo strany Za ľudí a tiež Martin Čepček, Ján Krošlák, Katarína Hatráková a Romana Tabák, Jozef Šimko, Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Opatrenia podporili aj poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Koaličná SaS hlasovala proti. Poslanci Smeru ‒ SD sa zdržali a návrh nepodporili ani nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase ‒ SD.

■ KRITIKA OD OPOZÍCIE

Schválený balíček opatrení z dielne ministra financií Igora Matoviča možno nazývať prorodinný, ale určite nie protiinflačný. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady SR a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini na tlačovej konferencii. „Čas ukáže, že pri mnohých typoch konkrétnej rodiny novonastavené podmienky môžu spôsobiť, že niektoré rodiny prerobia,“ poznamenal. Zopakoval, že opatrenia obchádzajú množstvo pracujúcich ľudí a nemyslia na nich, upozornil Peter Pellegrini. Kritizoval, že neprešiel pozmeňujúci návrh z dielne jeho poslancov, ktorým chceli zaviesť štrnásty dôchodok. „Nemôžete hodiť cez palubu 1,4 milióna seniorov,“ podotkol.

Nájomné bývanie bude na Slovensku podporené zo strany štátu. Počíta s tým návrh zákona, ktorý v stredu schválilo plénum Národnej rady SR. Právnu normu predložil poslanec SME RODINA Miloš Svrček a podporilo ju 126 zo 130 prítomných poslancov.

■ KONEČNE BYTY

Parlamentom prijatý návrh zákona o štátnej podpore nájomného bývania sa viackrát presúval. Jeho cieľom je vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a so zárukou dlhodobého bývania. Návrh zákona má riešiť aktuálny problém v oblasti bývania na Slovensku, a to je fyzická a cenová dostupnosť bývania pre široké skupiny obyvateľstva. Plénum schválilo aj rozsiahly pozmeňujúci návrh, ktorý predložil poslanec Svrček. Tieto zmeny sú podľa neho výsledkom pripomienok v rámci medzirezortného pripomienkového konania a zohľadňujú aj zmeny v právnom poriadku od podania návrhu zákona.

Minimálny počet bytov na projekt nájomného bývania je dvadsať. Určovať kritériá na získanie postavenia nájomcu bude oprávnená vláda. Vláda tiež ustanoví nariadením vlády maximálnu výšku nájomného bez nákladov na prevádzku, údržbu, opravy bytového domu či energie. Výška nájomného môže byť odlišná v závislosti od regiónov, ale aj projektov. Zamestnávateľ bude môcť zároveň prispieť zamestnancovi na štátom podporované nájomné bývanie, pričom táto suma bude oslobodená od dane z príjmov fyzických osôb aj od sociálnych a zdravotných odvodov.

Štefan ZLATOŠ - Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.