Moderátor RTVS a vyštudovaný teológ a jeho nechutný vulgarizmus

thumbnail

Havran a jeho čierny tieň. Nedávno televízna časť RTVS definitívne rozhodla o zrušení relácie kontroverzného pravicového žurnalistu Štefana Hríba Pod lampou, inak šéfredaktora súkromného týždenníka .týždeň, ktorého sponzorom je aj finančná skupina P. Dôvodom boli o. i. aj vysoké pokuty pre verejnoprávnu televíziu za jeho „objektivitu“. Slovenská televízia sa očistila. No nedostatočne. V jeho šľapajach úspešne pokračuje „vraj“ ľavicový publicista a vyštudovaný evanjelický teológ Michal Havran ml. ako moderátor relácie Večera s Havranom, ktorý na rozdiel od Hríba nevydáva súkromné periodikum, ale administruje privátny webový portál www.jetotak.sk, ktorého je šéfredaktorom. O „objektivite“ tohto portálu je zbytočné diskutovať. Podľa zistení SNN je občianske združenie, ktoré spravuje portál, dotované európskymi – teda verejnými ‒ peniazmi.

  • HAVRANOVE VULGARIZMY

Okrem spoločnej neobjektivity s Hríbom sa aktuálne prezentoval šéfredaktor Havran ml. aj hrubou neokrôchanosťou. Vo svojom Editoriále z 3. 2. 2015 Ako som sa nestal homosexuálom (http://www.jetotak.sk/editorial/ako-som-sa-nestal-homosexualom) opisuje príbeh svojho spolužiaka homosexuála zo štúdií vo Francúzsku, ktorý sa do neho zamiloval. M. Havran homosexuálom nie je – aspoň to o sebe tvrdí –, a preto jeho láske odolal. Príbeh ničím výnimočný, ak by ho nepublikoval štyri dni pred konaním referenda za rodinu. Text tiež ničím zaujímavý, ak by  mienkotvorný moderátor nepoužil slová vo svojom texte tzv. piatej cenovej skupiny: „Večer sme išli jeho coming out osláviť do Sous-sol, Kirsty sa naje...la nemala už prachy, z baru zobrala slamky, pospájala ich do polmetrovej megaslamky a vypila na diaľku niekoľko drinkov z okolitých stolov.“ (Pozn. autora: Na portáli www.jetotak.sk je vulgarizmus uverejnený v plnom znení.)SNN.SK_Moderátor RTVS_  vyulgárny Havran_jetotak_vulgarizmus

  • HAVRANOVA ORIENTÁCIA

Zaujímavý je aj jeho opis študijných čias: „Chodievali sme do gay klubu Sous-sol. Bol to najlepší nočný podnik v meste – go-go tanečníci, nafetovaní dídžeji, otvorený do šiestej ráno. V pondelok ráno sme išli z klubu na raňajky a z café na prednášky.“  Proti vkusu žiaden dišputát, no chodiť sa zabávať do gay-klubu za „go-go tanečníkmi a nafetovanými dídžejmi“ tiež niečo naznačuje...

Mimochodom, tento publicista, ktorý sa najskôr stále hľadá, si rád kopne aj do Slovenských národných novín. Možno má k totalite, v ktorej je sloboda slova obmedzená, blízko. Počas komunizmu totiž človek s rovnakým menom kontroloval slovenskú tlač: „Nálepkuje a znevažuje osoby i médiá s iným názorom. Prečo podľa Havrana ÚPN diskredituje akademický výskum? Lebo sa zaoberá aj obdobím komunistického režimu. Tým krvavým obdobím, v ktorom človek s rovnakým menom ako on robil závratnú kariéru? Žeby to bol jeho otec? Bývalý vedúci zahraničného oddelenia Smeny v časoch komunizmu a rodinne prepojený na vedúceho oddelenia ÚV KSS, ktorý kontroloval tlač? Na jednej strane priznáva (v rozhovore z 13. 7. 2007), že k rozhodnutiu študovať teológiu ho priviedla ‚silná rodinná tradícia‘. Čudné…“ Zdroj: http://snn.sk/ako-sa-jeden-havran-celkom-zhavraniet-musel/

  • AKO ZAREAGUJE RTVS?

Hovorkyňu Slovenskej televízie D. Šulkovú  sme 5.2.2015 požiadali o odpovede na otázky týkajúce sa článku moderátora RTVS M. Havrana ml. Ich znenie publikujeme:

1. M. Havran ml. je okrem moderátora  mienkotvornej relácie RTVS Večera s Havranom šéfredaktorom webového portálu JETOTAK, na ktorom 3.2.2015 vo svojom Editoriále Ako som sa nestal homosexuálom zverejnil poburujúci vulgarizmus - doslova výraz: naje...ala. Viď priložený printscreen a link: http://www.jetotak.sk/editorial/ako-som-sa-nestal-homosexualom Ako hodnotí verejnoprávna televízia  takéto verejné vystupovanie svojho moderátora? Bude voči nemu konať ako voči jeho kolegyni moderátorke RTVS, ktorá vystupuje v spote Aliancie za rodinu?

2. Koľko RTVS vynakladá finančných zdrojov na jednu časť vysielania relácie Večera s Havranom?
3. Považujete reláciu Večera s Havranom za objektívnu? Dostala RTVS už za ňu nejakú pokutu od televíznej rady?
RTVS do stanoveného termínu na otázky neodpovedala, využijeme teda právo zákona o slobodnom prístupe k informáciám.
Uverejňujeme oficiálnu odpoveď RTVS, ktorá si evidentne M. Havrana chráni:

Vec: Odpoveď na žiadosť o sprístupnenie informácií podľa zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Dňa 12.2.2015 bola Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) doručená Vaša  Žiadosť o sprístupnenie informácií podľa zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon“), ktorou požadujete sprístupnenie nasledovných informácií – cit.:

  1. M. Havran ml. je okrem moderátora mienkotvornej relácie RTVS Večera s Havranom šéfredaktorom webového portálu JETOTAK, na ktorom 3.2.2015 vo svojom Editoriále Ako som sa nestal homosexuálom zverejnil poburujúci vulgarizmus – doslova výraz: naje...ala. Ako hodnotí verejnoprávna televízia takéto verejné vystupovanie svojho moderátora? Bude voči nemu konať ako voči jeho kolegyni moderátorke RTVS, ktorá vystupuje v spote Aliancie za rodinu?
  2. Koľko RTVS vynakladá finančných zdrojov na jednu časť vysielania relácie Večera s Havranom?
  3. a/ Považujete reláciu Večera s Havranom za objektívnu?

b/ Dostala RTVS už za ňu nejakú pokutu od televíznej rady?

 

Rozhlas a televízia Slovenska Vám s p r í s t u p ň u j e   nasledovné:

K bodu 1 žiadosti:

RTVS vydala Rozhodnutie o odmietnutí časti žiadosti.

K bodu 2 žiadosti:

Náklady na jednu časť relácie Večera s Havranom predstavujú 8 458,- €.

K bodu 3a/ žiadosti:

RTVS vydala Rozhodnutie o odmietnutí časti žiadosti.

K bodu 3b/ žiadosti:

Ku dnešnému dňu nebolo zo strany Rady pre vysielanie a retransmisiu vedené žiadne správne konanie vo veci možného porušenia zák. č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii obsahom predmetného programu.

 

 

Peter JAVORSKÝ

Printscreen: www.jetotak.sk



3 Komentárov

  • Mstislav Ďumbier

    Ako sa Michal Havran ml. asi znáša so svojim otcom - on Michal Havran ml., ktorý je taký odporca totalitných režimov a Michal Havran st., ktorý do roku 1989 robil významného komunistického cenzora vtedajšej tlače?

  • Martin Pačay

    to nemyslíte vážne....
    Tento vulgarizmus je voči vášmu jankovi slotovi a jeho výrokom
    ako pierko v hurikáne.

    • Janaz

      Obaja sú z jednej stoky.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.