Modrá definitívne vybledla na výslní moci

thumbnail

Projekt tých „slušných“ sa rozpadol na nechutnom boji o vplyv

Novinári im bez zaváhania dali prívlastok „slušní“. Modrá bola dobrá. V skutočnosti sa až po desiatkach rokov ukázalo, že bola dobrá iba pre vlastný aparát. Občan s tým dobrom nemal nič spoločné. SDKÚ-DS prežila uplynulý víkend ďalší kŕč svojej dlhej politickej agónie. Strana nechcela predsedu Pavla Freša, ten zostal, ale takmer bez strany. Po kongrese s výnimkou predsedu prestal fungovať kompletný stranícky aparát SDKÚ-DS. Otázkou je členská základňa. Ako tá zareaguje na odchod podpredsedov či generálneho sekretára a pokladníka? Samotný kongres bolo potrebné ukončiť pre jeho neuznášaniaschopnosť.

SDKÚ - perieme bielizeň.
Aj takéto vtipné koláže kolovali o SDKÚ-DS po internete.

NEVIDEL, NEPOČUL

Predseda strany a ešte pred kongresom aj kandidát na predsedu Martin Fedor oznámil, že jediným riešením pre stranu je dobrovoľný odchod Pavla Freša z funkcie. „Ja sa čudujem, že zotrváva, lebo je pod veľkým tlakom. Tento výsledok je obrovským signálom pre Freša, že je tu veľká nespokojnosť. Cítil som, že mnou predkladané zmeny majú výraznú podporu, žiaľ, vysoké kvórum potrebné na odvolanie predsedu neumožnilo zmeny presadiť,“ podotkol. To je však dedičstvo bývalého politického opevnenia, ktoré si okolo seba už dávno vybudoval Mikuláš Dzurinda.

OPTIMISTA

Ďalší z odídených podpredsedov Viliam Novotný tvrdí, že Frešo je v ultramenšine, ale napriek tomu sa tvári, že sa nič nedeje. „Situáciou sa bude musieť zaoberať prezídium. Verím, že toto je len prvý nevydarený diel nejakého seriálu, ktorý sa skončí happy endom. Musíme zachrániť SDKÚ-DS. Verím v to. SDKÚ-DS ešte má úlohu na politickej scéne. Urobím všetko pre to, aby sme ju zachránili,“ deklaroval.

SMER JE JASNÝ

Staronový predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo je pokojný. Zdanlivo pokojný: „Nebral by som to ako mimoriadnu situáciu, verím, že chladná hlava a zdravý rozum zvíťazia,“ konštatoval. Povedal, že

„mimoriadny kongres SDKÚ-DS je o tom, kam bude strana smerovať.“ Nuž strana po politickom odchode Mikuláša Dzurindu, Ivana Mikloša, Viliama Novotného, Ivana Štefanca a Martina Fedora má smerovanie jasné. Spomenie si dnes ešte niekto na Dzurindu alebo Mikloša? Je to smer zabudnutie.

POLITICKÝ PÁD

Prieskumom agentúr sa ťažko dá veriť doslova. Politické preferencie ovplyvňuje množstvo faktorov. Ale výstupy prieskumov viacerých agentúr naznačujú, že SDKÚ – DS je zrejme poslednýkrát vo svojej histórii súčasťou parlamentnej politiky Slovenskej republiky. Víťazstvo Pavla Freša vo voľbe predsedu vyššieho územného celku, ktorým sa stále opája, bolo viac víťazstvo zúfalcov, ktorí zrejme naposledy dokázali nemožné – aby sa modrá zachvela na stožiari Bratislavského samosprávneho kraja. Každý následný krok slovenskej pravice ako takej, ale aj SDKÚ samotnej bol krokom do politickej priepasti a voličského zabudnutia.

 Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.