Morálna autorita Slovenska

Vydavateľstvo Pozsony/Pressburg/Bratislava

Životné jubileum Jána Chryzostoma kardinála Korca bude trvalo pripomínať zborník dokumentov známej osobnosti a mecéna – vydavateľa JUDr. Petra Korca a kolektívu, ktorý v originálnej úprave poskytol redakcii prof. Ivan Laluha.

Pamätnica sa začína citátom otca kardinála: „Kristus – Svetlo sveta, je uprostred nás, žije v Cirkvi v každom našom chráme a daruje sa nám vo sviatostiach, najmä v Eucharistii.“ Vydavateľ P. Korec pripomína udalosti spred rokov, keď v roku 1998 mal kardinál inauguráciu na doktora filozofie honoris causa v aule Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a hovorí o „našom skromnom, statočnom a múdrom kardinálovi..., ktorému všetko dobré želajú aj mnohí veriaci iného zamerania“.

Menoslov Pamätnice je pozoruhodný, zišli sa v nej vyjadrenia dvadsiatich troch osobností. Prof. J. Leikert začína osobne ako človek pochádzajúci z hlboko veriacej kresťanskej rodiny. Drahoslav Machala kladie verejne a naliehavo otázku: čím by sme boli bez neho. Pamätnica obsahuje dokument Slovenský Otčenáš od Ladislava Ťažkého, ale aj rozjímanie o historických súvislostiach Juraja Sarvaša: Od biskupa Štefana Moysesa, prvého predsedu Matice slovenskej, ku Jánovi Chryzostomovi kardinálovi Korcovi: „Hoci oboch delí stopäťdesiat rokov, majú spoločné myšlienky, národ a Pán Boh sú pre nich najväčšie hodnoty a reč. Slovenská reč,“ pripomína J. Sarvaš. Prof. Ivan Laluha vyzdvihuje význam otca kardinála ako svedka doby a morálnu autoritu národa a o. i. „širší spoločenský rámec verejného pôsobenia Jeho Eminencie ako vedca, národovca a humanistu, ktorý podporoval národno-emancipačný pohyb slovenskej spoločnosti a vznik Slovenskej republiky, demokratickej a samostatnej, v roku 1992 a upozorňoval na úskalia jej rozvoja.“

(ddk)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.