Na občana myslia len do volieb...

thumbnail

POZNÁMKA

Každý, kto má volebné právo, má možnosť využiť ho. Na Slovensku  klesá účasť vo voľbách  a je otázne, či kandidát zvolený dvanástimi percentami  voličov má dostatočnú legitimitu na vykonávanie funkcie. Týka sa to najmä komunálnych volieb a plebiscitu do Európskeho parlamentu.  Niektoré štáty  sa spoliehajú na  povinnú účasť vo voľbách, ale ani to neznamená, že voliči budú voliť.

Neúčasť vo voľbách je pre demokraciu vážny problém. Znamená, že občana nezaujímajú veci verejné. Politici za vyše štvrťstoročie zmenili charakter politických strán na  akési eseročky, ktoré sa zaoberajú viac-menej len svojím biznisom. V ostatných rokoch zjavne uspeli vo voľbách  strany a kandidáti s vysokým finančným zabezpečením kampane. Týkalo sa to najmä nových subjektov ‒ povedzme  Sulíkovej  SaS , Matovičovho  OľaNO či prezidenta Kisku. Ani  rozsiahla kampaň Lipšicovej Novy a Procházkovej Siete by neexistovala  bez adekvátnych finančných prostriedkov. Tieto praktiky fungujú dlhodobo a  prokuratúra sa tvári, že k nijakému porušovaniu zákona nedochádza.  Evidentne aj táto skutočnosť má vplyv na účasť vo voľbách.

V tejto súvislosti takmer groteskne vyznieva iniciatíva Inštitútu pre verejné otázky, ktorý chce zmapovať, koľko prostriedkov kandidáti na verejné funkcie minú na svoju propagáciu. Prezident IVO Grigorij Mesežnikov pritom zdôrazňuje, že je dôležité, či sú kandidáti transparentní. Transparentnejší ako pred časom kandidát na funkciu prezidenta Kiska by už vari ani nemohli byť. Veď sám pripomínal, koľko peňazí na kampaň minul, a ako dlho trvala. Inštitúcia ako IVO mala skvelú príležitosť zasiahnuť. Mlčala. Preto sa  iniciatíva IVO nedá nazvať inak ako výsmechom spoločnosti.

Mnohí voliči vyčítajú politikom, že pred voľbami sa idú potrhať, aby získali ich  hlasy, no po voľbách ich už občania nezaujímajú. Presvedčili sme sa o tom aj v našom týždenníku. Rozhodli sme sa poskytnúť na jeho stranách priestor predsedom krajských samosprávnych orgánov. Nachádzajú sa v polčase volebného obdobia, mali by mať o čom hovoriť. Prekvapila nás reakcia z Košíc: „Žiaľ, musím Vám oznámiť, že pán predseda KSK Zdenko Trebuľa sa rozhodol, že nebude odpovedať na otázky týždenníka Slovenské národné noviny,“ napísala nám hovorkyňa predsedu Zuzana Bobriková. Zdenka Trebuľu volilo dvanásť percent občanov. Bol kandidátom strany Smer-SD, SMK  a Mosta ‒ Híd. Žeby sa obával o hlasy voličov maďarskej národnosti?  Alebo si netrúfal odpovedať na otázky nášho týždenníka?  Boli predsa všeobecné a týkali sa života všetkých obyvateľov kraja i jeho návštevníkov. Až na pár osobných, kde bolo treba vyjadriť svoj názor. Žeby bývalý aj súčasný politický pracovník nemal nijaký? Pýtali sme sa napríklad, či sa zhoduje jeho predstava ideálneho riadenia kraja s realitou, alebo aká je jeho hodnotová orientácia. A ešte, ako prijal fakt, že sa v Košiciach uskutočnil Národný pochod za rodinu. Nedozvedeli sme sa, kto je Zdenko Trebuľa a ako sa mu vodí vo funkcii predsedu samosprávneho kraja.  Nemá záujem priblížiť sa k občanom. Ktovie, či bude rovnako ignorovať voličov aj v budúcich voľbách.

 Eva ZELENAYOVÁ

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.