Na slovenskom juhu sa rušia slovenské školy

thumbnail

Vyhlásenie Matice slovenskej k vzdelávaniu Slovákov na jazykovo zmiešanom území. Na základe matičných odborných analýz musíme konštatovať, že príslušníci slovenskej národnosti na južnom Slovensku nemajú neraz ani základné podmienky na vzdelávanie v materinskom jazyku. Postupne sa rušia základné školy s vyučovacím jazykom slovenským na jazykovo zmiešanom území, kde takéto školy tvoria veľakrát jediné kultúrne centrum používajúce štátny jazyk v obci a v blízkom okolí. Tak napr. zanikla škola v obci Kamenín v Novozámockom okrese, alebo v Kuraľanoch v Levickom okrese, a ďalšie bojujú o svoju existenciu.

škola_žiaci
Ilustračná fotografia.

Je alarmujúce, že v regiónoch na slovenskom juhu žije veľký počet Slovákov, ktorí sa nemajú možnosť vzdelávať v štátnom jazyku, ale iba v jazyku národnostnej menšiny! V Nitrianskom kraji ide o takmer 5 tisíc Slovákov, v Trnavskom kraji skoro 7 tisíc, v Banskobystrickom a Košickom kraji po viac ako 7 tisíc obyvateľov slovenskej národnosti, dovedna teda okolo až 26 tisíc Slovákov je na území slovenského štátu odkázaných na vzdelanie v cudzom jazyku! Matica slovenská považuje tento stav za neudržateľný. Už v komuniké z vlaňajšieho fiľakovského kolokvia sme vyjadrili myšlienku o užitočnosti návratu základného vzdelávania do rúk štátu, a to aj z hľadiska efektivity vzdelávania, čo v minulých dňoch prezentovali aj odborárski predáci v slovenskom školstve. Žiadame preto príslušné orgány štátu, aby konali. Matica slovenská sa bude aj naďalej venovať problematike kvality i účelnosti vzdelávania, aby tým plnila svoju zákonnú povinnosť: zvyšovať národné povedomie Slovákov na jazykovo zmiešaných územiach Slovenskej republiky a posilňovať vzťahy kultúr občanov hlásiacich sa k národnostným menšinám a etnickým skupinám na území Slovenskej republiky so slovenskou národnou kultúrou.

 Za Maticu slovenskú: Marián Tkáč, predseda



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.