Na slovenskom juhu sú rôzne etniká

thumbnail

O čo komu ide v novembrových komunálnych voľbách na Slovensku. Strana maďarskej komunity (SMK) otvorene hlása, že chce v nadchádzajúcich novembrových komunálnych voľbách mať v čo najväčšom počte obcí na južnom Slovensku starostov maďarskej národnosti. „Aplikovanie dvojjazyčnosti, fungovanie maďarských inštitúcií vieme zabezpečiť najskôr prostredníctvom nich,“ zhodla sa Republiková rada SMK na rokovaní v Bratislave.

V komunálnych voľbách ide predovšetkým o optimálne fungovanie slovenských miest a obcí v nasledujúcom volebnom období. Jedine ich komplexný rozvoj môže zabezpečiť slušné životné potreby a podmienky ich obyvateľov. Na Slovensku nefungujú a ani nesmú fungovať nijaké ,,maďarské inštitúcie“, a ak, tak iba ilegálne. Na Slovensku pôsobia totiž slovenské inštitúcie, ktoré sú určené na všestranný rozvoj aj maďarskej menšiny! Starosta nijakej obce na Slovensku sa nemôže stať výkonným článkom ,,maďarskej inštitúcie“, inak by porušil Ústavu SR. Presadzovanie ,,čo najväčšieho počtu starostov maďarskej národnosti“ nebude na prospech všetkých občanov žijúcich v juhoslovenských regiónoch, ale bude protežovať len jednu národnosť. Slovenský juh je miestom, kde popri sebe žijú viaceré etniká. Pri voľbe starostov by nemalo ísť o národnosť kandidáta, ale predovšetkým o jeho odborné schopnosti a znalosti potrieb všetkých občanov 

■ ZA KAŽDÚ CENU

Aj keď predstavitelia strany SMK verejne vyhlásili, že tému autonómie „odložia“ až na obdobie po komunálnych voľbách, v praxi nerobia nič iné, len aby sa k akejsi autonómii dopracovali. Ako keby v regióne nežili príslušníci majoritného národa – Slováci, ale napríklad aj Rómovia a občania z iných národnostných skupín. Politický program predsedu SMK Józsefa Berényiho ku komunálnym voľbám však on sám zdôvodňuje citátom Bohumila Olácha: „Nedá nám nepripomenúť často v politickom zápase zneužívaný pojem územnej autonómie, o ktorú sa vraj SMK usiluje. Kritika tohto úsilia je často prehnaná a tento pojem sa využíva ako strašiak pre Slovákov, lebo maďarská menšina na Slovensku už územnú autonómiu má. Každá obec, mesto má svoje územie a ak v nich v komunálnych voľbách získajú prevahu poslanci strán maďarskej menšiny, ustanoví sa tam prakticky územná autonómia. A to je celkom v poriadku.“ Nuž, iba podľa pána Berényiho.

■ MATICA PRIPOMÍNA

Matica slovenská považuje nastolenie témy autonómie pre maďarskú menšinu na Slovensku po komunálnych voľbách a pred parlamentnými voľbami v marci 2016 zo strany SMK za hazardný, nerozvážny a politicky nezodpovedný krok, ktorý môže mať nepredvídané následky a spôsobiť zhoršenie krehkých slovensko-maďarských vzťahov i pokojného života v regióne. Chcela by veriť slovám J. Berényiho v tom zmysle, že jeho politické vodcovstvo a program SMK sa bude odvíjať iba v rámcoch ústavných a ďalších platných zákonov na území SR. Žiaľ, už negatívna reakcia politických lídrov maďarskej menšiny na Slovensku na nález zákona o dvojitom občianstve z  Ústavného súdu SR zo 17. septembra 2014 je nepochopiteľná, lebo tento výrok deklarujú ako jeho údajné zlyhanie a protiústavný akt. Z týchto vážnych dôvodov Matica slovenská vyzýva Slovákov na južnom Slovensku, aby sa v čo najväčšom počte zúčastnili na blížiacich sa komunálnych a následne na parlamentných voľbách s odporúčaním volenia slovenských kandidátov na posty primátorov, starostov i komunálnych a republikových poslancov.

 Ivan BROŽÍK ‒ Foto: archív



1 Komentár

  • Miro Masný

    V súvislosti s uvedeným článkom musím ako občan Republiky ako aj občan Europy konštatovať, že nielen predstavitelia a občania našej republiky dovoľujú predstaviteľom etnických strán, menovite Strany maďarskej komunity a jej materskej strany v Maďarskej republike, že Uhorsko bolo multyetnický štátny útvar, kde maďarský národ bol iba jedným z množstva etnikov aj to patril k tým menej početným. Svojou agresivitou a výbojnosťou ( ktorá sa prejavuje aj dnes v tzv. demokratickom Maďarsku pod vedením p. Orbána ) deptali ostatných obyvateľov Uhorska. Obávam sa, že pokiaľ obyvatelia všetkých Európskych krajín nepovedia maďarskej agresivite jednoznačné a veľké STOP, potiaľ nebude v Európe ani na svete pokoj a spokojné spolunažívanie.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.