Na Slovensku radšej vtipy nerozprávajte

thumbnail

HUMORESKA

Dokedy sa s chuti smejeme, dovtedy žijeme

Kedysi dávno koloval medzi pospolitým ľudom vtip. Dokonca aj do knihy sa dostal. K lekárovi príde hrdý chlapisko z Detvy, a keď ho začne prehliadať, s hrôzou zistí, že návštevníkovi trčí z chrbta nôž. No a lekár na zdesenú otázku, či ho to nepichá, dostane od pacienta odpoveď: Ani nie, iba keď sa smejem… Čo je ľudstvo ľudstvom, tak sa rado smialo, najradšej na dobrých vtipoch. Samozrejme, smiať sa dá aj na tom, ako sa vaša svokra pošmykne na klasickej banánovej šupke, ale ruku na srdce, smiali by ste sa rovnako, keby to bolo, nedajbože, vaše milované dieťa? Svokra to je iné. Tá je už klasicky spolu s cigánmi, po novom Rómami, a napríklad s policajtmi klasickým terčom vtipov. Ešte pridajme parohatého manžela, hlúpu blondínu a trebárs smilného farára a máme prakticky kompletný zoznam tém, keď tam zaradíme zvieratká, deti a Židov. No s tými posledne menovanými opatrne. Aj keď sú židovské anekdoty, najmä tie vymyslené samotnými Židmi, často skutočne excelentné. V dnešnom, občas korektne zvrátenom svete by sa mohol nájsť nejaký snaživý aktivista, ktorý by vás obvinil z antisemitizmu. A čo nasledujúci vtip? Aký je rozdiel medzi slovenským dôchodcom a potkanom? Potkan je pri kontajneri so zvyškami jedla rýchlejšie. Sociálne cítiaca duša by vás mohla obviniť z cynizmu, ale skúste sa spýtať nejakej aktivistky či feministky, prečo sa ženy po päťdesiatke nehrajú na schovávačku? Lebo by ich nikto nehľadal… A už máte na krku obvinenie z mužského šovinizmu, ak nie rovno žalobu. Popravde, ani vaša vlastná manželka by sa na tomto vtipe srdečne nesmiala. Ale chlieb sa je a vtipy sa rozprávajú ďalej. Kto by si však myslel, že obdobie pred novembrom 89 so svojimi slávnymi vtipmi z kategórie „o zlatú mrežu“ je už nenávratne za nami, mal by zo svojho optimizmu trochu spustiť. V Nemecku a v niektorých škandinávskych krajinách už začína aj do oblasti vtipov kradmo siahať ruka novodobých strážcov korektnosti. Ba aj samotný majiteľ,  že vraj (a)sociálnej siete Facebook uvažuje nad sprvoti ľahučkou kontrolou tejto internetovej drogy pre desiatky miliónov ovečiek. Začalo sa to obnaženými prsiami, ktoré môžu snaživí (a tých sa nájde vždy dosť) moralisti nahlásiť, no a príspevok je vzápätí zmazaný. Je to podobný princíp, ako keď v dávnejšej minulosti ktorýsi pápež nechal v Sixtínskej kaplnke domaľovať postavám trenky. Každá snaha o manipuláciu a cenzúru sa však začína spočiatku nevinne. V mene dobrých mravov a najmä politickej korektnosti. Možno už v blízkej budúcnosti vám podobný vtip cez internet neprejde. A viete, aký je rozdiel medzi ekonomickými migrantmi a blchami? Jedni vysávajú sociálny systém a druhé krv, ale bĺch sa zbavíte oveľa rýchlejšie.

Marek DANKO

rómovia_mišanek

Terčom obdobného útoku, o ktorom píše náš autor M. Danko sa stala aj redakcia Slovenských národných novín zo strany inej redakcie - konkrétne denníka SME. Za uverejnenie tejto karikatúry!!! Prečítajte si, čo dokážu naši mediálni inkvizítori.

Denník SME zaútočil na Slovenské národné noviny

Anketa o karikatúrach v denníku SME



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.