Nad Slovenskom zažiarila dúha

thumbnail

Bugárovci reálne oslabujú koaličné strany SMER-SD a SNS. Podporu, s akou mohol kalkulovať zvolený šéf Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter, nemal v ostatných župných voľbách ani jeden z kandidátov. Že v kraji vyhral nevýrazný kandidát-podnikateľ, oficiálne nezávislý, ale s  podporou všetkých parlamentných strán, mimovládok, médií a s morálnou podporou prezidenta Andreja Kisku, bolo viac ako jasné. Spojenie možných i nemožných politických a spoločenských síl a ustavičné útoky na pôvodného župana M. Kotlebu a výstrahy pre slovenskú verejnosť pripomínali nedávnu minulosť Slovenska. Niečo podobné Slovensko absolvovalo v roku 1998 v celoštátnom rozmere, keď sa zahraničie celkom jasne vyjadrovalo, kto má vyhrať voľby na Slovensku,  ak  chce vstúpiť do Európskej únie. Takže aj demokratické voľby môžu mať pachuť čudných záujmov. Bolo priam dojemné, ako si po voľbách padli do náručia prezident, ktorému slušný človek nevie prísť na meno, a zvolený župan Lunter. Politická (ne)kultúra súčasného obdobia dosiahla vrchol.

ZLÉ SPOLKY

Zrazu, po voľbách ani porážka župana ĽS-NS v Bansk

ej Bystrici nebola témou číslo jeden. Viacerých komentátorov viac než nová situácia v Banskobystrickom kraji zaujali chabé výsledky strany Smer-SD. Útoky a posmešky sa nasmerovali voči vládnej strane. Porážku argumentovali  únavou z politiky. Môže byť, ale to sa prejavilo už pri prezidentských voľbách, takže to nebude jediná príčina neúspechu. Politika Smeru od ostatných parlamentných volieb sa nelíši od politiky, ktorú vo vládnej koalícii reprezentuje Most-Híd. Ten si prostredníctvom svojich ministrov (dopravy a spravodlivosti) potichu a nenápadne presadzuje vlastný program, čo sa najzreteľnejšie prejavilo pri prijatí viacerých legislatívnych noriem, ktorých SNN pravidelne inofmrujú. Zrušenie prezidentských amnestií môže mať následky pre štát a prijatie zákona o extrémizme vracia spoločnosť do minulého storočia. Napokon, vyšetrovatelia NAKA navštívili aj Maticu slovenskú za bezvýznamný video dokument. Slovenský volič si silu bugárovcov uvedomuje. Strana Smer-SD a SNS sa v koalícii s dovtedajšou opozičnou stranou Bélu Bugára jednoznačne oslabujú.

VLÁDNU PENIAZE

Verejnoprávne médiá naširoko obchádzajú problematické témy, v médiách sa nepolemizuje. Politická satira zmizla z verejného priestoru, punkové kapely, také typické politickými textami proti establišmentu, majú problém získať koncertné pódiá. No prenajímatelia  priestorov nemajú najmenšie zábrany porušovať zákony pri ich poskytovaní na vystavovanie mŕtvych tiel.

Ak v minulom volebnom období bol M. Kotleba, odporca rodovej rovnosti či islamizácie, považovaný za jediného extrémistického župana, po tohtoročných voľbách sa do čela Bratislavského a Trnavského kraja dostali extrémisti z druhej strany. Juraj Droba a Jozef Viskupič  sú aktívni podporovatelia LGBTI komunity. Keď sa  v roku 2014 dostal do parlamentu návrh na ústavnú ochranu manželstva, obaja podporili iný návrh kolegu Martina Poliačika na ústavnú ochranu registrovaných partnerstiev. Poliačikov návrh podporili Lucia Žitňanská, Magda Vášáryová či Richard Sulík. Víťazstvo Drobu a Viskupiča v župných voľbách svedčí teda o tom, že ich volili skôr mladí ľudia s nevyvinutým zmyslom pre zodpovednosť. Takže ak zostali v parlamente ešte nejakí politici, ktorým osud národa nie je ľahostajný, majú sa nad čím zamýšľať.


Výber županov prekvapil –  mnohých nemilo!

Noví predsedovia ôsmich samosprávnych krajov sa funkcií ujmú na ustanovujúcom zasadnutí novozvolených krajských zastupiteľstiev. Podľa zákona sa musia uskutočniť do tridsiatich dní od vyhlásenia výsledkov volieb do vyšších územných celkov. Štátna volebná komisia výsledky oficiálne potvrdila v nedeľu 5. novembra. Poslednou úlohou končiacich predsedov vyšších územných celkov (županov) bude zvolanie zasadnutia novozvoleného zastupiteľstva a jeho vedenia až do momentu zloženia sľubu nového predsedu VÚC. K výsledkom volieb sa vyjadrili všetky politické strany, predseda strany SMER odkázal, že tak urobí až po rokovaní orgánov strany.

■ Rastislav TRNKA, Košický kraj, 37,8 percenta

„Cítim veľký záväzok. Naozaj. Prijímam toto vaše poverenie s rešpektom a pokorou. Čaká nás päť rokov tvrdej a poctivej práce. S vašou podporou to zvládnem, zvládneme. Spolu rozhýbeme náš krásny kraj.

 ■ Milan MAJERSKÝ, Prešovský kraj, 40,36 percenta

„Veril som, že moje víťazstvo bude takým menším víťazstvom aj pre KDH. Ale je to predovšetkým víťazstvo ľudí celého Prešovského kraja. Ak bude pozitívne vnímané moje päťročné pôsobenie na čele kraja a ak sa mi podarí naplniť predvolebné sľuby, tak vtedy to bude všetko dobré.“

■ Milan BELICA, Nitriansky kraj, 34,10 percenta

„Bodaj by sa stalo, aby som mal troška silnejšiu podporu v parlamente. Lebo podpora v parlamente nie je o mne, nie je o poslancoch, je o kraji, jeho rozvoji. Ak by sa mali robiť nejaké prieky a ten vývoj by mal byť brzdený, nie je to nič dobré pre ľudí.“

■ Ján LUNTER, Banskobystrický kraj, 48,53 percenta

„Ďakujem všetkým voličom za obrovskú dôveru. Verte mi, že na túto chvíľu nezabudnem a nesklamem vás. Mnohí ste pricestovali z Londýna, Bruselu, Kodane, veľmi si to vážim. Ďakujem mojej rodine za podporu a ďakujem môjmu tímu a dobrovoľníkom za skvelú kampaň.“

■ Erika JURINOVÁ, Žilinský kraj, 43,67 percenta

„Môžeme sa tešiť, že budeme mať prvú županku. Ale keď sa pozeráme po Slovensku, tak naozaj je dôležité, že všade ľudia ukázali, že chcú zmenu,“ povedala Erika Jurinová. Dodala, že na ňu síce padla ťažoba zodpovednosti, no zároveň aj odhodlanie meniť župu na lepšiu.

■ Jaroslav BAŠKA, Trenčiansky kraj, 49,98 percenta

„Chcem vám veľmi pekne poďakovať za každý jeden hlas, za dôveru a podporu. Veľmi si to vážim. Tých viac ako šesťdesiatdvatisíc hlasov, ktoré ste mi dali, je pre mňa obrovský záväzok, aby sme spoločne v najbližších piatich rokoch urobili náš kraj ešte lepší a kvalitnejší.“

■ Jozef VISKUPIČ, Trnavský kraj, 42,90 percenta

„Aby samospráva dávala občanom logiku a zmysel, župan musí ťahať za jeden povraz so všetkými starostami a primátormi. Ak sa spojíme a ak tu nebude ignorancia, tak z neviditeľného úradu samosprávneho kraja sa stane úrad, ktorý bude starostom a primátorom pomáhať.“

■ Juraj DROBA, Bratislavský kraj, 20,42 percenta

„Ďakujem. Za hlasy, za podporu, za priateľov, o ktorých sa môžem oprieť, keď to najviac potrebujem. Víťazstvo bolo tesné a beriem ho s pokorou. Ďakujem doterajšiemu županovi Pavlovi Frešovi za slušnú prácu, ktorú odvádzal pre Bratislavský kraj. Ďakujem protikandidátom Hanulíkovej, Krajcerovi, Ftáčnikovi, Mrvovi, Kusému a Uhlerovi za férovú politickú súťaž.“

■ BODKA ZA VOĽBAMI

Do krajských zastupiteľstiev zasadne spolu 161 nezávislých kandidátov a 255 poslancov s politickým tričkom. Ľudia volili do zastupiteľstiev v ôsmich samosprávnych krajoch dokopy 416 poslancov. V Bratislavskom ich je 50, Trnavskom 40, Trenčianskom 47, Nitrianskom 54, Žilinskom 57, Banskobystrickom 49, Prešovskom 62, Košickom 57.

Anna HROMJÁKOVÁ, Jan ČERNÝ  – Ilustrácia: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.