Namiesto slovenskej hymny Óda na radosť

thumbnail

„Dobre“ utajená štátnosť. Ak pripustíme, že úcta k štátnosti a pocta štátnemu sviatku – Dňu vzniku Slovenskej republiky, nie je potrebná, potom už naozaj nepotrebujeme ani štát. Tradícia Spojených štátov amerických je založená na posvätnej úcte k vlajke a hymne. Francúzska trikolóra a La Marseillaise (tamojšia štátna hymna) je neodmysliteľnou súčasťou života každého Francúza. Nikde na svete sa k štátnemu sviatku nehrá nič iné ako štátna hymna. Iba v hlavnom meste Slovenskej republiky v Bratislave sa na prahu sviatočného dňa – dvojnásobne sviatočného – hrala Óda na radosť. Je to tiež smutné, ale počet vrcholových politikov, ktorí sa vyjadrili k štátnemu sviatku, možno tiež zrátať ani nie na prstoch jednej ruky, hoci inokedy sa vyjadrujú k všetkému ochotne a najmä bezmyšlienkovite prázdno. Ich vizitka! Slovensko sa stalo krajinou, ktorá v rámci Európskej únie ako jediná zaznamenala úbytok turistov zo zahraničia. A čo by tu aj hľadali slovenského?

Pýtali sme sa a z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy sme dostali nasledujúcu odpoveď: „Tohtoročný ohňostroj v Bratislave sprevádzala okrem vizuálnych efektov aj zvuková kulisa. Skladba, ktorá zaznela počas cca 7-minútového silvestrovského ohňostroja, bola melódia Beethovenovej Ódy na radosť, spracovaná vo viacerých variáciách. Výber skladby bol ovplyvnený tým, že v roku 2014 oslavovala Slovenská republika desiate výročie vstupu do Európskej únie. Po uplynulé roky ohňostroj sprevádzala skladba Na krásnom modrom Dunaji, nie národná hymna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Budova magistrátu Bratislavy. Primátorom hlavného mesta je Ivo Nesrovnal, nedávny člen zanikajúcej SDKÚ-DS.

Hlavné mesto bolo spoluorganizátorom silvestrovských osláv spoločne s mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto, Bratislavským kultúrnym a informačných strediskom a občianskym združením Hlava 98.“ Je v podstate jedno, aká „hlava“ organizovala Silvestrovskú polnoc. Ale ani ako vtip sa jej to nepodarilo.

  • ROZHORČENÁ ČITATEĽKA

Zaujímavý názor vyjadrila na sociálnej sieti naša čitateľka Stanislava Rosinová:

"Po škandalóznom vítaní Nového roka 2015 v Bratislave, pri ktorom nezaznela štátna hymna SR, ale len „hymna EÚ“ sa ku kritike incidentu napokon vyjadril aj bratislavský magistrát. Namiesto ospravedlnenia sa občanom SR, za trápne zlyhanie organizátorov tohto podujatia, sa hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová pokúsila manipuláciou s termínmi a faktami poprieť zjavné pochybenie magistrátu. Len v jedinej, jednej vete: Výber Beethovenovej Ódy na radosť, spracovanej vo viacerých variáciách, ktorá zaznela počas silvestrovského ohňostroja v Bratislave, bol ovplyvnený 10. výročím vstupu Slovenska do Európskej únie, na to použila hneď tri „NEPRESNOSTI“. 

1. Predovšetkým stanovisku magistrátu nesedí dátum. Ohňostroj, počas ktorého odznela tzv. hymna EÚ nebol Silvestrovský, ale NOVOROČNÝ !
Začal 1.1.2015 o 0.00 hod., v deň štátneho sviatku SR, pripomínajúceho výročie vzniku Slovenskej republiky! To, že išlo o novoročný ohňostroj, napokon potvrdila aj pani hovorkyňa vo svojej druhej vete, keď uviedla: ...že veď po uplynulé roky NOVOROČNÝ OHŇOSTROJ v meste sprevádzala skladba Na krásnom modrom Dunaji, nie národná hymna.
2. V stanovisku magistrátu nesedí ani 10. výročie vstupu SR do EÚ. Slovenská republika vstúpila do EÚ dňa 1. mája 2004. Prvého januára 2015 sme však oslavovali 22. výročie vzniku prvej demokratickej samostatnej Slovenskej republiky, ako riadny štátny sviatok, čo organizátori podujatia zjavne prehliadli. Preto ak v tento deň pri oficiálnom podujatí Hlavného mesta SR Bratislavy odznela nejaká hymna, mala to byť predovšetkým štátna hymna SR!
3. Zavádzanie verejnosti magistrátom, že veď počas ohňostroja sa hrala len Óda na radosť, nemení nič na fakte, že táto skladba je tzv. oficiálnou hymnou EÚ. Všetky zvukové záznamy z podujatia pritom dokazujú, že na začiatku, pred „variáciami“ zaznela táto skladba vo svojej hymnickej podobe. Tak to nakoniec vyhodnotili aj mediálne agentúry, ktoré vo svojich spravodajských výstupoch doslova uviedli: „Prvé minúty roka 2015 odštartoval v Bratislave takmer sedemminútový ohňostroj. Odpálený bol z kotviacej lode uprostred Dunaja a sprevádzala ho EURÓPSKA HYMNA.“
Na magistráte dobre poznajú protokol a iste vedia, že ak má na oficiálnom podujatí na území SR odznieť nejaká cudzia hymna, môže zaznieť až ako DRUHÁ V PORADÍ PO ŠTÁTNEJ HYMNE SR ! Preto nám len ostáva odpovedať si na otázku, na čo sa to hrá bratislavský magistrát so slovenskou verejnosťou?
Vysmieva sa jej? Podceňuje a ponižuje ju? Neváži si ľudí, ktorí sa zo svojich daní skladajú na financovanie reprezentačných funkcií hlavného mesta? Neváži si štátne symboly, štátnu hymnu krajiny, ktorá mu poskytla privilégium byť najvýznamnejším mestom štátu? A kde sa berie takáto do neba volajúca nadutosť a povýšenectvo u predstaviteľov všelijakých bratislavských úradov?"

 

(ib)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.