Namiesto ufňukaného neúprimného nekrológu

AKO BOLO, ČO BOLO
Namiesto ufňukaného neúprimného nekrológu
Peter VALO

valoSpeváčka Iveta Bartošová skočila pod vlak. „Je to hrôza. Hrôza. Ale úprimne,

nie som jediný, kto to čakal. Celý spôsob existencie a prezentácie Ivety Bartošovej k takémuto koncu smeroval,“ zamyslel sa moderátor Jan Musil. Ivetin manžel obvinil za jej smrť bulvárnu tlač. Jej predchádzajúci priatelia obviňujú jej manžela. Speváčka Natálie Kocábová: „Ivetu Bartošovú zabil tento štát.“ Jej kolega Richard Krajčo spresnil: „Český bulvár to dokázal. Má na svedomí prvú smrť.“ Bulvárny novinár Pavel Novotný, ktorý o sebe tvrdí, že je Ivetin priateľ, ešte pred tragédiou vyjavil krutú pravdu: „My ju skutočne zabijeme. Ona sa však zabíja i sama, ale o tom sa nebavme. Faktom je, že na nej dlhé roky parazitujeme, ľudsky ju už aj ľutujem. Uvedomujem si, že keď ju vyfotia pomočenú, je to nedôstojné, a že skutočne prispievame k jej blížiacemu sa koncu. Záujem o ňu je neskutočný, články o nej si otvárajú aj ľudia, ktorí bulvár nečítajú. Potom idú hranice nabok a budeme na nej parazitovať až do konca a ešte pol roka po ňom. Je to tvrdé a nemorálne, ale tak to je.“ A neskôr po jej smrti dodal: „S Ivetou ma spájalo dlhoročné priateľstvo, bol som s ňou v pravidelnom kontakte a ten som na rozdiel od mnohých, najmä v poslednom čase, nezneužíval v jej neprospech.“

Speváčka Bára Basiková sa vyjadrila, že za všetko môžu ľudia z jej okolia. Práve jej blízki, od ktorých očakávala pomoc a ochranu, popri nej zviditeľňovali sami seba, a pravdepodobne poskytovali háklivé a často zničujúce informácie bulváru. Namiesto pokoja prinášali ďalší cirkus. Čím viac sa speváčka zamotávala do problémov, tým častejšie sa objavovala na titulných stránkach novín. A bulvár prežíva len vďaka tým, ktorý mu zištne alebo škodoradostne poskytujú informácie.

Iveta Bartošová chodila rada na Slovensko. Nevdojak som si spomenul na naše staršie stretnutie pri nahrávaní duet s Martinom Babjakom. Bola plná energie. Hovorila o svojich nových pesničkách s vlastnými textami: „Búrim sa proti svetu, lebo nesúhlasím s tým, že speje niekam, kam by nemal, a rúti sa tam strašne rýchlo. Preto sa snažím ten vývoj trošku pozastaviť a zjemniť tvrdosť toho sveta. Začína byť veľmi rýchly. Všetci začíname byť strašne nervózni a z nášho života sa pomaly vytrácajú city a láska. Je to obrovská škoda. Prebíjajú ich iné veci, ktoré sú tvrdé a zlé.“

Žiaľ, pri svojom rýchlom živote zastavila len samu seba. Za niekoľko rokov sa zo šarmantnej stálice stala troska. Po viacerých pokusoch o samovraždu si zvolila krutý a rezolútny koniec Anny Kareninovej, aby naposledy nakŕmila novinársku hyenu, ktorá jej celý život vysávala krv. Otroci vydavateľov budú na jej tragédii parazitovať ďalej. Keď zistia, že už verejnosť presýtili jej príbehom, nájdu si ďalšie obete vo svete, v ktorom sú zvrátenosť a zhovädilosť žiadanejšie ako pokoj duše a láska. V televíznych smotánkach sa zo svojich škandálikov vytešuje dostatok súcich „celebrít“ s hrošou kožou, ktoré rady poslúžia svojimi škandálmi. Politikom a mediálnym oligarchom to bude vyhovovať. Mätež škandálov odpúta pozornosť od ich zákulisných hier a prechmatov.

Nemienim súdiť citlivú krásku za život, aký žila. Odsúdila sa sama spôsobom najkrutejším. Sotva však myslela na to, že len smrť zabezpečuje tragickým postavám ich nesmrteľnosť. Iveta sa stala legendou. Jej šlágre prežijú. Možno sa popri obohranom muzikáli Evita objaví muzikál Iveta a bude znovu otáčať príbeh plný lásky, ktorú rozdávala vo svojich pesničkách. Jeho tvorcovia však budú mať obrovský problém nájsť hlavnú predstaviteľku, ktorá by sa aspoň trochu približovala originálu.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.