Nárast maďarského extrémizmu

thumbnail

Ignorácia dvojitého občianstva nie je riešením

Nárast maďarského extrémizmu

(ib) – Foto: internet

Slovenská národná strana opäť vyzýva kompetentné slovenské orgány, aby žiadali od Maďarska zoznam tzv. ,,nových“ občanov, teda etnických Maďarov žijúcich mimo Maďarska, ktorí dostali maďarské občianstvo. Takíto ,,noví“ maďarskí občania sa totiž mohli zúčastniť na maďarských parlamentných voľbách. V nich získal ultrapravicový Jobbik vyše 20 percent hlasov.

Pritom – konkrétne v prípade Slovenska – porušili zákon, ak nenahlásili získanie maďarského občianstva. Podľa slovenskej legislatívy totiž ten, kto prijme občianstvo cudzieho štátu, stráca to slovenské. SNS podľa jej predsedu Andreja Danka túto žiadosť opakuje aj v súvislosti s nárastom voličských hlasov v prípade maďarského  extrémistického Jobbiku v nedeľňajších maďarských parlamentných voľbách. Táto strana sa ani v predvolebnej kampani neštítila porušovať zákony iných krajín, čo sa ukázalo na prípade volebných bilbordov na území Slovenska. Podľa predsedu strany Andreja Danka „SNS sa obáva, že sila extrémistického Jobbiku v maďarskom parlamente môže prispieť k zhoršeniu slovensko-maďarských vzťahov a k zvyšovaniu napätia medzi našimi krajinami. Apeluje preto na kompetentných slovenských politikov a kompetentné slovenské orgány, aby vyvinuli všetko úsilie a zabránili takémuto scenáru. Možno aj apelom na maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorého strana FIDESZ získala vo voľbách neuveriteľne silný mandát a môže v tejto veci konať. Ak totiž Orbánovi záleží na Maďarsku, záleží mu aj na dobrých susedských vzťahoch“, hovorí sa vo vyhlásení predsedu SNS.

SNS podľa vlastných vyjadrení veľmi pozorne monitorovala kampaň maďarských politických strán na slovenskom území, dokonca „demonštratívnym, ale pokojným spôsobom zakryla bilbord Jobbiku v Dunajskej Strede“.  Podľa SNS síce Viktor Orbán bojuje v mene Maďarov s monopolmi a bankami a niečo také potrebujú aj občania Slovenska. No na druhej strane – práve v mene Maďarov a ich pokojného spolunažívania so susedmi – by mal upraviť legislatívu, dať ruky preč od Slovenska a nekradnúť mu občanov.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.