Naši Oravci sa vydali za poľskými

thumbnail

Miestny odbor Matice slovenskej v Trstenej má bohatú históriu, ale neodvoláva sa len na ňu, a každý rok sa usiluje o aktívnu činnosť smerujúcu k podpore národného cítenia jeho členov. Činovníci odboru sa pravidelne schádzajú, aby takýto program a podujatia pripravili.

Počas júnového stretnutia sa matičiari z Trstenej zhovárali aj o živote Slovákov na území Poľskej republiky, najmä v regione Orawa, a vtedy skrsol nápad, aby sa vybrali za poľskými Orawcami. Od predsavzatia bol už iba krôčik k jeho naplneniu. Jedenásteho júna päťčlenná výprava Trstenčanov zavítala do poľskej Jablonky, kde má sídlo Spolok Slovákov v Poľsku ‒ Towarzystwo Słowaków w Polsce. Matičiarov srdečne a úprimne privítala miestna aktivistka Genovéva Prilinska a ponúkla ich bohatým pohostením a občerstvením. Viac ako hodinu potom všetci strávili v spoločnom družnom rozhovore na rôzne témy ‒ pravdaže v ľubozvučnej, zrozumiteľnej slovenčine. Každý zo „slovenských Oravcov“ dostal na záver stretnutia darček – knihu s názvom Dejiny Hornej Oravy – Tajné od autorov Molitorisa, Molitorisovej a Smondeka. Predseda výboru Matice slovenskej v Trstenej Ľubomír Lucký a Genovéva Prilinská pri rozlúčke potvrdili, že v najbližšom možnom termíne sa recipročne uskutoční návšteva poľských Orawcov v Trstenej a z týchto prvotných kontaktov sa pokúsia vybudovať v budúcnosti obojstranne prospešnú tradíciu. Aj keď teória o štáte a práve hovorí o hranici ako o akejsi pomyselnej čiare, ktorá oddeľuje dva štátne či územné celky a ľudí v nich, pri tomto spoločnom stretnutí určite na to nikto nemyslel.

Zuzana ZÁHRADNÍKOVÁ

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.