Nástup vlády prezidenta Joea Bidena vyvoláva obavy

thumbnail

V Amerike vlastné deti udávajú rodičov z politických dôvodov. Joseph R. Biden Jr. nastúpil 20. januára tohto roku do úradu ako štyridsiaty šiesty prezident Spojených štátov amerických. Počas funkčného obdobia Baracka Obamu v rokoch 2009 ‒ 2017 pôsobil ako viceprezident Spojených štátov a predtým ako senátor za štát Delaware v rokoch 1973 ‒ 2009. Vo voľbách v novembri 2020 porazil úradujúceho prezidenta D. Trumpa, ten však výsledky volieb neuznal pre údajné volebné podvody a manipulácie. Pri svojej inaugurácii dosiahol sedemdesiatosem rokov, čím sa stal najstarším prezidentom v histórii. Už počas predvolebnej kampane jeho vek a psychický stav vyvolávali vážne znepokojenia. Jeho vek spôsobuje mnohé problémy. Prejavujú sa stratou orientácie v priestore, problémami so sústredením, nesúvislou zmätenou rečou, ako aj často až humornými prerieknutiami – stačí si pozrieť jeho tlačové konferencie.

  • PUTIN ZABIJAK

Médiá establišmentu sa snažia tento fakt pred verejnosťou skrývať, v nemalej miere mu pomohli vyhrať posledné prezidentské voľby. Bidenov duševný stav sa už nejaký čas zreteľne zhoršuje a je namieste otázka, ako dlho bude spôsobilý plniť svoje povinnosti v úrade prezidenta Spojených štátov. Čo môžeme čakať od novej administratívy na čele s chorým prezidentom? Máme sa obávať, keď najmocnejší muž planéty s prístupom k jadrovému kufríku môže mať problémy s úsudkom?

Sedemnásteho marca Joe Biden na televíznom kanáli ABC nazval ruského prezidenta V. V. Putina zabijakom s dodatkom, že „za to zaplatí“. Podobné výroky predstavujú najnižší level diplomatickej komunikácie, neslúžia ani americkým záujmom, ani svetovému mieru. Ani v časoch studenej vojny si veľmoci medzi sebou nedovolili takýto slovník. Biden tak reagoval na deň predtým odtajnenú správu oddelenia CIA pre vnútornú bezpečnosť, kde sa opäť propagandisticky a dôkazmi nepodložene tvrdí, že Rusko zasiahlo do amerických prezidentských volieb s cieľom poškodiť kandidatúru J. Bidena a Demokratickú stranu, podporiť prezidenta D. Trumpa a podlomiť dôveru ľudí v americký volebný proces. Napriek trojročnému Muellerovmu vyšetrovaniu zásahu do prezidentských volieb v roku 2016, ktoré neprinieslo najmenší dôkaz o vine Moskvy, tu máme opäť rovnaké obvinenia. Ako reakciu Ruská federácia stiahla svojho veľvyslanca Anatolija Antonova z Washingtonu, na návrh urobiť verejný video rozhovor americká strana vzhľadom na Bidenove komunikačné schopnosti múdro nepristúpila.

  • POLITICKÍ AKTIVISTI

Aféra Russiagate je ukážkou, ako establišment používa aj tie najabsurdnejšie konšpiračné teórie, ak sú na jeho prospech. Na druhej strane  absolútne ignoroval námietky Donalda Trumpa a jeho priaznivcov na volebné podvody. Milióny Američanov stále nepovažujú Joea Bidena za legitímneho prezidenta. Dôsledkom toho bolo aj vtrhnutie davu 6. januára do Kapitolu, ktoré si vyžiadalo päť mŕtvych vrátane jedného policajta. Ďalších vyše sto strážcov zákona utrpelo zranenia. Bez ohľadu na to, či sú námietky na regulárnosť volieb oprávnené, alebo nie, je zarážajúce, že v jednom prípade sa ustanovilo oficiálne vyšetrovanie založené na veľmi absurdných tvrdeniach, v opačnom prípade sa vyšetrovať nebude, dokonca ktokoľvek spochybní platnosť volieb, vystaví sa tvrdému mediálnemu lynču, diskreditácii, vo viacerých prípadoch aj prepusteniu zo zamestnania. Takto vyzerá liberálna predstava o slobode prejavu, ktorej hlavnými predstaviteľmi v zámorí sú americké liberálne médiá za masívnej podpory korporácií, predovšetkým technologických gigantov, ako sú Google, Facebook, Twitter.

Americkí novinári hlavného prúdu sa stále viac stavajú do roly politických aktivistov namiesto nestranného spravodajstva, ktoré by mali prinášať (rovnako ako u nás). Po novom majú oporu aj na najvyššom stupni riadenia štátu ‒ v Bielom dome. S nástupom Bidenovej administratívy silnie liberálna ideológia, ktorá vykazuje znaky netolerantnosti k akémukoľvek názorovému rozdielu či oponentúre. Varovným znakom môže byť aj prenasledovanie Trumpových stúpencov, ktoré naberá bizarné rozmery a často sa podobá honu na čarodejnice. Nikto nepopiera, že útok na Kapitol bol hrubým prejavom vandalizmu Trumpových stúpencov. Americké ministerstvo spravodlivosti vznieslo v súvislosti s januárovým napadnutím sídla Kongresu obvinenia proti vyše tristo ľuďom. Demokratická strana a im naklonené médiá vybičovali však nenávisť a diskreditačné kampane na maximálnu úroveň, pokračuje kampaň masových udaní na účastníkov útoku.

  • UDAVAČI

Mladí ľudia podliehajú progresívnym ideológiám ako prví. Dokonalým príkladom ducha dnešnej demokratickej Ameriky je prípad osemnásťročnej aktivistky Helene Dukeovej, ktorá udala polícii svoju matku aj najbližších príbuzných. Teraz musí liberálna spoločnosť organizovať zbierku, aby jej pomohli pokračovať v štúdiu, pretože jej matka prišla pre udanie o zamestnanie! Ďalším otrasným príkladom je Jackson Raffitt, tiež osemnásťročný mladík z Texasu, ktorý udal svojho otca, na základe ktorého bol obvinený za vniknutie na Kapitol so zbraňou v ruke a hrozí mu väzenie. Podľa interview pre The Times mládenec vyhlásil: „Môj otec ma vychoval a poskytol mi v živote mnoho možností. Je však chorý. Celý politický program je chorý. To, čo urobil, je choroba.“ Toto si už nežiada nijaký komentár.

História vie mať zvláštny zmysel pre symboliku, pre upadajúcu veľmoc je symptomatické mať za prezidenta človeka ako Joe Biden.

Radoslav ŽGRADA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.