Návrat k Európe národov

thumbnail

Čo prinieslo stretnutie lídrov európskeho konzervativizmu v Budapešti. Priam symbolicky sa v Budapešti tohtoročný zelený štvrtok uskutočnilo stretnutie, ktoré jeho aktéri ‒ hostiteľ Viktor Orbán, poľský premiér Mateusz Morawiecki a líder najsilnejšej talianskej strany Liga severu Matteo Salvini, s istou dávkou bombastickosti označili za historický medzník v novodobých dejinách Európy. Je to iskierka nádeje v temnotách či len plané vyhliadky?

Stretnutiu predchádzalo vystúpenie najsilnejšej vládnej maďarskej strany Fidesz z frakcie európskych ľudovcov v Európskom parlamente. Vystúpenie zaklincovalo už beztak dávnejší rozchod Viktora Orbána s ľudovcami, ktorých nielen maďarskí konzervatívci obviňujú zo straty hodnotovej orientácie. Orbán však v skutočnosti len takticky predbehol očakávané vylúčenie Fideszu z frakcie. Tento akt časovo zosúladil s nasledovným zvolaním lídrov najvýznamnejších konzervatívcov Európskej únie (EÚ). Iniciatíva mala nielen pred domácou verejnosťou demonštrovať štátnický formát maďarského premiéra ako jedného z lídrov nepokojnosti so súčasným smerovaním Európskej únie, ktorá sa čoraz viac dostáva do vleku tzv. novej ľavice. Srbský analytik Predrag Rajić v tomto kontexte poukázal na ďalšiu dôležitú okolnosť. Orbán sa podľa neho snaží nájsť nové opory po odchode Trumpa pred očakávaným zvýšeným koncentrovaným tlakom  Bruselu, ku ktorému sa opätovne pridá aj Washington po tom, čo americké kormidlo prevzala bruselskej elite mentálne blízka Bidenova administratíva. Práve návrat americkej zahraničnej politiky do starých predtrumpovských koľají môže predstavovať vážny úder pre orbánovskú viacvektorovú zahraničnú politiku.

  • VIRIBUS UNITIS?

Nové zjednotenie síl na domácom, európskom fóre by mohlo nielen Maďarsku, ale aj ďalším Bruselom pranierovaným krajinám pomôcť posilniť obranné pozície proti vonkajšiemu tlaku. Nie je náhoda, že poruke ide v tomto úsilí Orbánovi práve Poľsko, dlhodobo znášajúce ataky bruselských „aparátčikov“. Poľská vládna strana Právo a Spravodlivosť, resp. v širšom ponímaní vládna koalícia Zjednotenej pravice nadväzujúc na historické tradície vzájomných vzťahov už dávnejšie koordinuje s Fideszom spoločný postup proti Bruselu.

Orbánova najnovšia iniciatíva však nie je prvou tohto druhu, keďže nadväzuje na dva podobné neúspešné pokusy z rokov 2014 a 2019. Rozšírenie maďarsko-poľskej spolupráce o talianskeho partnera a jej pretavenie do inštitucionalizovanejšej podoby sa vtedy nepodarilo dotiahnuť do konca pre partikulárne záujmy zúčastnených, najmä však protichodnosť poľsko-talianskych záujmov. Zmena pomerov však tentoraz aj poľskú stranu motivuje k spájaniu síl. Hovorí o tom poľský zahraničnopolitický expert Dr. Bogusław Rogalski, poukazujúc na ďalšie aspekty európskeho kontextu iniciatívy. Podľa neho sa nová trojstranná iniciatíva snaží vyplniť vákuum po odchode britských konzervatívcov z európskej politickej scény. Ich odchodom chýba v EÚ sila vyvažujúca nemecko-francúzsku snahu o dominanciu na kontinente. Je to zároveň reakcia na čoraz väčšie snahy Bruselu o zasahovanie do vnútorných záležitostí členských štátov v citlivých kultúrno-spoločenských otázkach, ako aj na tlak Berlína na federalizáciu EÚ. Prirodzenou reakciou na federalizačné koncepcie a úvahy o Európe dvoch rýchlostí je podľa neho vytvorenie koalície štátov, ktorých záujmy tieto snahy narúšajú. Takáto rozšírená formula V4 by mohla podľa Rogalského neutralizovať snahy o nemeckú hegemóniu a zároveň hlásaním návratu k pôvodným ideám a tézam kresťanskodemokratických zakladateľov zjednotenej Európy by mohla ponúknuť alternatívu liberálno-ľavicovej politickej dominancie v inštitúciách EÚ.

  • PARTIKULÁRNE ZÁUJMY
Iniciatíva troch konzervatívnych lídrov – šanca na obrodu Európy zvnútra?

Napriek ideovej a názorovej zhode, demonštrovanej troma lídrami na tlačovej konferencii po stretnutí, na ktorej prezentovali spoločný záujem na renesancii Európy postavenej na tradičných hodnotách slobody, solidarity, dôstojnosti, národnej a štátnej suverenity a najmä kresťanských koreňoch, proces budovania nového politického bloku na európskej scéne vôbec nebude jednoduchým zadaním.  Poukázal na to Piotr Buras v poľskom TokFM rádiu. Podľa neho Orbán ako iniciátor myšlienky má záujem tlačiť na vytvorenie novej frakcie v Európskom parlamente. Mohol by to prezentovať ako svoj veľký úspech. Nová frakcia však protirečí záujmom PiS-u, ktorý je po odchode britských konzervatívcov lídrom umiernene euroskeptickej frakcie Európskych konzervatívcov a reformátorov. Ich záujmom je podľa Burasa pritiahnutie Orbána i Salviniho do svojej frakcie, čím by jej sila vzrástla na stodva poslancov, čo však zároveň nesie isté riziká v podobe nutnosti zhody na lídrovi keďže Salviniho Liga, ako aj PiS majú zhodne po dvadsiatich siedmich poslancoch. Druhým problémom môže byť podľa Burasa skutočnosť, že členom frakcie pod dominanciou PiS-u je aj zoskupenie Bratia Talianska, konkurent Salviniho. Kým už spomínaný B. Rogalski jednoznačne preferuje fúziu do frakcie vedenej PiS-om, naopak Dr. Paweł Zajączkowski z Varšavskej univerzity vníma fúziu ako nereálnu. Podľa neho aj vzhľadom na rozdiely vo vnímaní Ruska iniciatíva skončí skôr v rovine dohody o voľnej spolupráci. Ťažko predpovedať, ktorá z alternatív zvíťazí. Isté je však to, že aj samotný Orbán na tlačovke hovoril o mesiacoch práce a rokovaní, ktoré čakajú partnerov, pričom najbližšie stretnutie by sa malo uskutočniť v máji vo Varšave.

  • SLOVENSKÝ POHĽAD

Z nášho uhla pohľadu, bez ohľadu na výsledok, je celá iniciatíva cenná poznaním, ktoré rozbíja na Slovensku vžitú predstavu zdanlivo bezvýchodiskovej duality výberu buď medzi čoraz viac Bruselom, alebo čoraz viac Moskvou ako fiktívnou voľbou medzi väčším a menším zlom. Pritom stále živým riešením európskych problémov je autochtónna zmena zvnútra Európy a jej opätovný prerod na konzervatívnych základoch, resp. návrat EÚ k myšlienke tradičnej Európy národov. Návrat k Európe neoslabovanej ľavicovo-liberálnymi dogmami, ktoré robia náš kontinent neschopným konkurencie v súťaži so zvyškom sveta.

Martin JARINKOVIČ – Foto: zahraničná tlač

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.