Idú proti programu, na ktorý lákali voličov

thumbnail

Návrh štátneho rozpočtu 2015 – čísla, ktoré mnohé napovedajú

Programové vyhlásenie vlády je základný dokument schválený súhlasným hlasovaním poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým sa má riadiť vláda v aktuálnom funkčnom období. Je nanajvýš prekvapujúce, že minister vlády a vysoký funkcionár vládnej strany verejne vyhlásil, že kabinet navrhol štátny rozpočet v rozpore s programovým vyhlásením.

„Vláda istôt pre občanov považuje kultúru za vnútorný základ spoločnosti, ktorý ju určuje hodnotovo a spoluvytvára jej jedinečnú národnú, národnostnú či miestnu identitu. Kultúra má schopnosť humanizovať, kultivovať a estetizovať život, rozvíjať v ľuďoch tvorivosť a originalitu. Je tiež dôležitou súčasťou výchovného a vzdelávacieho procesu a voľnočasových aktivít obyvateľstva, posilňuje spoločenskú súdržnosť. Kultúra má aj nezanedbateľný potenciál prispievať k ekonomickému a sociálnemu rozvoju spoločnosti.“ To je úvod kapitoly Kultúra v programovom vyhlásení vlády na roky 2012 – 2016.

PREKVAPUJÚCE VYHLÁSENIE

„Budúcoročný návrh rozpočtu ministerstva kultúry je v rozpore s programovým vyhlásením vlády.“ Pre TASR to vyhlásil predstaviteľ rezortu kultúry Marek Maďarič. Ministerstvo kultúry by totiž malo mať v budúcom roku k dispozícii takmer stosedemdesiattri miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu je to takmer o desať miliónov eur menej. Minister Maďarič považuje tento návrh za neprijateľný. Očakáva, že sa číslo po rokovaniach s ministrom financií Petrom Kažimírom ešte zmení. „Chcem veriť, že vyrokujeme prijateľný rozpočet, musí to byť podstatne viac, ako je tento návrh,“ vyhlásil s tým, že takýto škrt je prekvapujúci. S akou výškou rozpočtu by bolo ministerstvo spokojné, neprezradil. „Nechcem ísť pred rokovaním s ministerstvom financií do konkrétneho čísla,“ uzavrel Marek Maďarič.

DVESTO PERCENT

Úrad vlády SR by mal mať na budúci rok k dispozícii 72,7 milióna eur. Celkové výdavky tak stúpnu o 50,2 milióna eur, teda o dvestodvadsaťdva percent. Dôvodom tohto nárastu je najmä alokácia prostriedkov EÚ a spolufinancovania pre Operačný program Technická pomoc do rozpočtu úradu vlády. Ide o sumu 49,9 milióna eur, z toho je spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu vo výške 9,05 milióna eur. Časť prostriedkov vo výške 23,1 milióna eur je rozpočtovaná na druhé programové obdobie a 26,8 milióna eur už na tretie programové obdobie. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky, ktorý v piatok 15. 8. zverejnilo ministerstvo financií. Rozpočtové výdavky úradu sú na budúci rok plánované v porovnateľnej výške s týmto rokom.

KOMU ÁNO

Budúci rok je na grantový systém v rezorte kultúry určených o tri milióny eur menej ako v súčasnosti. Na podporu projektov z oblasti divadelného, výtvarného, tanečného, hudobného, literárneho umenia či na obnovu národných kultúrnych pamiatok by malo ísť niečo cez 17 miliónov eur. Naopak, transfery pre verejnoprávne inštitúcie ‒ RTVS, TASR a Audiovizuálny fond by mali stúpnuť o 1,5 milióna eur. Ide o zvýšený objem kapitálových výdavkov pre RTVS. Celkove by týmto trom inštitúciám mal štát z rozpočtu poskytnúť 31,9 milióna eur, z toho 26 miliónov eur verejnoprávnemu rozhlasu a televízii. Na strategické zámery, teda na financovanie projektov a stratégií schválených vládou sa plánuje vynaložiť 1,5 milióna eur. V tomto roku to bolo 3,6 milióna eur. Dôvodom sú úsporné opatrenia. Ministerstvo tak zo svojho rozpočtu nepodporí projekty informatizácie kultúry, akvizície zbierkových predmetov, stratégie nákupu slovacík múzejnej a galerijnej hodnoty, rozvoja knihovníctva ani rozvoja múzeí a galérií.

Ivan BROŽÍK – Foto: SNN

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.