Negramotní už nebudú starostovať

thumbnail

Doterajšiu skúsenosť, že vzdelanie na Slovensku už nemá nijakú hodnotu, bude potrebné predsa len čoskoro korigovať. Blížia sa komunálne voľby, a tie prinesú prielom v neraz až žalostnom stave vzdelania niektorých volených zástupcov ľudu. Prvá lastovička je totiž na svete – starostovia totiž ku kandidatúre musia priložiť doklad o stredoškolskom vzdelaní.

V súvislosti s množstvom tragédií na našich cestách sa vynára otázka, dokedy budú mať prístup k vodičskému preukazu – trebárs aj na autobusy – ľudia bez absolvovaného úplného základného alebo aspoň elementárneho vzdelania. Ale to je iný problém. Obrovské víťazstvo rozumu na Slovensku (aj v čase jeho nie prílišného presadzovania sa) je už len to, že kandidáti na starostov a primátorov musia dokladovať potvrdenie o absolvovaní školy.Fotokópiu dokladu o dosiahnutí vzdelania musia priložiť ku kandidačnej listine (Aj to už opoziční poslanci napadli na ústavnom súde ako porušenie ľudského práva...) Kandidačné listiny možno podávať do 21. septembra. Komunálne voľby budú 15. novembra. Za doklad o vzdelaní považuje zákon výučný list, vysvedčenie o záverečnej skúške, záverečné vysvedčenie alebo doklad o maturitnej skúške.

Celé Slovensko, ale aj okolité štáty obletelo po minulých komunálnych voľbách video zo starostovského aktu, pri ktorom mal zvolený prvý muž obce obrovský problém prečítať predpísané formulácie sľubu. Dá sa predpokladať, že rovnakú záťaž mu spôsobovalo aj čítanie s porozumením. Teda s tým, čo je evidentnou slabinou aj jeho iných kolegov...

Štatutár obce má na svojich pleciach obrovskú zodpovednosť za plnenie originálnych aj prenesených kompetencií, disponovanie verejnými zdrojmi, rešpektovanie zákonov a prijímanie rozhodnutí opierajúcich sa o princípy ústavnosti, legality, legitimity a dobrej správy. Máloktorý múdry, inteligentný a vysokoškolsky vzdelaný človek si na takéto niečo trúfne. A ten, čo si trúfne, tomu patrí uznanie a česť. Voliť však šéfov rodinných klanov iba preto, že potom budú rozdávať štedré dávky invalidným rodinným príslušníkom a akože zamestnávať celé kolónie predstierajúcich prácu, je predsa len trochu priveľa na trpezlivosť každého, kto u nás získal nejaké vzdelanie.

(ib)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.