Neposielajte dieťa opäť k počítačom

thumbnail

Nie v každom letnom tábore čakajú na deti aj skutočné zážitky z prírody. Sme na prahu leta a zrejme ešte viacerí z rodičov na poslednú chvíľu zháňajú pre dieťa letný tábor. Zohnať je síce jednoduché, zodpovedné by však bolo nájsť ten naozaj kvalitný a dieťaťu prospešný. O tom sa SNN rozprávali s pedagógom, so spisovateľom (detskej zážitkovej literatúry) a s organizátorom letných detských táborov Jánom PAPUGOM.

  • Ako si rodičia majú pre deti vybrať organizátora letného tábora (LT) – dá sa vopred vycítiť, ktorý bude prínosom a ktorý iba stratou peňazí a času?

Keďže sa dlhoročne pohybujem v oblasti vzdelávania a výchovy, radím rodičom nielen pri výbere škôl, ale aj táborov. Najlepšie je spoliehať sa na referencie a skúsenosti rodičov  s tábormi alebo sa opýtať nezaujatého odborníka, pedagóga, prípadne vychovávateľa, ktorý pôsobí aj ako vedúci v tábore. V súčasnosti sú tábory s rozmanitým zameraním. Nedalo by sa povedať, že investícia do nich by bola stratou peňazí a času. Veľa napovedia aj fotky na webových stránkach cestovných kancelárií (resp. občianskych združení) alebo na sociálnych sieťach. Nanešťastie, dnes nie je veľký problém zorganizovať tábor aj bez nutného pedagogického vzdelania organizátorov. Dôraz preto treba klásť aj na personálne obsadenie, ktorému zverujete vaše deti. Vedúci tábora (po novom animátori) prechádzajú iba školením, ktoré zostaví organizátor tábora. Nie je povinná nijaká profilácia, na rozdiel od výchovy a vzdelávania v školách, aj keď ide tiež o náročnú prácu s deťmi rôznych vekových kategórií. Preto sa do tábora môžu dostať aj vedúci na pomedzí detstva a dospelosti, ktorí nemusia vždy adekvátne zvládať náročnú prácu s deťmi, ich miera zmyslu pre zodpovednosť nemusí byť na požadovanej úrovni, prípadne im chýba odstup a pedagogická prax. V neposlednom rade sa na procese rozhodovania o účasti v tábore a o výbere programu zúčastňuje aj samo dieťa. Môže sa totiž stať, že si už po prvom dni pobytu budete musieť poň prísť.

  • Dá sa nejako vopred overiť, kto, ako, v akých podmienkach sa bude o deti starať?
Ján Papuga
Ján Papuga s deťmi v prírode.

Čiastočne áno. Každý tábor má vopred určenú lokalizáciu, stačí si ju vyhľadať na internete, prípadne ju navštíviť a osobne si ju pozrieť. Komerční organizátori táborov si však dávajú pozor na bezpečné a hygienicky bezchybné prostredie pre deti, preto sa málokedy objavujú reklamácie ubytovania. Môže sa však stať, že správca chaty alebo hotela neadekvátne zasahuje do kompetencií vedúcich alebo sa nevhodne správa k deťom, vtedy treba okamžite zasiahnuť. O tom, kto bude vedúcim v tábore, sa málokedy dopredu vie. Často sa stáva, že sa dieťa prihlási kvôli nejakému konkrétnemu vedúcemu, no on práve v tábore nebude. Známe býva meno hlavného vedúceho. No ani on nemusí byť garantom dobrého tábora, ak nemá okolo seba profesionálny tím. S hlavným vedúcim sa dá zvyčajne skontaktovať a vyžiadať si informácie o personálnom obsadení, o priebehu tábora, lenže jeho pohľad býva zaujatý. Rozhodne však netreba brať na ľahkú váhu neprofesionálne vedenie tábora a závažné zlyhania treba okamžite riešiť, aby dieťa nemalo z pobytu nepríjemné zážitky. Určite by som nedal dieťa do tábora zameraného na tínedžerov (bez zamerania). Väčšinou sú to „masovky“ a deti majú dovolené oveľa viac ako doma alebo v škole. Aj správanie v tábore musí mať svoje limity a pravidlá.

  • Čo by mal dobre pripravený tábor dať dieťaťu?

Oddych, humor, zábavu, hru, pohyb, nové kamarátstva a pozitívnu skúsenosť. Dieťa by sa v tábore nemalo nudiť, no zároveň v rámci bohatého programu by malo mať priestor aj na čas pre seba a kamarátov. Osobne by som dieťa nedával do tábora, kde hlavnú úlohu hrajú počítače, tablety či mobily. Letný pobyt by mal pôsobiť aj ako očista od vizuálneho smogu, dieťa by sa malo zblížiť s prírodou a so zdravým životným štýlom. Súčasťou programu by mala byť určite aspoň jednoduchá turistika. Rodič by mal byť pripravený, že deti v klasických táboroch majú dovolené používať mobil iba vo vymedzenom čase, čo súvisí so základným cieľom tábora – pobyt v prírode a odreagovanie sa od reality modernej civilizácie. Ak im takýto prístup nevyhovuje, môžu si zvoliť pobyt, kde budú deti pokračovať v rovnakých činnostiach, akým sa venujú doma. No tábory s multimediálnou technikou podľa mňa nenapĺňajú pôvodné ciele organizovania detských pobytov.

  • Dilema – letné tábory u nás doma na Slovensku alebo zahraničné, najmä niekde pri mori? Čo by ste poradili z pohľadu pedagóga i autora „zážitkovej“ literatúry?

Určite sú exotické tábory veľmi príťažlivé. Osobne ich nepreferujem, pretože mám skúsenosť, že je v nich chudobnejší program (stále iba kúpanie) a ťažšie sa dohliada na deti, čo má byť v zahraničí priorita. Aj v prípade zvolenia prímorského pobytu by som odporúčal riadiť sa referenciami a radami odborníkov. Ja si pobyt pri mori predstavujem skôr s rodinou alebo v menšej skupine známych ľudí. Treba myslieť aj na to, že v prípade akejkoľvek nespokojnosti so zahraničným táborom si rodič ťažko dieťa vezme okamžite domov. Napriek povedanému môže byť aj tábor v zahraničí zaujímavou skúsenosťou. Všetko to závisí od animačného tímu, ale aj od financií. Podozrivo lacný tábor nemusí byť vždy výhra. Investícia do akéhokoľvek tábora je veľká, no v prípade výbornej organizácie deti získajú nezabudnuteľné zážitky, naučia sa starať samy o seba a nájdu si nových kamarátov. Ako spisovateľ vnímam tábory ako príležitosť na rozvinutie fantázie a tvorivosti, ktorá je v práci s deťmi veľmi dôležitá. Naučil som sa vymýšľať hry aj z pohodených kameňov. Tábor je pre mňa aktívne strávená dovolenka, plná námetov na písanie. Je však veľmi dôležité, s kým spolupracujem na jeho príprave a realizácii. Rád by som opäť niekedy zorganizoval tábor, no je to zodpovedná a náročná aktivita. A konkurencia, odhliadnuc od úrovne kvality, je veľká.

Zhováral sa Ivan BROŽÍK – Foto: autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.