Nespokojní sú slušní aj inakí

thumbnail

Ústavný súd SR priznal občanom právo na trojštvrtinové referendum. Rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky treba rešpektovať. Možno ho však komentovať. A nikde nie je zákonom stanovené, že ho musia občania chváliť. Ústavný súd schválil tri štvrtiny referendových otázok. Prezidenta Andreja Kisku čaká neľahké rozhodnutie. Sudcovia z ústavného súdu mu ani za mak nepomohli tým, že ako protiústavnú označili iba jednu otázku – tú o registrovaných partnerstvách. Prezident tak už nemá komu posunúť horúci gaštan a bude sa musieť rozhodnúť sám. Významní odborníci na ústavné právo sa prikláňajú k názoru, že aj trojštvrtinové referendum bude musieť hlava štátu vyhlásiť a následne ministerstvo vnútra pripraviť. V tejto chvíli už vieme, že štát odkladom rozhodnutia o vypísaní referenda prišiel nenávratne o šesťdesiat miliónov eur. Nedá sa totiž už stihnúť spolu s komunálnymi voľbami.

referendum o rodine■ FACKA OBČANOM

„Slušní ľudia... dostali od systému veľkú facku, ústavný súd  im zakázal povedať svoj názor na rodinu ‒ na to, čo je rodina, a my to považujeme za niečo skutočne škandalózne,“ vyjadril sa pred novinármi hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík. „Toto nie je demokracia, toto je sudcovská tyrania,“ dodal.  Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik povedal, že biskupi berú na vedomie rozhodnutie ústavného súdu. „Budeme apelovať na občanov, aby sa na referende zúčastnili,“ dodal. Paradoxom je, že rozhodnutím ústavných sudcov je „znepokojená“ aj iniciatíva Inakosť.

■ ČO PREŠLO

V súlade s ústavou sú referendové otázky:

  • Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?
  • Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?
  • Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?

Prezident Andrej Kiska si najskôr preštuduje rozhodnutie Ústavného súdu SR o referendových otázkach a potom v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie. Rozhodnutie ústavného súdu mu však ešte nedoručili.

■ SPORNÁ ÚČASŤ

Oklieštené referendum zrejme stroskotá. Je totiž predpoklad, že sa na ňom nezúčastní potrebná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Pod samotnú petíciu za vyhlásenie referenda o ochrane rodiny sa podľa oficiálnej stránky Aliancie za rodinu podpísalo už vyše štyristodvadsaťtisíc ľudí. Podľa slovenskej ústavy vyhlasuje referendum prezident na základe petície, pod ktorú sa podpíše aspoň tristopäťdesiattisíc ľudí, a to do tridsiatich dní od prijatia petície občanov. V tomto prípade malo odkladný účinok posunutie rozhodnutia na Ústavný súd SR.

 Ján ČERNÝ ‒ Foto: archív



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.