Neviditeľná sila poľovníckej loby

thumbnail

Ivan BROŽÍK – Foto: archív SNN

Bolo to vlani na jar, pár dní po vymenovaní novej vlády. Po odvolaní Kajetána Kičuru z čela Správy štátnych hmotných rezerv prišiel o miesto aj ďalší muž. Nový minister pôdohospodárstva Ján Mičovský promptne odvolal riaditeľa Lesov SR Mariana Staníka, ktorého do čela podniku vymenovala ešte bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Vo výberovom konaní sa o miesto na čele štátneho podniku uchádzal aj Ján Mičovský – dnes minister, ktorý Staníka odvolal.Lesom sa pod Staníkovým vedením v podstate ekonomicky darilo. Problém mali skôr ochranári a aktivisti. Štátnemu podniku vyčítali (a vyčítajú) slabú ochranu lesov, ale aj zastaraný spôsob hospodárenia. Minulý rok v máji skritizoval Lesy SR Najvyšší kontrolný úrad SR, ktorý im vyčítal nevýhodné zmluvy, nájmy, ale aj výber audítorských firiem šitý na mieru. Problémy videli aj v zlej evidencii dreva a neuplatňovaní si finančných náhrad za omeškané platby. Lesy na kritiku reagovali svojsky, tvrdili, že mnohé veci boli prekrútené a že je všetko v poriadku.

  • MIČOVSKÉHO NOMINÁCIA

Ján Mičovský už tesne po svojom vymenovaní oznámil, že trvá na zmene vo vedení podniku. Svoje slovo dodržal a Staníka odvolal. Na jeho stoličku sa posadil Matej Vigoda, ktorý dovtedy pôsobil len v nižšom manažmente podniku. Nový generálny riaditeľ mal vzísť až z riadneho výberového konania. Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) však na sklonku roka naozaj nečakane odvolal svojho nominanta vo vedení štátneho podniku Lesy SR Mateja Vigodu, ktorý do funkcie nastúpil len začiatkom leta. Odvolanie Vigodu zdôvodnil stagnáciou v premene štátneho podniku a tým, že „jeho manažérske schopnosti nedorástli na túto funkciu“.

Pri takejto argumentácii by mal minister Mičovský už dávno odvolať z čela ministerstva sám seba. Spochybňovanie jeho odbornosti určite nie je namieste. Avšak ministrova personálna politika na ministerstve a v Poľnohospodárskej platobnej agentúre zlyhala na celej čiare. Pritom svojho času na adresu Vigodu povedal to, čo v plnej miere platí aj na neho: „Často som ho upozorňoval, že pokiaľ nedôjde k rýchlejšej transformácii, budem musieť pristúpiť k jeho odvolaniu,“ povedal minister pôdohospodárstva.

  • VIGODA SA NEHODIL

Na post nového generálneho riaditeľa štátnych Lesov SR, ktoré spravujú skoro polovicu lesov v krajine a zamestnávajú takmer tritisícšesťsto ľudí, prišiel Matej Vigoda z nižšieho riadiaceho postu vedúceho jednej horehronskej lesnej správy. Po svojom predchodcovi Marianovi Staníkovi, ktorý má blízko k veľkopodnikateľovi so širokými záujmami v domácich lesoch i poľovníctve Martinovi Kvietikovi, spustil veľké upratovanie. To bola jeho prvá veľká „manažérska“ chyba. To sa starým štruktúram predsa nerobí! Matej Vigoda stihol vymeniť všetkých riaditeľov banskobystrického generálneho riaditeľstva podniku, ale aj väčšinu šéfov oblastných lesných závodov. Odišiel aj člen Smeru Peter Morong, ktorý podniku šéfoval za jednofarebnej vlády Smeru.

Jednou z najsilnejších loby na Slovensku je spoločenstvo poľovníkov, teda tej zvláštnej skupiny z nich ‒ lovcov z kruhov „smotánky“ a majiteľov poľovných revírov. Vigoda pripravoval zmeny aj v tomto Augiášovom chlieve. To bude najreálnejšia príčina jeho „funkčného“ úrazu. Narazil na najmocnejších, najvplyvnejších a minister ho musel upratať. Veľavravný komentár k Vigodovmu odvolaniu publikovala Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov: „To si chcela určitá záujmová skupina ‚zamurovať‘ eurofondy z ničnerobenia?“

Prvým významným krokom v agrorezorte je tak, paradoxne, zmena organizačnej štruktúry generálneho riaditeľstva a s tým súvisiaci aj vznik nového ekonomicko-obchodného úseku. Preto bolo vyhlásené výberové konanie na riaditeľa tohto úseku. „Ing. Jaroslav Poláček bol úspešným kandidátom tohto výberového konania,“ informovala vedúca odboru komunikácie Marína Debnárová.

  • NEJDE O FAZUĽKY

Štátne lesy spravujú približne polovicu územia lesov. Správa lesov sa však delí medzi viaceré podniky. Dominantný je štátny podnik Lesy SR, potom sú tu Štátne lesy TANAP-u ako samostatný subjekt, Lesopoľnohospodársky podnik Ulič a Vojenské lesy a majetky SR. Okrem toho existuje viacero foriem podielového vlastníctva – urbariáty, komposesoráty, obecné a mestské lesy (najväčšie v strednej Európe sú Mestské lesy Košice), cirkevné lesy a, samozrejme, niektoré časti lesov vlastnia súkromní majitelia.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.